networkedblogs

Bersahabat..

MALAYSIA AMAN TANPA DAP!!!

Friday, October 5, 2012

2,960 graduan pendidikan diberi keutamaan, - @MuhyiddinYassin.. cc @rafie_segamat


KENYATAAN MEDIA 
YAB MENTERI PELAJARAN
PELANTIKAN GRADUAN PENDIDIKAN
SEBAGAI PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN 
DI KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

Kerajaan telah memutuskan untuk memberikan penempatan kepada graduan Institut Pendidikan Guru Malaysia dan Institusi Pengajian Tinggi Awam (Pendidikan) yang telah dan akan menamatkan pengajian bagi tahun 2012.

Keputusan ini telah diambil setelah mengambil kira secara terperinci keperluan guru dalam jangka panjang seperti yang digariskan dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025.

Pelantikan adalah tertakluk kepada mereka memenuhi syarat skim perkhidmatan PPPS, telah membuat permohonan kepada Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) dan berjaya dalam temuduga yang dikendalikan oleh SPP.

Sehubungan ini, graduan pendidikan keluaran IPGM dan IPTA pendidikan yang menamatkan pengajian pada tahun 2012 akan dilantik ke jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah (PPPS).

Mengikut rekod Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM), seramai 10,715 penuntut program pendidikan telah dan akan menamatkan pengajian mereka pada tahun 2012.

Seramai 2,960 orang graduan yang dikenalpasti telah menamatkan pengajian mereka sebelum 1 Julai 2012 telah dijadualkan untuk ditemuduga oleh SPP seperti berikut:

(a) 2,478 orang daripada program J-Qaf;
(b) 368 orang daripada program TESL;
(c) 90 orang daripada program KPLI IPGM dan IPTA, termasuk mereka daripada Program Pelajar Cemerlang (PPC);
(d) 14 orang daripada program Bahasa Perancis; dan
(d) 10 orang calon mengulang temuduga berdasarkan keperluan opsyen.

Sementara SPP menyelesaikan urusan temuduga, KPM akan membuat penempatan secara interim bagi kumpulan ini mulai 16 Oktober 2012. Pelantikan tetap adalah tertakluk kepada keputusan temuduga oleh SPP.

Bagi kumpulan yang akan menamatkan pengajian mereka selepas Jun 2012 iaitu seramai 7,755 orang, mereka perlu mengemukakan permohonan untuk pelantikan ke jawatan PPPS Gred DG41 kepada SPP supaya penjadualan temuduga dapat disegerakan. Penempatan mereka yang lulus temuduga SPP akan dibuat pada tahun 2013.

Kepada mereka yang berjaya dan akan dilantik sebagai pendidik kelak, berkhidmatlah dengan jujur dan dengan penuh dedikasi.

Menteri Pelajaran Malaysia
Putrajaya

4 Oktober 2012Menurut, Rafie (Alumni UPSI), ISMP IPTA akan ditemuduga pada tahun ini dan posting 2013..... ia meliputi semua ISMP yang tamat pada tahun 2012... (7725 orang)..sentiasa alert website SPP....

No comments:

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA