networkedblogs

Bersahabat..

MALAYSIA AMAN TANPA DAP!!!

Thursday, March 14, 2013

Tian Chua Bakal Dipenjara 3 Tahun atau Didenda RM 5,000 atau kedua-duanya...


Haiyoooo..sudah kata tak mau mengaku salahkah apek..bukan ke lu yang kata pencerobohan Lahad Datu konspirasi UMNO..?bukan ke lu yang kata ini semua konspirasi nak takut-takutkan rakyat?bukan ke lu kata ini konspirasi untuk alihkan isu RCI...?aiyak!!!!

Jawapan isu IC

Lu pandai menghasut ma..lu memang suka cari publisiti ma...spatutnya lu apek perlu sokong anggota keselamatan..bukan cuba cerus hasutan..
Tian Chua tiba di komplek Mahkamah Jalan Duta pada jam 9 pagi ditemani sekitar 15 penyokongnya.

Ahli Parlimen kawasan Batu,Kuala Lumpur itu dihadapkan ke Mahkamah Sesyen.Beliau didakwa dibawah Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan 1948.

Jika sabit kesalahan beliau boleh dikenakan hukuman denda tidak lebih RM5,000 atau penjara tak lebih 3 tahun atau keduanya.

Sejurus pertuduhan dibacakan,Tian Chua dakwa pertuduhan ini bermotif politik untuk cemar nama baiknya.

Hakim Sekeri Mamat telah tetapkan 12 April tarikh sebutan kes.

Beliau mengenakan ikat jamin RM5,000 dengan seorang penjamin.

Sebelum itu peguamnya telah cuba pertikai pengunaan Akta Hasutan gun alasan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak umum pada 11 Julai 2012 bahawa kerajaan akan mansuhkan akta itu.

Hakim Sekari menolaknya kerana setakat ini akta berkenaan belum dimansuhkan dan ia tetap sah dan boleh digunapakai.

Selain pertuduhan ini,Tian Chua juga berdepan dengan tindakan dari UMNO Malaysia yang pada 4 Mac kemuka tuntutan tarik balik kenyataan fitnah itu atau disaman.- AgendaDaily

No comments:

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA