networkedblogs

Bersahabat..

MALAYSIA AMAN TANPA DAP!!!

Monday, June 17, 2013

Pendapatan Rakyat Britain Jatuh Keparas Terendah! Kalau Di Malaysia UMNO BN Akan Disalahkan....

Pendapatan bersih sebenar rakyat Britain jatuh ke paras terendah dalam sedekad bagi tahun pencukaian berakhir Mac 2012, demikian menurut data tahunan dikeluarkan kementerian buruh negara itu.

Pendapatan purata bersih termasuk manfaat sosial jatuh tiga peratus dalam tahun pencukaian 2011/12 ke paras terendah sejak 2001/02 pada asas yang sudah diselaraskan dengan inflasi.

"Pendapatan jatuh susulan ia berkembang lebih perlahan berbanding kos kehidupan sebagaimana diukur oleh inflasi harga runcit (RPI)," kata Jabatan Kerja dan Pencen.

Kejatuhan standard kehidupan berkemungkinan berlarutan ke dalam tahun pencukaian semasa 2012/13, berikutan gaji berkembang pada kadar lebih perlahan daripada inflasi.

Perkadaran dalam kemiskinan mutlak yang ditakrifkan sebagai pendapatan mingguan di bawah £251, meningkat satu peratus kepada 17 peratus pada 2011/12.

Bagaimanapun, badan pemikir utama Institute for Fiscal Studies berkata, angka itu berkemungkinan kurang menggerunkan daripada jangkaan berikutan kenyataan Pejabat Statistik Nasional yang menyebut ukuran RPI itu sebagai kurang tepat disebabkan kaedah perangkaan lapuk digunakan. REUTERS

HE : Kalau di Malaysia lain pula ceritanya...UMNO BN akan dipersalahkan...haha!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

1 comment:

Anonymous said...

anehnya apapun bukti dan kenyataan yg ditunjukkan masih ramai Melayu yg tak sedo diri. Begitu juga pemimpin Melayu bila berada diatas lupa ke Melayu bawah. Kedua dua pihak lupa atau sombong bodoh.

Merasa diri benar bagus dr org lain sehingga tak boleh diajar tak boleh menerima kenyataan. Terlampau taksub juga memakan diri. Semua faktor diguna sepenuhnya cina utk melemahkan Melayu
dan membodohkan Melayu. Hingga cina melaga laga Melayu menggunakan faktor tersebut. Agama pun boleh dimainkan.

Gaji dan pendptan diri telah lama dirasakan org Melayu. Ini salah satu topik yg dikatakan ketika ceramah. Bagi saya kedua dua pihak ada salah.

Pemimpin atas semua bergaji mahal. Lihatlah persoalan org di bawah. Di pihak kerajaan penuh
dgn persoalan. Sementara di pihak swasta begitu
byk diskriminasi terhadap gaji Melayu dibanding
cina.

Yg menyedihkan seharusnya di dlm tempat yg dikuasai kerajaan bagilah Melayu di tempat yg posisi bagus kerana gaji bagus. Ini diberi ke cina yg
saya yakin undi dap. Dulu Melayu kenapa ditukar ke
cina. Kerana mereka juga org cina meminggir peniaga Melayu di petronas alamanda dan pasar seni. Aneh Melayu undi Umno tapi beri ke cina.
Dulu tak pernah berlaku.

Mana ada co cina memberi posisi bagus utk melayu. Gaji pun dibezakan. Jika ada mungkin satu dua aje buat syarat. Saya pernah bekerja di co cina. Buat syarat letakla seorg datuk diatas. Biliknya selalu gelap jarang di off meeting jrg masuk. Mungkin setakat guna nama Melayu utk sesuatu. Anda boleh jawab. Tapi majoriti boss besar semua cina hanya seorg Melayu. Level eks jika cina 15 Melayu 2.

Persoalan gaji bukan setakat salah Umno tapi merangkum begitu byk masalah. Tapi di negara kita mungkin coraknya berbeza. Lihat pembangkang baru aje menguasai negeri pulon kaut gaji sebesar besar tanpa memikir rakyat dibawah. Sampai bankrup negeri.

Maaf terkeluar byk dr tajuk. Tapi penyokong pakatan yg punya gaji mahal yg bekerja di co
kerajaan masih menyombong diri. Bukan bersyukur tapi asyik mengeluh. Penuh celoteh mcmlah pembangkang boleh membela Melayu. Padahal Melayu di co.cina alami diskriminasi.

Bosan dgn manusia yg tidak bersyukur. Sama ada pemimpin atau yg dibawah penuh tandatanya. Yg menang bangsa kafir.


ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA