networkedblogs

Bersahabat..

MALAYSIA AMAN TANPA DAP!!!

Tuesday, September 3, 2013

Kenapa Kerajaan Naikkan Minyak 20 Sen?


Jika berlaku perang, selalunya negara membangun seperti Malaysia akan mengadakan plan fiskal / easing economy iaitu langkah mengurangkan perbelanjaan kerajaan utk mengawal nilai matawang. Contohnya pengurangan subsidi minyak seperti malam ini dan semalam nilai RM naik 3 mata berbanding USD.

Index barangan pengguna juga naik kerana kebanyakan product utama pengguna dunia seperti makanan, minuman dan ubatan datang dari company USA. Bila perang berlaku, semua permintaan bertambah dari retail product hingga ke pasaran komoditi. Pasaran saham akan goyang dan pasaran komoditi akan naik. Ekonomi dunia jadi tidak stabil.

MUNGKIN pengurangan subsidi minyak ini antara persediaan kerajaan jika ekonomi dunia jadi tak stabil angkara perang USA dengan Syria. Sekadar pandangan. Wallahualam.

*Lihat dunia dari mata burung, bukan dari bawah tempurung.*

Sumber FB Anti Bersih

No comments:

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA