networkedblogs

Bersahabat..

BUAL BICARA #UMNO71 BERSAMA TAN SRI ANNUAR MUSA

Monday, September 2, 2013

Minyak Naik 20 Sen..Apa Kita Perlu Buat? @NajibRazak @TunFaisal *Mohon Sebarkan


Harga minyak ikut pasaran dunia. No way kita boleh kawal utk brgn mcm ni. Byk barangan yg harganya bukan dlm kawalan kita. Yg kita boleh buat :

1. Subsidise
2. Rationalise subsidi yg diberi spy targetted kpd golongan sasar
3. Squeeze pembekal & persatuan pengimport/pengilang, etc
4. Tingkatkan pendapatan rakyat.

Dlm kes petrol, subsidi yg diberi lebih untungkan pengguna yang kaya dr rakyat berpendatan rendah.

Cth klu JAA pakai kereta 4.0 l , berbanding rakyat yg pakai motor, subsidi sebenarnya lebih byk kpd Jaa berbanding rakyat yg pakai motor

Asasnya sama - yg pakai kereta besar - Penggunaan petrol lebih tinggi; rakyat yg berpendapatan <rm3000 tak mungkin guna lebih byk petrol dr yg guna kereta besar2 ni. Kjaan bg balik dlm bentuk cash via BRIM dll.

Rakyat berpendapatan rendah guna petrol tp x byk mcm kita. Mcm mereka guna gula & tepung juga. Mcm mana nak elak subsidi org yg guna jauh lebih byk dr mereka dan beri subsidi sebenar kpd yg layak?

Skrg ni pun subsidi gula kita yg byk guna kedai2 dan restoran2. Starbuck ttp harga mahal wlupun dpt subsidi gula mcm kita.

So mcm mana nak rationalisekan subsidi spy sedara mara yg miskin dan x main golf di kg tu yg betul2 dpt?

Klu boleh mmg kita nak semua benda murah & free. Tp dlm keadaan harga barang kat dunia yg x terkawal no way kita mampu subsidise byk benda Salah 1 caranya, bg balik cash pd yg miskin

HE : Ini antara pendapat untuk membawa pembaca menilai dengan mata hati..bukan mendahulukan emosi dan caci maki..

4 comments:

Anonymous said...

Toya aku nak najib turun!!

esa adam said...

Presiden Petronas kata baru2 ni yang harga minyak lemah dan Petronas terpaksa tangguhkan projek Rapid di KL.

Adakah Presiden Petronas tu menipu orang ramai. Turun naik harga minyak di pam khabarnya bergantung pada harga pasaran minyak global.

Jadi dimana silapnya. Sial jawab

Anonymous said...

Kalau harga minyak naik.... reasonnya sebab ikut global...

Tapi kalau betul nak nak ikut global, kenapa harga kereta tak ikut global? Harga gaji tak ikut global...

Najib ni serupa lembu cucuk hidung... pengembala lembunya ialah PEMANDU atau BN (Bini Najib)?

Menyesal aku undi BN !!! Pemimpinnya seperti lembu rupanya

p/s minta penulis update knowledge tentang kenderaan. Sekarang ni kenderaan mewah lebih menjimatkan penggunaan minyak berbanding dengan kenderaan murah. Maknanya golongan meskin dan pertengahanlah yang paling merana BUKANnya orang kaya !!!!!

Anonymous said...

gila sey..blog ko ramai pembangkang baca..

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA