networkedblogs

Bersahabat..

MALAYSIA AMAN TANPA DAP!!!

Wednesday, November 20, 2013

Johor Terima Pelaburan Lebih Tinggi Dari 2 Negeri Pakatan Selangor & Penang! Tahniah @KhaledNordin


Buat pertama kalinya nilai pelaburan Johor sehingga Ogos 2013 mencatatkan penerimaan pelaburan industri tertinggi negara iaitu RM8.8 bilion. 

Jumlah ini sebenarnya jauh meninggalkan jumlah pelaburan negeri seperti Sarawak, Selangor dan Pulau Pinang yang masing-masing mencatatkan sejumlah RM5.6 bilion, RM3.49 bilion dan RM1 bilion. 

Penunjuk ekonomi yang telah dikeluarkan oleh MIDA ini, jelas memaparkan bahawasanya pelaburan domestik dan luar mempunyai keyakinan tinggi terhadap keutuhan ekonomi negeri, malah mereka menaruh harapan yang besar untuk melihat penjanaan kekuatan ekonomi yang berterusan dan dipertingkatkan lagi.

Saya percaya semua ini terhasil kerana Johor bukan sahaja menawarkan pakej-pakej rangsangan pelaburan yang menarik malah lebih dari itu Johor telah mengenal pasti sumber kekuatannya baik dari segi kedudukan yang strategik di laluan perdagangan, kepelbagaian sumber ekonomi, tenaga manusia terlatih, prasarana lengkap dan keseimbangan pembangunan wilayah-wilayah Iskandar. 

Kerajaan Negeri akan lebih selektif di dalam pemilihan pelaburan di Negeri Johor demi memastikan ianya bukan sahaja dapat menjamin malah turut meningkatkan kualiti peluang pekerjaan dan tahap pendapatan yang lebih baik kepada rakyat Negeri Johor.

4 perkara yang menjadi kriteria Kerajaan Negeri di dalam pemilihan aspek pelaburan ;

1. Pelaburan tersebut harus berupaya memberikan nilai tambah terhadap kepelbagaian ekonomi Johor. Kepelbagaian sumber ekonomi Negeri Johor adalah perlu bagi mengelakkan kebergantungan terhadap bidang tertentu bagi memastikan ekonomi negeri berdaya tahan apabila dilanda krisis di dalam sesuatu sektor.

2. Ia mesti menyumbang kepada peningkatan peluang pekerjaan yang bermutu dan dapat mempertingkatkan kemahiran pekerja tempatan.

3. Ia haruslah mesra alam sekitar dan mendukung konsep pembangunan lestari.

4. Penekanan akan diberikan kepada pelaburan berteraskan teknologi terkini, yang akhirnya diharap akan membantu syarikat-syarikat tempatan mendapat manfaat melalui pemindahan teknologi. Pelaburan-pelaburan tersebut mestilah mampu mempertingkat amalan terbaik dalam pasaran buruh seperti kadar upah dan hak pekerja yang sesuai dengan piawaian antarabangsa.

HE : Nampak gayanya penasihat ekonomi Selangor si Nuar terpaksan terima hakikat bahawa Johor lagi mantap dari Selangor...peningkatan ini membuktikan pelabur luar yakin dengan Johor biarpun difitnah negeri tidak selamat..aku bukan nak kata apa lah...setakat Penang...memang tak boleh lawanlah...alangkan Sarawak pun depa tak boleh lawan beb...

Aku ucapkan tahniah kepada kepimpinan Khaled Nordin atas keyakinan pelabur..harapan aku..peningkatan ini akan memberi manfaat kepada rakyat Johor!!!

"Hidup Mati Johor"

No comments:

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA