networkedblogs

Bersahabat..

MALAYSIA AMAN TANPA DAP!!!

Monday, October 6, 2014

Terkini : Bot Tempur TLDM Masih Belum Ditemui..,


Sejak dilaporkan terputus hubungan komunikasi dan penglihatan awal petang semalam (Ahad) semua tumpuan kini terarah mencari bot tempur CB 204 membawa tujuh anggota yang hilang dalam cuaca buruk di perairan Barat Sabah.

Semua aset yang bersesuaian dikerah menyertai operasi cari dan menyelamat (SAR) namun sehingga berita ini ditulis ia belum ditemui.

Panglima Tentera Laut Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar memberitahu bot tempur itu dilaporkan terputus hubungan ketika dalam perjalanan ke Gugusan Semarang Peninjau kira-kira pukul 1.05 petang.

Posisi terakhir bot tempur berkenaan adalah di 20 batu nautika ke timur laut Pulau Mengalum.

Dalam siri tweet terbarunya, beliau memberitahu, sehingga jam 8.00 pagi ini, bot tempur tersebut masih belum ditemui.

"KD LEKIU, KD GANAS, KD SERANG, KM BERANI dan KM MABUL meneruskan pencarian , B200T ditugaskan. Keadaan Laut bergelora (State 5) serta 'low rain clouds' menyukarkan pencarian oleh kapal dan pesawat Beechcraft dalam Op SAR.," ujarnya.

Menurut beliau, selain aset TLDM, Agensi Peguatkuasa Maritim Malaysia (APMM) menugaskan dua kapal dan satu pesawat untuk Op SAR iaitu KM MABUL dan KM BERANI di kawasan SAR.

"APMM menyediakan (menempatkan) pesawat AW139 di lapangan terbang Kota Kinabalu untuk Op SAR. Namun pesawat tidak dapat menyertai operasi kerana cuaca.

Manakala aset TLDM, KD GANAS menyertai Op SAR membantu KD LEKIU, KD PARI, KD SERANG, KM MABUL dan KM BERANI dalam OP SAR di empat sektor yang ditubuhkan. berita selanjutya di SINI

No comments:

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA