networkedblogs

Bersahabat..

LAGU CERITA KEBENARAN SEMPENA HARI LAHIR PM, NAJIB RAZAK

Saturday, January 31, 2015

Kerajaan BN Turunkan Harga Minyak..Harga Barang Bila Nak Turun?


Kerajaan Barisan Nasional pilihan rakyat Malaysia bakal menurunkan lagi harga minyak bermula 1 Februari esok...

Persoalannya minyak dah turun 40 sen berbanding harga tahun lalu RM 2.10..tapi kenapa harga barang masih kekal?apakah peniaga taikun yang dikuasai golongan Cina DAP sengaja mahu memberi tekanan kepada kerajaan...

Minyak naik 10 sen berlumba-lumba peniaga makanan naikkan harga..minyak trun 40 sen kenapa senyap?

BERIRA BERKAITAN

Harga petrol RON95 turun sebanyak 21 sen seliter manakala RON97 diturunkan sebanyak 11 sen seliter dan diesel turun 23 sen, mulai 1 Februari 2015.

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dalam satu kenyataan pada Sabtu berkata, dengan penurunan itu, harga minyak seliter kini RM1.70 untuk petrol RON95, RM2 bagi RON97 dan RM1.70 bagi diesel.

Menterinya, Datuk Seri Hasan Malek dalam kenyataan itu berkata, harga itu adalah bagi bulan Februari dan kerajaan akan sentiasa mengikuti perkembangan pasaran harga kos produk dan kadar pertukaran mata wang untuk menetapkan harga runcit petrol dan diesel bagi bulan berikutnya.

Pada 1 Disember 2014, harga runcit petrol dan diesel ditetapkan mengikut sistem apungan terurus, yang menandakan penghapusan semua subsidi bahan api.

Di bawah apungan terurus tersebut, harga runcit akan berdasarkan purata harga bulanan minyak mentah dunia.

3 comments:

Anonymous said...

Masa harga minyak dunia setong USD 110,harga RON 97 RM 2.30. Sekarang harga setong USD49,lebih dpd separuh,tapi harga RON 97 turn 30 sen aje?Sepatutnya turn separuh jugak tapi tak turun sebab nak subsidi 1MDB?Menteri KPDNKK dok sibuk cium tangan Rosmah jadi sapa nak pantau harga barang? Takkan nak suruh Anwar Ibrahim atau Lim Guan Eng atau Mat Sabu.

Anonymous said...

Sebab itu lah orang Melayu jangan beli barang lagi di kedai Cina. Mereka jahat dan tamak haloba. Belilah barang di kedai orang Melayu. Buy Malay First, Buy Chinese Never.

Kerajaan kena wujudkan pembekal2/pengilang2 barangan asas milik Bumiputra atau pun milik GLC untuk memastikan harga barang2 berpatutan. Jangan harap pada cina Haramjadah ni. Mereka tak akan berpuas hati selagi Hak Keistimewaan Bumiputra dihapuskan.

wan cai said...

apa kena mengena dgn bangsa....kenapa x turunkn separuh ikut harga
pasaran semasa.?tp ada jgk yg kayu..

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA