networkedblogs

Bersahabat..

LAGU CERITA KEBENARAN SEMPENA HARI LAHIR PM, NAJIB RAZAK

Saturday, January 24, 2015

Khutbah Ekstremisme - Wajarkah Debat JAKIM-Eric Paulsen? - Dr Mashitah


Biarpun kes tuduhan Eric Paulsen, Pengarah Eksekutif Lawyers For Liberty terhadap Khutbah Solat Jumaat dikatakan membawa fahaman Ekstremis sudah reda..namun isu ini masih lagi tidak dapat dilupakan oleh setiap umat Islam betapa agama Islam mudah diperalatkan oleh penganut bukan Islam...

Mereka (penggugat kesucian Islam) ini semakin berani..mempertikaikan amalan umat Islam..walhal mereka mengetahui bahawa Islam agama rasmi..sepatutnya Kafir Harbi ini memahami dan menghormati kita...biarpun Islam agama rasmi namun penganut agama lain tidak langsung dilarang dan bebas menganjurkan fahaman dan amalan agama masing-masing..

Baru-baru ini, Menteri Menteri Komunikasi dan Multimedia, DS Ahmad Shabery Cheek telah membuka gelanggang kepada Eric dan JAKIM untuk berdebat bagi menjelaskan apakah yang dimaksudkan oleh Eric Paulsen dan dia perlu menjelaskan tuduhan liar tersebut...

Cadangan Menteri Shabery itu mendapat perhatian Dato' Dr Mashitah Ibrahim, Pengerusi Eksekutif Yayasan Pondok Malaysia (YPPM) yang telah melontar persoalan melalui page Facebook Senator Dato' Dr Mashitah Ibrahim..yang berbunyi "Perlukah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) berdebat dengan Pengarah Eksekutif Lawyers for Liberty, Eric Paulsen dan perlukah agensi itu mempertahankan dirinya daripada tuduhan mempromosi ekstremisme seperti didakwa peguam hak asasi manusia itu?"

Pendapat saya, memang sepatutnya Eric bertanggungjawab atas tuduhan liarnya...mengenai undang-undang kita serahkan kepada mahkamah untuk menghukumnya..menjelaskan kepada rakyat itu perlu..sudah banyak umat Islam bersabar bila dihina di negara kita sendiri..bila sudah minta maaf mereka beranggapan isu selesai..

Sampai bila umat Islam hanya mahu jadi pemaaf?bukan bererti sudah cukup tahap kesabaran kita..cuma kita perlukan mereka ini memberi penjelasan agar masyarakat mengetahui betapa jahilnya mereka ini yang sesuka hati menghina dan mengugat kesucian Islam...

Saya menyokong penuh cadangan lakukan membuat siaran langsung tentang Isu ini..namun cadangan Debat harus diubah agar lebih mesra..tujuannya pun mahu memberi kefahaman..jadi perkataan sesuai ialah 'Pencerahan' atau 'Perbincangan' dan seumpanya...Mungkin itu yang dimaksudkan oleh Ketua Pengarah JAKIM, Datuk Othman Mustapha yang kurang minat dengan cara berdebat...barangkali mengubah konsep perbincangan lebih sesuai dan dikehendakinya..

Cukuplah umat Islam bersabar..laungan Azan didesak diperlahankan, menghina makanan 'babi' ketika umat Islam sedang lakukan ibadah puasa, cubaan membakar surau dan banyak lagi...mereka fikir minta maaf semua boleh kawtim...agak2lah...






2 comments:

Anonymous said...

bangsat punya Cina.diorang berani pon sebab ada sokongan ppolitik dibelakang dia!bodo

sutanmudochemor said...

Buat apa nak debat. Jgn kita terjerat dgn helah kafir kafir. Mengapa kita in the defence .Kita tahu kita benar. Biar polis siasat dan mahkamah tentukan

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA