networkedblogs

Bersahabat..

LAGU CERITA KEBENARAN SEMPENA HARI LAHIR PM, NAJIB RAZAK

Saturday, March 21, 2015

Kenaikan Tambang Teksi - Budaya 'Friendly Fire' Masih Diamalkan..


Sejak beberapa hari ini, kita nampak 2-3 orang dalam UMNO mahu tunjuk vokal yang mereka ini membela rakyat dengan membantah kenaikan harga tambang teksi yang diumumkan SPAD baru-baru ini...entah kemana mereka selama ini bila umum saja tambang naik masing-masing bingkas berdiri terpekik terlolong mengatakan kenaikan tambang teksi ini tak relevan kerana negara akan melaksanakan GST..

Ada pula yang mahu mendesak Perdana Menteri secara 'BISIK' yang kenaikan ini tidak munasabah....kentutlah..sebelum orang ITU bersuara lebih baik dia cermin dulu muka tu...berapa banyak kali dia naik teksi?apa feed back yang dia dapat dari pemandu Teksi sebelum menjadi pengampu mendesak kenaikan tambang teksi ini tidak wajar?takkan nak tunggu pemandu teksi datang jumpa dia dan mengadu?aiyak!kau wakil rakyat..pergi sajalah tanya pemandu teksi apa feed back dia sebelum bersuara..

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat sebenarnya ditubuhkan atas cetusan idea YAB Perdana Menteri, DS Najib Razak yang mana telah diletakkan bawah seliaan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, YB Nancy Shukri. Takkanlah bodoh sangat Tan Sri Syed Hamid selaku Pengerusi SPAD mahu buat keputusan semberono mengumumkan kenaikan harga sesuka hati..

Jadi orang-orang itu yang membantah SPAD atas tindakan menaikkan harga tambang secara tidak langsung dia telah membantah keputusan JPM...ada yang bagi alasan kenaikan kos pelbagai bukan alasan untuk menaikkan harga tambang teksi...ada juga menyalak masa tidak sesuai...nak termuntah aku dengar alasan dari orang UMNO sendiri...

Tak hairan ke kenapa pembangkang tak mainkan isu kenaikan harga tambang teksi ni?sepatutnya mereka dulu membalun kerajaan tapi ini sudah terbalik lah..pembangkang pula tepuk tangan..haha!

Orang dalam kerajaan sendiri balun keputusan tersebut..benar kata PM tak bolehlah guna alasan Friendly Fire untuk menghalalkan cara membangkag keputusan yang dibuat.

Jika terlupa boleh tengok balik video ini...


Sepatutnya orang dalam kerajaan sendiri lebih rasional daripada pembangkang mengapa kenaikan harga tambang teksi ini wajar...yang menuduh kenaikan tak relevan kerana negara kita nak laksanakan GST agaknya tak tahu yang pelanggan tidak dikenakan GST..


Kenaikan tambang ini sebenarnya mahu meringankan beban pemandu teksi yang terpaksa menanggung kos yang sentiasa meningkat sejak 2009 lagi...dalam tempoh 2009 hingga sekarang masih mahu katakan tempoh masa kenaikan tak sesuai?adeh!nak terberak boleh ke kata tak payah beraklah..masa tak sesuai...

Tahukah anda yang pemandu terpaksa berdepan dengan GST apabila mereka servis kenderaan mereka dipusat servis...banyak lagi isu berkaitan pemandu teksi ini jika kita hendak korek dan kenaikan tambang teksi ini salah satu cara membantu para pemandu teksi....

Sudah-sudahlah nak membantah...kalau ia pun nak jadi popular mahu bertanding pada Perhimpunan Agung UMNO akan datang..lebih elok jadi popular membalun pembangkang...bila pembangkang tahu pula PLAYSAFE...jangan jadikan budaya membalun kerajaan untuk jadi popular..itu silap!

Jika pemimpin kerajaan kata mahu tangguhkan dahulu kenaikan tambang teksi itu lebih elok daripada terus melabel kenaikan ini tak patut...aku hairan dalam keadaan macam ni kemana pergi Persatuan Transformasi Pemandu Teksi Malaysia (PERS1M)?dulu bukan main lagi desak mahu naikkan tambang..bila dah naik senyap saja...


1 comment:

Anonymous said...

tok sah nak bela sangatlah bang pemandu teksi nih. mereka ni ibarat lepaskan anjing tersepit. la ni kita bantu mereka esok lusa hentam kita balik.

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA