networkedblogs

Bersahabat..

MALAYSIA AMAN TANPA DAP!!!

Thursday, March 19, 2015

Tambang Teksi & Bas Ekspress Naik Ekoran Kenaikan Kos Pelbagai Sejak 2009...


Selepas mendengar rungutan berterusan daripada pengusaha teksi dan bas ekspress, akhirnya Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) membuat pengumuman bahawa kadar harga pengangkutan awam itu akan dinaikkan berkuatkuasa 15 Mei ini...

Biarpun keputusan SPAD ini mendapat pertikaian hangat namun dari sudut lain, rakyat yang bekerja sebagai pemandu teksi dan bas merasa sedikit kelegaan apabila kali terakhir kedar tambang kenderaan awam itu disemak pada 2009...

Tambang naik! Sudah tentu ramai yang marah..sehinggakan bekas menteri dan pemimpin naib pemuda yang jarang menaiki pengangkutan awam pun berkokok kononnya kenaikan inj membebankan rakyat dan ada yang mentakrifkan keputusan tersebut sebagai kejam...mereka yang bersuara ini sebenarnya tidak pernah mendengar rungutan pemandu teksi bahawa kadar tambang pada masa ini tidak munasabah...

Sudah saya katakan pada artikel sebelum ini yang bertajuk Wajarkah Tambang Teksi Dinaikkan yang boleh dilayari DI SINI bahawa apa sahaja keputusan yang dibuat pasti ada pihak tidak selesa...tidak dinaikkan harga tambang, para pemandu teksi merunggut sehingga ada yang sanggup tidak mengguna meter dek kerana kadar lama yang tidak munasabah...jika naikkan harga pula pasti ramai merunggut...

Inilah cabaran yang harus dihadapi oleh SPAD dalam menangani kes ini...


Kadar baharu tambang teksi dan bas ekspress itu telah diumumkan oleh Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Tan Sri Syed Hamid Albar dalam satu sidang media pada pagi tadi. Kadar kenaikan tambang ini berikutan kenaikan kos operasi, kos penyelenggaran dan kos insurans sejak 2009 hingga kini.

"Setakat hari ini kos penyelenggaraan teks dan bas telah menjngkat 33% dimana NGV sahaja naik 11.3%. Kita juga kena mengambilkira susut nilai dan kenaikan gaji" katanya.

SPAD mahu menggimbangi tambang teksi dengan kos penyelenggaraan serta keseimbangan antara kebajikan penumpang dan kesan ekonomi kepada pengendali teksi, keputusan ini bukan dibuat semalam tetapu setelah melalui proses interaksi bersama kumpulan sasaran selama beberapa tahun iaitu pengendali teksi, pemandu teksi dan pengguna.

Kadar baru tambang teksi hanya menyentuh kadar jarak dan masa perjalanan. Manakala kadar pemula atau kadar kilometer pertama / tiga minit pertama dikekalkan sebanyak RM 3.00.

Bagi golongan kurang upaya OKU, orang tua dan kanak-kanak akan terus menikmati diskaun 25% untuk tambang bas ekspress.

Berikut adalah perbandingan harga selepas pengumuman kenaikan kadar baru tambang pengangkutan awam ini :

No comments:

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA