networkedblogs

Bersahabat..

MALAYSIA AMAN TANPA DAP!!!

Wednesday, March 18, 2015

Wajarkah Tambang Teksi Dinaikkan? Ikuti Kupasannya...


Baru-baru ini saya ada menulis tentang Ops Tegas yang dijalankan oleh pihak Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) yang membawa treler menyita terus teksi yang tidak mengunakan meter..artikel terdahulu yang bertajuk PANAS!! SPAD Bawa Trelar Sita Teksi Tidak Guna Meter! telah mendapat reaksi kurang senang wakil Persatuan Transformasi Pemandu Teksi Malaysia (PERS1M) yang mendakwa tindakan SPAD zalim..


Tindakan SPAD yang menyita teksi tidak menggunakan meter bukanlah sezalim yang disangka..SPAD hanya mengikut undang-undang sedia ada yang telah ditetapkan...tujuan SPAD laksanakan operasi menahan pemandu teksi tidak menggunakan meter adalah bagi memastikan imej pemandu Teksi sentiasa dipercayai pengguna dengan ketelusan pembayaran menggunakan meter.

Sebenarnya dalam SPAD melancarkan operasi membanteras pemandu teksi yang degil tidak menggunakan meter, pihak SPAD juga melaksanakan Kajian Sikap melalui Proses Interaksi bagi mencari punca, keperluan pelanggan dan pihak berkepentingan dalam industri Teksi tentang kadar tambang teksi...ringkasan proses interaksi boleh lihat grafik di bawah :

3 Proses Interaksi - Dengar, Penambahbaikkan & Maklum
Data yang diterima mendapati kesalahan yang kerap dilakukan oleh pemandu teksi ialah tidak menggunakan meter...menurut laporan rawak mendapati rata-rata pemandu teksi mengkehendaki kadar tambang teksi dinaikkan..kadar sekarang ini tidak padan dengan situasi semasa...

Hasil semakan daripada Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP), kali terakhir semakan kadar tambang teksi dijalankan pada tahun 2009. Berbanding dengan tahun 2009, ternyata kos operasi, servis, insurans semuanya telah naik..Kos bahan apo meningkat 21%, kos penyelenggaraan tayar, bateri, dan kos baik pulih telah meningkat sebanyak 25%. Kadar insurans kenderaan turut meningkat sebanyak 15%..Untuk memudahkan pemahaman rujuk grafik di bawah:


5 Komponen utama mengapa kadar tambang sewajarnya dikaji sejak 2009
Biarpun kadar tambang teksi ini mempunyai keperluan untuk distruktur semula namun pemandu teksi perlulah mematuhi segala peraturan yang ditetapkan oleh pihak SPAD...pihak SPAD sedang mengkaji semua perkara bagi melihat kembali rasionalisasi kenaikan tambang teksi..kesian juga kepada pemandu teksi, mereka tersepit dengan kos operasi saban tahun yang sentiasa meningkat namun kadar tambang masih sama seperti 2009...disebabkan hal inilah ramai pemandu teksi yang melanggar peraturan tidak menggunakan meter...

Kesian nasib pemandu teksi..hendak dinaikkan harga tambang kena denda dengan pihak SPAD...tidak naik tidak boleh juga...pendapatan sektor lain semuanya naik setiap tahun...lebih-lebih lagi pekerja disektor kerajaan setiap tahun mereka akan dinaikkan gaji dalam sistem Kenaikan Gaji Tahunan namun pemandu teksi masih ditahap yang sama juga...

Ini merupakan cabaran besar buat pihak SPAD...sebagai sebuah suruhanjaya yang menjadi egen tengah antara pemandu teksi dan pengguna, mereka perlu membuat semakan yang amat teliti sebelum membuat sebarang keputusan...

Tidak menaikkan kadar tambang teksi, SPAD disalahkan pemandu...
Jika naikkan tambang, pengguna pula merunggut...

1 comment:

Anonymous said...

cakap tambang nak naik kan senang!BN Barang Naik!!!!!

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA