networkedblogs

Bersahabat..

MALAYSIA AMAN TANPA DAP!!!

Wednesday, April 29, 2015

Apa Dosa Orang FELDA Sampai Perumah Generasi Baru FELDA Jadi Sasaran Fitnah Pembangkang!


PAS ibarat retak menunggu belah..lepas dilanda pelbagai kemelut menghadapi Pilihan Raya Kecil di Rompin dan Permatang Pauh..Mereka cuba create isu bagi menutup kegagalan mereka membela rakyat..

Di Permatang Pauh, PAS hadapi kemelut Hudud yang tidak selesai..di Rompin pelbagai cubaan meracuni fikiran warga FELDA kini banyak ditabur..datang ke FELDA bukannya nak membantu..makin jadi hantu menghasut warga FELDA membenci Institusi itu..

Terkini, mereka cuba meracuni fikiran Generasi Baru FELDA dengan isu Perumahan Generasi Baru FELDA...Terkini Datuk Ehsanuddin Harun Narrashid, Ahli Lembaga Pengarah FELDA telah menjawab segala hasutan yang dilemparkan oleh puak pembangkang dalam satu taklimat Rumah PGBF dewan Semai Bakti..

Rumah untuk belia FELDA sudah siap di Felda Selendang 1 sebanyak 300 unit dan konsepnya ialah "Sewa dan Beli" selepas 5 tahun yang mana ia merujuk kepada syarat dan kemampuan yang FELDA akan pertimbangkan..

PAS perlu bandingkan projek PGBF ini dengan perumahan yang dibina oleh pemaju-pemaju perumahan barulah adil..bukan hanya tahu racun fikiran tanpa memberi kaedah penyelesaian yang lebih baik..

Sebenarnya cerita yang PAS tidak tahu ialah pembinaan PGBF ini Felda buat bukan bermatlamatkan keuntungan dan bukan untuk dijual semata-mata tetapi hanya untuk belia FELDA memiliki rumah...

Saiz rumah yang ditawarkan ialah 1000 kaki perseki dan ia memadai untuk belia Felda dan selesa...tujuan 1000 kaki persegi ini dibuat adalah untuk memudahkan belia FELDA agar tidak keluarkan duit dalam masa beberapa tahun untuk besarkan rumah...

Rumah FELDA suatu masa dahulu
Belia FELDA seharusnya bersyukur dahulu rumah FELDA tidaklah sebesar macam perancangan PGFB..atas ini rumah...jika hendak dibandingkan sekarang ianya lebih besar dan selesa...dahulu atuk nenek mereka rumah kecil sahaja..tengok sahaja hari ini..80% rumah Felda sudah besar..kalau nak sapu 1 rumah tu penat juga..

Perancangan PGBF ini menetapkan 4 syarat untuk membeli rumah iaitu :

1) Penyewa/bakal pembeli wajib duduk rumah itu. 
2) Penyewa perlu disiplin bayar sewa setiap bulan (sbb bayaran bulanan ini akan dilihat oleh Bank dan Felda sbg slip gaji). 
3) Selenggara rumah dgn baik. 
4) Penyewa perlu sistematik bayar selama 5 tahun akan dikira sebagai layak membeli umah & mohon loan bank.

Carilah kat luar sana, mana ada system “Sewa dan Beli” yang dibuat oleh FELDA..kalau ditanya kat luar sana pasti ramai yang rasa rugi tidak dilahirkan sebagai generasi FELDA…PAS apa tahu…hanya tahu cipta keburukan sahaja…

Pembangkang mempertikaikan kenapa harga sudah naik?dulu janji RM 70,000…tapi kini naik..Datuk Ehsanuddin menjelaskan bahawa projek ini bukan Rumah Sentuhan Kasih kerana prasarana PGBF lebih lengkap dengan kelengkapan pencawang elektrik, jalan tar, paip air dan sebagainya.. 

Para belia tidak perlu risau tentang loan. Mereka hanya perlu membuat bayaran bulan secara sistematik dan tidak pernah tertinggal bayaran maka pihak bank akan kira sebagai approve loan sebagai bukti pay slip… 

Belia FELDA beruntung kerana dalam tempoh sewaan 5 tahun, harga tidak akan naik dan yang lebih istimewanya rumah akan dijual dengan harga kos dan bayaran bulanan yang mereka bayar selama 5 tahun itu dikira sebagai pembayaran untuk rumah mereka… 

Secara mudahnya selepas 5 tahun, belia ini hanya membayar baki harga rumah mereka selepas mereka membayar selama 5 tahun..untungkan jadi orang Felda? 

Rakyat lain yang bukan warga FELDA menghadapi kesukaran untuk lulus loan..mereka tidak perlu risau hanya sewa dan beli selepas 5 tahun..itupun PAS tidak nampak sampai sanggup meracuni fikiran orang FELDA… 

No comments:

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA