networkedblogs

Bersahabat..

MALAYSIA AMAN TANPA DAP!!!

Tuesday, August 4, 2015

Derma Bukan Rasuan Jika Difahami Dalam Konteks Yang Betul..Fikirlah Dengan Hati Terbuka..


Susulan pengumuma SPRM bahawa wang sejumlah RM 2.6 billion didermakan kepada Najib..ramai orang yang buat-buat bodoh sampai mengecilkan pemahaman derma itu..asal derma saja kata rasuah adakah ini minda orang kita?

Teruk sugguh persepsi...aku bagi contoh...jika seorang anggota polis dalam keadaan sakit...kita datang ziarah dan berilah sedikit derma untuk dia membeli ubat...adakah ini dinamakan rasuah..jawapannya tidak..lainlah jika polis tu diberi derma untuk tujuan menyalahgunakuasa urusan kerjanya...itu barulah dikatakan rasuah..

Sampaikan cakap derma saja terus dicop rasuah..apakah kalau kita derma darah dipanggil rasuah..tidak sama sekali...nak faham tu biarlah hati dan minda yang terbuka...

Dalam konteks kes Najib..dia memang tidak bersalah...kenapa dia tak salah?adakah sebab dia PM..bukan..kerana wang tu disumbang untuk Najib..lainlah kalau wang itu disumbang untuk bantu mangsa banjir...dana 1MDB..dan masuk ke akaun Najib..itu barulah namanya seleweng dan boleh disabitkan salah...

Janganlah kecilkan konteks derma..kesian penyokong PAS...mereka kerap derma kepada tabung tin Milo..tu pun dilabel rasuah..tidak adil jika kita menjatuhkan hukuman bersandarkan persepsi...

Jika derma saja dikatakan rasuah..maka ramailah peminta sedekah dihukum SPRM...benda simple pun xfaham...

2 comments:

Anonymous said...

Bro admin...hang umur berapa tahun? Kalau masih budak tadika ok lah..boleh dimaafkan..

Sejak dulu lagi kita semua tahu..istilah "derma" atau "duit kopi" selalu digunakan bagi menggantikan istilah rasuah oleh pengamal2 rasuah. Takkan itu pun hang tak tahu?

Anonymous said...

Kalau itu duit derma pilihanraya kenapa tidak di letakkan dalam akaun DsHusni kerana beliau adalah BENDAHARI UMNO. Duit yang sebegitu banyak dipegang oleh seorang sahaja? dan tidak dilantik trustee. Itu belum lagi ditanya kemana duit itu dibelanjakan. Ahli UMNO patut diberitahu seandainya wang itu untuk parti kecualilah wang sedekah untuk presiden UMNO berbelanja!. Bila akaun di buka dan bila akaun ditutup tidak sesiapa pun ketahui. Kemana wang yang banyak itu dialihkan. Sebelum ni tak mahu mengaku dan buat senyap sehingga berapa ramai orang terraniaya hilang jawatan!

Antara lain perwakilan di mesyuarat UMNO Pdg Terap berkata: "Katakanlah pilihan raya esok...geng-geng (merujuk kepada perwakilan) ni semua nak pasang poster, sanggupkah depa (mereka) nak pegang poster Datuk Najib (Datuk Seri Najib Tun Razak) nanti, saya rasa tak dak...saya pun tak sanggup...malu.

Takdir UMNO kalah dalam PRU 14, bersedialah kamu semua untuk menjawabnya secara berjemaah dari kepala yang diatas sampai sehingga ke pencacai dibawah. Jangan rasa cerdik kerana Allah maha cerdik dari kamu semua!

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA