networkedblogs

Bersahabat..

MALAYSIA AMAN TANPA DAP!!!

Saturday, October 3, 2015

Malaysia Terima 3000 Pelarian Syria..Pasti Akan Ada Suara Sumbang Tidak Senang!!!


Susuan tersebarnya gambar kanak-kanak pelarian Syria mati terdampar di pantai yang tersebar di media sosial..ramai yang melahirkan rasa simpati...di pihak Malaysia, Perdana Menteri melahirkan rasa simpati denga nasib pelarian dengan bakal menerima 3000 pelarian dalam masa 3 tahun ini..sudah tentu keputusan ini mendapat reaksi tidak senang pemimpin PAKATAN HARAPAN lebih-lebih lagi DAP...bila bantu sure akan ada suara cakap Najin terdesak nak tarik undi...jika tidak bantu..kita pula dikritik sebab xbantu sesama kita...

Berikut adalah laporannya yang disiarkan di portal Astro Awani..

PBB, NEW YORK:  Malaysia akan membuka pintu kepada 3,000 pelarian Syria dalam tempoh tiga tahun akan datang bagi membantu meringankan krisis pelarian, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata negara-negara Islam sebahagiannya bertanggungjawab memastikan kesejahteraan orang Syria yang terpinggir melarikan diri dari negara mereka dengan jumlah yang besar sehingga mengakibatkan tekanan ekonomi dan sosial di Eropah.

"Sebab itu Malaysia selama ini telah mengambil banyak orang yang melarikan diri daripada peperangan, kebuluran dan penganiayaan. Kini kami mempunyai ratusan ribu migran dan kami mengambil lebih ramai awal tahun ini apabila terdapat krisis kemanusiaan di Laut Andaman," katanya pada sesi ke-70 Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) di sini, Khamis.

Pengumuman oleh Najib berhubung kesediaan untuk menerima pelarian Syria itu disambut tepukan gemuruh audien.

Adalah dilaporkan sejak empat tahun lepas, kira-kira empat juta pelarian Syira telah melarikan diri ke negara-negara jiran dan bergelumang dalam kancah kemiskinan.

Najib berkata penyelesaian antarabangsa yang baharu diperlukan bagi menangani krisis migrasi.

Katanya "kita mesti menghormati nilai kemanusiaan bersama" dan isu berjuta-juta rakyat Syria melarikan diri dari negara mereka harus menjadi kebimbangan dan perhatian dunia.

"Hanya apabila kita melangkaui batas bangsa dan anutan, hanya apabila kita melihat gambar-gambar migran yang terdesak, mangsa ekstremis dan mereka yang hidup diselubungi kebuluran dan kemiskinan - dan melihat mereka bukan sebagai orang asing tetapi sebagai saudara kita.

"Apabila kita melihat gambar memilukan jasad Aylan Kurdi berusia tiga tahun yang terdampar di pantai dan merasakan seolah-olah anak kita sendiri dalam wajah kanak-kanak lelaki tidak berdosa itu maka kita akan bertindak untuk berbuat lebih baik.

"Orang di seluruh dunia merayu bantuan kita. Kita tidak boleh - tidak akan membiarkannya sahaja," kata Najib.

Perdana Menteri turut mengulangi kekecewaan Malaysia terhadap kegagalan PBB menerima pakai resolusi menubuhkan sebuah tribunal antarabangsa untuk menyiasat insiden menembak jatuh pesawat Malaysia Airlines MH17 kerana kuasa veto dikenakan.

"Kami akan terus menuntut keadilan menerusi opsyen undang-undang lain kerana kami bertanggungjawab terhadap keluarga mangsa yang terkorban dalam kejadian jenayah yang kejam ini," katanya.

Pada 29 Julai lepas, Rusia menggunakan kuasa veto untuk menghalang cadangan lima negara yang dirintis Malaysia untuk menubuhkan tribunal jenayah antarabangsa sementara bagi membicarakan mereka yang bertanggungjawab menembak jatuh penerbangan MH17 tahun lepas.

Resolusi tersebut mendapat 11 undi menyokong daripada Chad, Chile, Perancis, Jordan, Lithuania, Nigeria, Sepanyol, United Kingdom dan Amerika Syarikat.

China, Venezuela dan Angola, bagaimanapun, berkecuali daripada mengundi.

Kesemua 283 penumpang dan 15 anak kapal penerbangan MH17 dari Amsterdam ke Kuala Lumpur terkorban apabila pesawat itu ditembak jatuh di Donetsk di timur Ukraine pada 17 Julai tahun lepas.-AstroAwani

4 comments:

Anonymous said...

Pastikan pelarian Syria yg bakal diterima tu dari kalangan puak sunni.

Anonymous said...

Ya ....betul pasti dan pantau betul2 pelarian Syria yang akan diambil nanti adalah puak Sunni kerana muka dan wajah mereka sama so tak twhu mereka ni Syiah ke Sunni ke. Jangan kerana nak menolong kita terlupa hal yang sangat penting ini.......

Anonymous said...

Aku rasa tak sedap hati dengan kebanjiran orang luar ke negara kita, dengan bangla, rohingya dan kini Syria pula, masalah dalaman belum selesai nak jadi hero dunia pula si najib ni...masalah sosial dan kemiskinan melayu luar Bandar perlu diberi perhatian serius sebelum memikirkan isu luar. Apa akan terjadi jika mereka meminta keistimewaan kelak, melayu memang bangsa pemurah...

Anonymous said...

Aku rasa tak sedap hati dengan kebanjiran orang luar ke negara kita, dengan bangla, rohingya dan kini Syria pula, masalah dalaman belum selesai nak jadi hero dunia pula si najib ni...masalah sosial dan kemiskinan melayu luar Bandar perlu diberi perhatian serius sebelum memikirkan isu luar. Apa akan terjadi jika mereka meminta keistimewaan kelak, melayu memang bangsa pemurah...

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA