networkedblogs

Bersahabat..

MALAYSIA AMAN TANPA DAP!!!

Saturday, November 21, 2015

"Kerajaan Akan Umum Keputusan Semakan Semula AES Awal Tahun Depan"- Liow Tiong Lai


Kerajaan akan mengumumkan keputusan semakan semula Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) awal tahun depan setelah kajian secara menyeluruh selesai.

Pelaksanaan AES pada 2012 dinegara ini telah mencetuskan polemik pengguna jalan raya kerana ianya dilihat perubahan yang terlalu drastik ketika itu. Pada masa pelaksanaannya 3 tahun lalu rata-rata pengguna jalan raya tidak bersetuju kerana aplikasi AES dilihat sangat kejam kerana pengguna tidak boleh melepasi had laju 110km/h yang telah ditetapkan.

Ada juga berpendapat, pengguna jalan raya hanya akan memperlahankan kenderaan ketika menghampiri kawasan AES dan kemudian memecut semula selepas melepasi perangkap AES..memandangkan pada ketika itu, rakyat tidak bersedia jadi ianya ditangguhkan. Pada tahun hadapan adalah amat sesuai untuk melaksanakan AES.

Umumnya telah mengetahui, bahawa had laju di Lebuhraya ialah 110km/h..jadi tidak timbul isu jika AES dilaksanakan pada tahun hadapan memandangkan pengguna jalan raya telah mengetahui tentang sistem ini sejak 2012 lagi..

Menurut Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai “Kerajaan mahu memastikan AES dilaksanakan selari dengan Sistem Pemberian Mata Demerit Kesalahan Jalanraya (Kejara).

“Kita perlu pastikan ia boleh dilaksanakan dan tidak ada masalah pada sistem itu,”

Diharapkan pelaksanaan AES tidak dipolitikkan oleh mana-mana pihak. Apa yang dilakukan ini semata-mata untuk keselamatan pengguna jalan raya daripada memandu laju yang mampu meningkatkan risiko kemalangan.

Cadangan kami di HE, kerajaan perlu meletakan seberapa banyak AES di lokasi-lokasi tumpuan kerap berlaku kemalangan seperti Lebuh Raya Pantai Timur..benar kata orang kalau nak eksiden tu perlahan pun boleh kena..tapi salah satu sebab terbesar kemalangan adalah memandu laju dalam keadaan merbahaya...

Jangan stress sangat pasal AES ni..kita layan video bawah ni hiburkan hati...layan....


No comments:

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA