networkedblogs

Bersahabat..

MALAYSIA AMAN TANPA DAP!!!

Monday, November 9, 2015

Sebab Perpindahan Perkhidmatan Bas Koridor Utara Dari Pudu Sentral Ke TBS Yang Perlu Anda Tahu...Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) telah mengumumkan perpindahan operasi Bas Ekspres Koridor Utara yang melibat negeri Kedah, Perlis, Pulau Pinang dan Perak pada 1 November lalu..

Pengumuman ini telah mengambil kira beberapa faktor agar perpindahan operasi ini tidak dilihat sebagai langkah ad-hoc yang menyusahkan banyak pihak. Pengumuman ini dibuat setelah melakukan perbincangan dengan pihak berkepentingan seperti DBKL, UDA dan pihak pengendali bas koridor utara yang sudah lama beroperasi di Hentian Pudu Sentral.

Untuk rekod sebanyak 545 dari 635 yang beroperasi di Pudu Sentral telah memindahkan operasi mereka ke TBS pada 1 November lalu..pada awal perpindahan operasi ini, memang ada rungutan yang kita dengar kerana penumpang tidak biasa dengan keadaan ini. Setelah seminggu beroperasi penumpang kini lebih selesa dengan perkhidmatan yang ditawarkan di TBS.

Terminal Bersepadu Selatan (TBS) menawarkan perkhidmatan sistem tiket yang lebih cekap yang mana pengguna boleh mendapatkan tiket mereka di kaunter dan mesin tiket online. Cara ini telah membanteras aktiviti ulat tiket dan penumpang akan membuat pilihan sendiri di kaunter atau mesin.

Selain itu, TBS mampu menampung 5,000 perjalanan sehari yang mana 2,000 pelepasan dan 3,000 ketibaan tanpa perlh menyusahkan orang ramai dengan kesesakan lalu lintas. Setakat ini, operasi TBS seharian ialah 1,300 perjalanan sehari iaitu 670 pelepasan dan 630 ketibaan. Ternyata TBS mampu menampung lagi 3,700 perjalanan tambahan..

Sistem teknologi yang canggih di TBS dilengkapi dengan paparan elektronik yang menyenaraikan kedatangan dan pelepasan bas. Disamping itu, pengguna dilengkapi dengan rangkaian perngangkutan awam yang lain seperti LRT, KTM Komuter, KLIA Transit dan Teksi. Jaringan rangkaian pengangkutan awam yang terdapat di TBS ini memudahkan pergerakan pengguna dan lebih tersusun berbanding Pudu Sentral sebelum ini..

Bas juga tidak perlu beratur panjang sebagaimana yang terjadi di Pudu Sentral yang mana menyebabkan kesesakan lalu lintas dan sebab inilah yang membuatkan TBS lebih relevan untuk menampung perpindahan Bas Ekspres koridor Utara berbanding Pudu Sentral. Pastinya yang tidak senang dengan perpindahan ini ialah ulat-ulat tiket. Apa yang dilakukan ini semata-mata untuk menyelesaikan masalah penumpang dan pengguna jalan raya daripada kesesakan lalu lintas di Ibu Kota.

2 comments:

Anonymous said...

HARGA ROKOK DINAIKKAN SECARA MELAMPAU SEBANYAK RM3.20, DARI RM13.80 KEPADA RM17.00. KENAIKAN TERTINGGI INI TIDAK MASOK AKAL, TIDAK PERNAH BERLAKU DI DLM MANA2 PIMPINAN UMNO/BN SEBELUM INI.

TERIMA KASIH KPD KERAJAAN NAJIB, KERANA KERAJAAN NAJIB SUDAH TIADA IDEA UNTUK MENJANA PENDAPATAN NEGARA.

DI SINI DAN DI MANA-MANA PON, TIDAK ADA LAGI PENGUNDI/PEMINAT/PENYOKONG UMNO/BN.

JUMPA LAGI DI PRU-14.

SEKIAN TERIMA KASIH.

JUNAIDI said...

SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA