networkedblogs

Bersahabat..

MALAYSIA AMAN TANPA DAP!!!

Thursday, November 12, 2015

SPAD Atur Pertemuan Dengan Pihak Berkepentingan Tingkatkan Industri Teksi


Bermula penubuhan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pada 2011, banyak perubahan yang telah berlaku dalam industri pengangkutan awam di Malaysia..

Dahulu kita lihat kualiti pengangkutan awam di Malaysia hanya ibarat melepaskan batuk ditangga atau umumnya hanya sekadar ada tanpa memikirkan keselesaan dan keselamatan penumpang.

Pada awal tahun 2000, Perkhidmatan Awam contohnya Teksi, ada yang tiada penghawa dingin, kadar dikenakan pemandu ikut pukul rata sahaja dan pemandu teksi tidak menghiraukan servis kereta mereka. Asalkan boleh bergerak pemandu teksi berfikiran mereka boleh mengambil penumpang...

Tetapi itu kisah 10 tahun dahulu..sejak 2011, industri pengangkutan awam telah mengalami perubahan besar. Kita sudah mampu setanding dengan negara-negara besar seperti Australia yang mempunyai jaringan pengangkutan awam yang terbaik!

Sehingga hari ini, ada yang beranggapan kewujudan SPAD hanya sia-sia kerana sudah wujud polis trafik dan JPJ..ini jawapan yang kita dengar bagi yang tidak tahu..

Saya ambil satu contoh pengangkutan awam iaitu TEKSI...bagi memajukan industri ini, bermacam-macam cara telah dilakulan SPAD dan Kerajaan untuk meningkatkan mutu perkhidmatan Teksi..

Pada tahun 2012 selepas setahun kewujudan SPAD, kerajaan telah mengumumkan program TR1Ma yang memberi baucer tayar kepada pemandu Teksi..bukan itu sahaja, setiap pemandu turut dibekalkan Liputan Personal Accident Insurance (PA), pengecualian cukai, subsidi tol sebanyak 50%, dan pengecualian cukai eksais dan jualan bagi pemegang lesen individu...

Bagi meningkatkan kualiti perkhidmatan ini, Program teksi 1 Malaysia (TEKS1M) telah diumumkan pada tahun 2013..penumpang pastinya akan merasa lebih selesa apabila menggunakan perkhidmatan TEKS1M...secara tidak langsung mentaliti teksi hanya kereta lama sudah dapat dikikis dari pandangan masyarakat..

Semua ini tidak akan dapat dilaksanakan jika tiada SPAD yang mengaturkan pertemuan demi pertemuan dengan pengendali-pengendali teksi tentang permasalahan dan penyelesaian berkaitan industri ini...pertemuan, rundingan, mesyuarat, dialog dan sesi perbincangan telah dijadikan medan terbaik bagi menangani masalah dan isu yang membebankan pemandu teksi..

Tahun ini sahaja SPAD telah mengumumkan kadar baru bagi tambang teksi pada Mac lalu..ini semua apa yang didengari daripada akar umbi pemandu teksi...

Bagi meneruskan aspirasi kerajaan yang mana mahukan industri pengangkutan awam di negara ini mengalami transformasi berjaya, bulan Oktober dan November ini sahaja SPAD telah mengatur 5 pertemuan yang telah melibatkan lebih daripada 250 pihak berkepentingan dalam industri teksi termasuk persatuan teksi dan pemandu..


Susulan daripada pertemuan yang diatur, SPAD kini sedang merangka bagi mengusulkan pindaan kepada Akta Pengangkutan Awam Darat 2010.


Akta yang dirangka ini melibatkan semakan terhadap aspek-aspek kawalselia secara menyeluruh dan mengenal pasti model perniagaan terbaik bagi industri teksi.

SPAD akan mengkaji peraturan yang mengutamakan pengguna, menyokong teknologi dan inovasi mesra pengguna serta akan sentiasa terbuka kepada perkembangan terkini.

Sejak 2011 hingga kini, SPAD sentiasa melakukan yang terbaik bagi memastikan industri pengangkutan awam di Malaysia mengalami transformasi yang diharapkan kerajaan...

Masyarakat perlu menerima pembaharuan yang dilakukan demi kepentingan bersama..biarpun begitu, ada segelintir pemandu teksi yang membiarkan diri mereka dipengaruhi anasir subversif untuk menidakkan perubahan yang dilakukan SPAD dan Kerajaan..perkara ini perlu dikikis demi menjaga nama baik semua pemandu teksi di Malaysia..

No comments:

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA