networkedblogs

Bersahabat..

MALAYSIA AMAN TANPA DAP!!!

Friday, November 13, 2015

Teresa Kok Usah Jadi Jaguh Isu #MH17 & #MH370 !


Ahli Parlimen DAP, Teresa Kok tidak sudah-sudah mahu jadi hero dalam insiden yang melibatkan pesawat MH17 & MH 370 sejak insiden ini berlaku..

Dalam insiden yang melibatkan MH17 Julai tahun lalu, Teresa menyeru kerajaan menafikan dakwaan media asing cuba menyalahkan juruterbang yang terbang 200 batu daripada laluan asal dan memandu dalam zon konflik...

Berkenaan dengan kenyataan terdahulu Teresa, sepatutnya dia perlu selidik dahulu sebelum membuat sebarang kenyataan..benda sudah ada jawapan tetapi dia tetap mahu bertanya seolah-olah mahu mencari publisiti murahan dalam isu ini.

Teresa sepatutnya tahu bahawa laluan yang digunakan MH17 telah diiktiraf selamat oleh International Civil Aviation dan pada waktu kejadian itu berlaku, Pesawat Singapore Airlines dan India Airlines berada pada jarak kurang 25km dan 32km dari MH17..

Isu yang dibangkitkan Teresa sengaja diadakan bagi menampak dirinya membela rakyat..walhal benda yang dia nak cakap tu jawapan telah tersedia..

Baru-baru ini pula Teresa sekali lagi mahu jadi jaguh dengan cuba bertanya jumlah perbelanjaan tang telah duperuntukkan bagi menangani kedua-dua insiden MH 370 & MH 17..

Atas kapasiti apakah dia bertanya kali ini?mahu menyatakan bahawa perbelanjaan itu terlalu banyak?membazir?atau sia-sia?


Atas tanggungjawab selaku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai menjawab kerajaan telah membelanjakan RM 231.5 Juta dalam operasi pencarian pesawat MH 370 sehibgga Oktober lepas.

Manakala nahas MH17, kerajaan telah membelanjakan sebanyak RM 12.9 Juta.

Jumlah perbelanjaan tepat masih belum boleh diberi berikutan operasi pencarian MH 370 masih lagi dilaksanakan.

MAS telah menawarkan bayaran pampasan pendahuluan sebanyak USD 50,000 (RM 214,925) sebagai sebahagian daripada pampasan penuh kepada setiap waris keluarga penumpang dan anak kapal kedua-dua pesawat.

Untuk rekod, sebanyak 236 waris tragedi MH 17 dan 74  waris MH 360 telah menerima bayaran pampasan pendahuluan melibatkan junlah keseluruhan USD 16,600,000 (RM 7,135,510,000).

Ini sahajalah tugas pemimpin pakatoon. Menanyakan soalan yang boleh dijadikan isu. Kononnya kerajaan membelanjakan jumlah wang yang besar untuk misi ini.

Nak membantu tu jauh sekali, yang mereka tahu hanya menanyakan soalan. Inilah kerja pemimpin pakatan.

Biarpun jumlah perbelanjaan sangat besar namun inilah namanya tanggungjawab kerajaan...membantu selagi termampu biarpun masih tiada tanda-tanda pesawat malang MH370 sudah dikesan..

No comments:

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA