networkedblogs

Bersahabat..

MALAYSIA AMAN TANPA DAP!!!

Sunday, December 20, 2015

SIRI 3 - Menjawab Tuduhan McDonald's Malaysia Berurusan Dengan Israel!!!


Antara alasan mengapa orang Malaysia boikot McDonald's adalah kerana dakwaan bekas CEO (dan Chairman) McDonald's Jack Greenberg seorang yahudi dan penyokong kuat Israel melalui beberapa badan komuniti Yahudi di Chicago.

Dengan bermodalkan kaitan ke atas Israel mereka (pemboikot) beranggapan tugas memboikot akan menjadi lebih mudah..maklum sahajalah orang di Malaysia sensitif dengan perkataan 'Israel'...apa sahaja tuduhan yang dapat dikaitkan dengan Israel akan lebih mudah dipercai rakyat tanpa usul periksa...

Inilah yang terjadi kepada organisasi McDonald's Malaysia setiap kali kempen boikot diadakan di negara kita...McDonald's sentiasa menjadi mangsa tuduhan seperti ini..akibat daripada boikot diaturkan oleh sebuah organisasi Inminds yang berfahaman Syiah..

Akibat tindakan ini, pada 2014 McDonald's cawangan Kerteh dan Dungun telah menjadi mangsa protes besar-besaran dihadapan premis mereka..kesan daripada itu McDonald's kerugian kira-kira 80% di kedua-dua cawangan ini..


Restoran McDonald's di seluruh negara turut mengalami kerugian dan ancaman vandalisme..pelerja-pekerja McDonald's seluruh negara telah dihukum begitu teruk, dilabel tuduhan pro yahudi semata-mata mencari rezeki di McDonald's...

Soalnya apakah benar McDonald's Amerika Syarikat dimiliki oleh Jack Greenberg seorang berbangsa Yahudi?jawapannya tidak tepat..

McDonald's tidak dimiliki oleh seorang individu sebaliknya dimiliki secara bersama iaitu sebuah syarikat senarai awam..Saham McDonald's telah diperdagangkan di Bursa Saham New York (NYSE) sejak 1965.

Adalah tidak adil jikalau ada mana-mana pihak mengatakan McDonald's dimiliki Jack Greenberg..

Ini kerana melalui senarai pemegang saham McDonald's, tidak ada mana-mana individi yang memiliki lebih dari 10% saham McDonald's..

Boleh rujuk gambar dibawah di dalam ruangan % Shares Held.


Di atas ini cerita pemilikan McDonald's yang berlaku di Amerika Syarikat...

Di Malaysia, McDonald's dimiliki oleh Golden Arches Restaurants Sdn Bhd yang mana pemegang saham terbesar ialah McDonald's Corporation..


Apa yang menariknya tentang McDonald's Malaysia ialah sebanyak 70 buah restoran McDonald's  di Malaysia dimiliki oleh anak tempatan yang mengeluarkan dana sendiri dibawah pemilikan Francais..

Sebab itulah kami agak kecewa bilamana ada rakyat Malaysia tergamak merosakkan bisnes anak tempatan kita sendiri...mereka telah melaburkan berjuta ringgit untuk mengusahakan restoran McDonald's...dalam sekelip mata sahaja dirosakkan oleh orang beragama Islam sendiri..siapa yang mahu menanggung kerugian mereka?

Agak mengecewakan pihak yang boikot dihadapan restoran milik anak tempatan adalah orang Islam..inilah akibat bilamana terlalu taksub dan rakus menghukum tanpa usul periksa...

Berkenaan tuduhan McDonald's mempunyai 180 buah restoran di Israel dan memberi peluang 3,000 peluang pekerjaan warga Israel..

Saya akui perkara ini berlaku dan ia tidak melibatkan langsung dengan McDonald's di Malaysia..di Israel McDonald's dimiliki oleh Dr Omri Padan...

Jadi telah jelaslah bahawa McDonald's Malaysia adalah sebuah entiti berbeza dengan struktur McDonald' s di Amerika Syarikat dan Israel dari segi pemilikan mereka...

Jika Facebook dan whats App orang di Malaysia boleh guna tanpa was-was masakan tidak McDonald's Malaysia yang sudah jelas tiada kaitan dengan Israel...

Nantikan kupasan seterusnya tentang pemimpin Palestin akui tindakan boikot McDonald's tidak betul...

1 comment:

Anonymous said...

Minta izin share info ini tuan blog.terima kasih

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA