networkedblogs

Bersahabat..

MALAYSIA AMAN TANPA DAP!!!

Saturday, April 9, 2016

Penangguhan AES Tiada Kaitan Dengan #PRNSARAWAK...


Penangguhan sistem AES di bawah Sistem Keselamatan Kesedaran Automatik (AWAS) yang akan dilaksanakan pada bulan hadapan ditangguhkan bukan kerana demam Pilihan Raya Negeri Sarawak yang sedang berlangsung sekarang ini...

Sudah wujud cakap-cakap kononnya kerajaan tidak mahu menganggu momentum PRN Sarawak atas pelaksanaan AES..bila tiba saja musim Pilihan Raya macam-maca versj cerita keluar..sehingga yang benar pun tidak dihiraukan...

Untuk cerita sebenar mengapa Kementerian Pengangkutan menangguhkan pelaksanaan AES..Di sini kami kongsikan kenyataan Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai "penangguhan ini disebabkan banyak perkara yanh harus di gubal seperti Akta Pengangkutan Jalan, Undang-Undang Jabatan Pengangkutan Jalan dan lain-lain bagi menyelaraskan semua ini sebelum ianya dapat dilaksanakan sepenuhnya"

"Semua ini bukan menghukum para pengguna jalan raya tetapi ianya lebih kepada mendidik pengguna jalan raya untuk lebih berhemah sewaktu berada di jalan raya. Ia juga bertujuan untuk memastikan penurunan berkekalan jumlah kemalanhan jalan raya di negara ini."jelasnya..

Untuk rekod, Sistem Keselamatan Kesedaran Automatik (AWAS) akan menggabungkan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) dan Sistem Pemberian Mata Demerit Kesalahan Jalan Raya (KEJARA)..Kemungkinan sistem AWAS akan dilaksanakan pada bulan Ogos selepas Cuti Raya Aidilfitri..

Setakat ini, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) baru sahaja memperoleh maklumbalas dari orang awam berkaitan Kejara pada akhir Mac lalu. Langkah seterusnya ialah untuk meminda Akta Pengangkutan Jalan 1987 di Dewan Rakyat selepas Menteri Pengangkutan memuktamadkan perincian itu..

Orang kita ni..tak faham undang-undang...mereka sahaja yang betul..sebelum ini kerajaan merancang untuk melaksanakan AES ramai bantah kononnya kerajaan mahu saman orang..nak tahu mereng atau tak sikap pemandu di Malaysia ni..tengok sahaja di Lebuh Raya...bila ada kesesakan berebut-rebut guna lorong kecemasan..jika disaman tu nanti kata kerajaan zalim minta duit rakyat pula...

Bagi kami, kerajaan harus meneruskan perancangan ini bagi mengurangkan kadar kemalangan jalan raya...

No comments:

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA