networkedblogs

Bersahabat..

MALAYSIA AMAN TANPA DAP!!!

Saturday, August 13, 2016

"Parti Bersatu Hanya Untuk Bumiputera, Tidak Utamakan Masyarakat Majmuk" @LiowTiongLai


Penubuhan parti BERSATU ini telah mendapat reaksi pelbagai pemimpin dan netizen..Antaranya dari Parti MCA, Melalui Presidennya Datuk Seri Liow Tiong Lai mengecam tindakan penubuhan parti ini kerana tidak mempunyai masa depan yang lebih baik dan tidak membantu menggalakkan keharmonian dan perpaduan kaum di negara ini...

Liow menyifatkan parti Bersatu hanyalah parti mengutamakan Bumiputera sahaja dan tidak mewakili semua kaum..

"Jika lihat pada parti Bersatu, ia hanya memainkan sentiman bumiputra tetapi tidak mampu promosikan kerjasama serta tidak sesuai untuk konteks Malaysia seperti BN yang terbukti lebih bersifat sederhana dalam konteks rakyat berbilang kaum," katanya.

Biarpun UMNO, MCA dan MIC merupakan parti mengutamakan perkauman namun track rekod yang telah dipegang Barisan Nasional amat baik sekali. BN terbukti mampu membela rakyat pelbagai kaum di Malaysia, ia turut diakui oleh Anwar Ibrahim, Tun Mahathir, Abdul Sheikh Kadir, Muhyiddin, Mukhriz dan Syafie Apdal ketika mereka berjuang bersama Barisan Nasional..bohonglah kalau mereka katakan BN ini parti perpecahan kaum...

Menurut Liow, MCA bekerjasama dalam BN untuk mewujudkan sebuah negara yang sederhana dan harmoni...ia ternyata berjaya sehingga ke hari ini..apa yang telah berlaku dalam parti Bersatu ciptaan Tun M dan Muhyiddin...mereka menubuhkan parti khusus untuk rakyat berstatus bumiputera dan bukan bumiputera boleh juga menyertai..namun bukan bumiputera tidak mempunyai kuasa untuk membuang undi dalam pemilihan parti..

Belum apa-apa lagi Bersatu dah menunjukkan betapa kepincangan yang bakal berlaku dalam parti baru mereka...biarpun Bersatu dianggotai oleh orang yang berpengalaman dalam UMNO tetapi berlum tentu mereka mendapat sokongan daripada akar umbi...akar umbi lebih sayangkan parti daripada kepentingan peribadi pemimpin yang bukan lagi anggota UMNO..

Di bawah ini kami kongsikan individu yang kecewa pernah kecewa dalam UMNO menubuhkan parti baru..

Parti Bersatu yang diasaskan Tun Mahathir hanyalah retorik politik orang kecewa yang telah dibuang daripada UMNO..orang yang kecewa menubuhkan parti baru ini bukanlah perkara biasa..di Malaysia ia tidak mengejutkan apapun..

Dahulu semasa era UMNO 1988, UMNO pernah diharamkan ekoran wujud cawangan yang tidak didaftarkan..ketika itu persaingan sengit sedang berlaku antara Tun M dan Ku Li untuk merebut jawatan Presiden UMNO..ekoran daripada tindakan cawangan yang tidak berdaftar maka parti UMNO ketika itu diharamkan..


Wujudlah kelompok kecewa yang mana kedua-dua penyokong Tun M dan Ku LI terpaksa berputih mata apabila keputusan menetapkan UMNO diharamkan..atas inisiatif masing-masing, Tun M menubuhkan UMNO baru dan Ku Li menubuhkan Semangat 46..jika nak dikirakan kedua-dua pihak menubuhka parti baru..bezanya Mahathir cepat sedikit menubuhkan dengan menggunakan nama UMNO seolah-olah menampakkan Mahathir telah menyelamatkan parti keramat Melayu kerana memilih nama UMNO...Kes ini berlaku ketika tahun 1988..kedua-dua pihak membuat parti baru...selepas itu krisis peletakan jawatan Anwar Ibrahim yang menyebabkan dia membuat kempen reformasi sehinggalah tertubuhnya parti Keadilan..parti Keadilan ini pun tertubuh apabila Anwar dibuang daripada UMNO lantas membuat partinya sendiri..


Selepas itu, Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir pula umum keluar UMNO sekitar tahun 2012 dan menubuhkan Parti Ikatan..semasa peletakan Kadir dahulu, ramai cakap-cakap mengatakan UMNO makin lemah..apa tidahnya Sheikh Fadzir digelar otai jugalah dalam UMNO dan pernah memegang jawatan Timbalan dan Menteri penuh ketika era Tun M dan Tun Abdullah..sampai sekarang auranya makin suam-suam kuku dan terbaru bersetuju menjalinkan kerjasama dengan PAS sebagai third force.


Baru-baru ini, Tan Sri Muhyiddin, Mukhriz dan Shafie Apdal telah dipecat daripada UMNO, Mahathir pula awal-awal lagi meletak jawatan..Mahathir buat macam tu takut sebenarnya diri dia dipecat dari UMNO..sebelum orang letakkan jawatan dia..baik dia letak sendiri..lalu individu kecewa ini menubuhkan parti baru dinamakan BERSATU...kononnya nak buat parti yang lebih baik dari UMNO dan memfokuskan kepada masyarakat Bumiputera...

Ketahuilah biarpun ramai pemimpin UMNO yang berpengaruh dibuang UMNO dan menubuhkan parti baru..UMNO tetap parti keramat yang mana ahlinya sedar pemimpin datang dan pergi...UMNO tetap utuh berdiri...tugas kita kena pertahankan presiden dan parti sebaik mungkin..impian ini turut diinginkan Tun M ketika dia menjadi Presiden dahulu..mengapa bila dia sudah tidak berkuasa mahu menidakkan kuasa orang lain...itu yang amat dikesali kami...

No comments:

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA