networkedblogs

Bersahabat..

MALAYSIA AMAN TANPA DAP!!!

Friday, August 26, 2016

Serangan Terkini Terhadap Bangsa Johor Akan Menjejaskan Parti Bersatu Pro Mahathir..


Kita sudah dengan bahawa serangan Tun Mahathir terhadap Bangsa Johor yang disifatkannya tidak sihat untuk Malaysia telah membuatkan Sultan Johor murka..Menteri Besar Johor turut melahirkan rasa terkilan atas statement Mahathir..Seluruh bangsa Johor turut terkilan dengan sikap Tun Mahathir yang asyik menimbulkan pergeseran antara pihak lain..ibaratnya Tun M suka melihat orang lain berlaga sesama sendiri..

Yang pastinya serangan Tun M kali ini telah menjejaskan populariti Muhyiddin Yassin yang kita tahu amat rapat dengan Mahathir dan kuncu-kuncunya..pergerakan Parti Bersatu pastinya amat sukar di Johor apatah lagi Tun merupakan orang kuat Parti Bersatu..bak kata kami, Kerana Mulut Badan Binasa..

Muhyiddin ternyata gagal menerangkan Tun tentang konsep bangsa Johor...eloklah dia keluar UMNO daripada terus jadi pemimpin yang gagal..dulu pun masa Muhyiddin jadi MB Johor..dia bukanlah seoarang MB yang bersih..banyak kes silamnya yang membuatkan pihak Istana tidak selesa dengannya..janganlah terlalu bongkak Muhyiddin!

Bawah ini kami kongsikan statement daripada MB Johor...

Kenyataan Media YAB Dato' Mohamed Khaled Nordin,
Menteri Besar Johor
(Berhubung isu Bangsa Johor oleh Tun Dr. Mahathir Muhammad)
25 Ogos 2016.

Saya ingin merujuk kepada pandangan Tun Dr. Mahathir Mohamad berhubung kebangkitan nasionalisme Johor dan konsep Bangsa Johor semalam.

Saya mempunyai pendirian yang berlainan dan menyanggah dengan tegas kenyataan tersebut.Pendirian saya adalah selari dengan pandangan DYMM Sultan Johor berhubung perkara ini.

Pertama, kebangkitan nasionalisme Johor, dalam apa cara sekalipun, tidak bertujuan untuk menjurus kepada perpisahan daripada Persekutuan Malaysia.

Johor adalah sebuah negeri yang membentuk Persekutuan Malaysia dan akan terus mendukung hubungan eratnya dengan Kerajaan persekutuan.

Namun, hubungan Kerajaan Negeri dengan Kerajaan Persekutuan mesti diterjemahkan selayaknya atas semangat sebuah persekutuan dan bukannya sebagai sebuah negara satuan atau ‘unitary’.

Kedua, Bangsa Johor adalah satu identiti politik Johor yang menjurus kepada perpaduan dan sikap muhibah. Ia menyeru kepada muafakat pelbagai kaum. Malah ia menjadi matan yang menyatukan segala kerencaman bangsa, agama dan keturunan di bawah satu identiti kenegerian yang bersandarkan kepada keharmonian, persefahaman dan toleransi.

Ketiga, Bangsa Johor yang bersatu padu, maju,harmoni dan berada dalam keadaan terbaik bukan sahaja akan menjadikan Johor dan masyarakatnya lebih baik. Malah ia akan menjadikan Malaysia dan masyarakatnya juga lebih baik. Ia dengan sendirinya akan mengukuhkan Malaysia sebagai sebuah Persekutuan. Negeri-negeri yang kuat, dengan masyarakat yang kuat akan membentuk persekutuan yang kuat.

Keempat, nasionalisme Johor dan konsep Bangsa Johor adalah identiti unik yang telah lama sebati dengan Johor dan amalan masyarakatnya. Seawal 1920-an apabila DYMM Almarhum Sultan Sir Ibrahim memperkenal dan menggunakan istilah tersebut. Ini bermakna, penggunaan Bangsa Johor sudah wujud lebih awal dari kemerdekaan dan kewujudan Malaysia.


Kelima, terimalah kebangkitan nasionalisme Johor dan Bangsa Johor ini sebagai sebahagian dari kepelbagaian dan kerencaman Malaysia. Malaysia mempunyai pelbagai cerita dan pelbagai cerita terbaik. Kemajmukan inilah yang menjadikan Malaysia kuat dan istimewa.

Saya menyeru semua pihak untuk meneladani kebangkitan Johor dan nasionalismenya. Ia harus menjadi pacuan moral untuk kita lebih menghargai kepelbagaian berbangsa dan bernegara secara progresif dan sihat.
Kepada Tun Dr Mahathir, saya beranggapan tidak perlulah untuk beliau bercakap dan mengulas tentang perkara yang bukan menjadi bidang kearifannya.  Sesuatu yang beliau tidak dapat hargai atau jiwai.

Kami di Johor akan terus berbangga memelihara dan berusaha mempertahankan segala warisan dan konsep yang boleh menjayakan dan menyatakan segenap rakyat negeri ini.

Ends.

1 comment:

Cik Minah said...

Yer ke akan menjejaskan sokongan kepada BERSATU....?
Mungkin juga ANDAIAN kamu betul.
Minggu lepas saya fikir akan pangkah BERSATU untuk
Parlimen dan Umno untuk DUN (Saya bangsa Malaysia,
lahir di Johor) tapi lepas this ho-ha, saya akan
pangkah BERSATU untuk DUN juga. Begitu juga adik
beradik dan sedara mara saya. Mereka kenal yang mana
batu dan yang mana permata.
Kami haya takut dan menyembah ALLAH.

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA