networkedblogs

Bersahabat..

MALAYSIA AMAN TANPA DAP!!!

Friday, August 12, 2016

"Tanam Budaya Keselamatan Jalan Raya Mampu Kurangkan Kadar Kemalangan" Pengerusi @SPADChannel


Masyarakat kita hari ini beranggapan mempunyai lesen diusia muda membuktikan anda sudah mempunyai tahap kesedaran keselamatan jalan raya yang tinggi berbanding mereka yang tidak mempunyai lesen..pandangan ini amat berbeza dengan idea Pengerusi SPAD, Tan Sri Syed Hamid Albar yang mana beranggapan lesen bukan ukuran bahawa kadar kemalangan dapat dikurangkan.

"Mempunyai lesen seawal usia 16 tahun tidak boleh dijadikan ukuran mengukur tahap kesedaran kelamatan jalan raya. Usia muda bukan persoalan tetapi lebih penting kita perlu tanamkan budaya keselamatan jalan raya di negara kita." jelas Tan Sri Syed Hamid Albar

Motosikal mencatatkan jumlah kemalangan jalan raya tertinggi di Malaysia dan ini amat membimbangkan biarpun usia mengambil lesen seawal 16 tahun..ini membuktikan bahawa lesen bukanlah penentu bahawa kadar kemalangan dapat dikurangkan tetapi lebih besar dari itu ialah budaya keselamatan jalan raya perlu diterapkan kepada semua rakyat..

Ia amat membimbangkan pengerusi SPAD ketika berkata disidang akhbar di Program Johor Bus Truck & Components (JBTC) Expo 2016 di Johor Bahru awal pagi tadi "kita perlu bekerjasama dengan agensi MIROS, JPJ untuk adakan dialog pandangan dan latihan kesedaran dan keinsafan di jalan raya. Umpanya kita lihat memakai helmet, ramai yang mengambil ringan memakai helmet seperti memakai songok dan tidak memakai helmet yang diluluskan SIRIM. Ia semua berkaitan dengan budaya kesedaran keselamatan jalan raya."

Mengenai status Uber dan GrabCar, Pengerusi SPAD menjelaskan bahawa semua pihak perlu dilayan sama rata. "Kerajaan bukannya menghalalkan perkhidmatan Uber dan GrabCar tetapi mahu membawa perkhidmatan ini di bawah undang-undang negara kita. Banyak perkara perlu diutamakan dan ada beberapa keadaan melibatkan penurunan kuasa. Pihak Kerajaan sudah menegaskan bahawa tidak menghirau sebarang ugutan tentang status Uber dan GrabCar"

Menurut Syed Hamid lagi, pihaknya akan mengadakan satu sidang akhbar khas pada minggu hadapan berkenaan status ini. Berikut kami kongsi beberapa keping gambar sepanjang majlis berkenaan :No comments:

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA