networkedblogs

Bersahabat..

MALAYSIA AMAN TANPA DAP!!!

Tuesday, October 18, 2016

@SPADChannel Berjaya Transformasikan Industri Pengangkutan Awam Sejak Penubuhan - @NajibRazak


Industri pengangkutan Awam Darat negara banyak yang telah berubah sejak penubuhan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD)..SPAD merupakan cetusan idea YAB Perdana Menteri, DS Najib Razak yang melihat betapa pentingnya industri ini ditransformasi bagi memenuhi keperluan rakyat..

Permintaan rakyat terhadap pengangkutan awam darat amat baik sejak penubuhan SPAD..sasaran industri ini ialah mencapai perkongsian 40% untuk pengangkutan awam di kawasan bandar pada tahun 2030..

Tahun lalu nisbah mod pengangkutan awam telah dicatatkan nisbah meningkat kepada 21% berbanding 11% pada tahun 2009..

Ketika memyampaikan ucaptama di Simposium Pengangkutan Awam Darat 2016. YAB PM, DS Najib Razak berkata "Kerajaan telah melaburkan lebih daripada RM 70 biliom bagi projek-projek infrastruktur berimpak tinggi bagi menigkatkan pemambahbaikkan pengangkutan awam darat secara ketara"

Dalam pada itu, DS Najib juga telah melancarkan buku "5 Tahun Perjalanan Transformasi Pengangkutan Awam Darat, yang bertajuk 'Menyentuh dan Mengubah Kehidupan, Menghubungkan Komuniti, 2010-2015'

Perjalanam tranformasi pengangkutan awam telah berjaya memberi kesan yang besar ke atas ekonomi negara kita.

"Pelaburan dalam projek-projek infrastruktur LPT seperti LRT, MRT, HSR, memberikan kesan pemangkin yang besar ke atas ekonomi kita dan akan membawa banyak faedah kepada masyarakat dari segi jangkamasa terdekat dan panjang" kata DS Najib.

Perancangan yang diilhamkan YAB Perdana Menteri untuk menubuhkan SPAD tidak akan berjaya seperti hari ini tanpa pemimpin yang berkredibiliti dalam mengendali SPAD..


DS Najib turut menceritakan detik bersejarah ketika awal penubuhan SPAD..Menurutnya, pada awal penubuhan SPAD, beliau bertanya kepada diri sendiri siapa yang lebih layak menggalas jawatan pengerusi SPAD..

"Sekiranya ada seseorang yang boleh mengendalilan pemimpin-pemimpin dunia yang sukar dibawa berbincang, sudah pasti orang itu boleh mengendalikan sistem pengangkutan awam darat" kata Najib.

Naluri Perdana Menteri DS Najib amat tepat memilih Tan Sri Syed..buktinya sepanjang perkhidmatannya dalam SPAD terlalu banyak perubahan dan transformasi yang telah dilakukan oleh agensi itu.

Menurut Pengerusi SPAD, Syed Hamid "SPAD juga memantau kepuasan penumpang pengangkutan awam secara teliti bagi mengenal pasti sama ada Suruhanjaya mengambil pendekatan yang sesuai bagi mencapai matlamat jangka panjang untuk menjadi pengangkutan awam darat sebagai pilihan rakyat Malaysia"

Ternyata apa yang dilakukan selama ini boleh dikira berjaya mencapai matlamat awal penubuhan SPAD menjadi sebuah agensi yang berupaya mengelola perkhidmatan pengangkutan awam di negara kita..

Syabas kami ucapkan kepada SPAD atas usaha selama 6 tahun penubuhan SPAD..semoga impian Perdana Menteri untuk mentransformasikan pengangkutan awam di negara kita berjaya..keutamaan ialah rakyat untuk menikmati kemudahan awam yang terbaik..

1 comment:

Cik Minah said...

BAGUS kamu sudah edit ucapan dia, otherwise nampak
bodoh melanton-lanton.......KIHKIHKIH
Tapi dekat surat kabo takda edit.
Semua orang cakap, apa kejadah MENTERI UMNO,
berebut-rebut keluar kenyataan bodoh.
Patutlah bodoh, rupanya ketuanya LAGI BODOW....hahaha

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA