networkedblogs

Bersahabat..

MALAYSIA AMAN TANPA DAP!!!

Thursday, September 29, 2016

Pemandu Teksi Diperalatkan Pembangkang Bantah #UBER & #GrabCar..

0 comments

Masihkah anda ingat dalam tahun ini pemandu teksi ada melancarkan bantahan terhadap SPAD dan Perdana Menteri yang mahukan mengharamkan Uber dan GrabCar di Malaysia?ketika itu sokongan pemandu teksi ni kononnya kuat kerana dengan penglibatan beberapa pemimpin pembangkang antaranya Wan Azizah...

Ketika itu mereka menaikkan poster merayu kepada Najib haramkan UBER dan GrabCar..namun dalam diam pemandu teksi ini sudah kena main dengan keluarga Anwar Ibrahim...baru-baru ini tersebar gambar anak Wan Azizah yang sedang menggunakan perkhidmatan GrabCar...

Di sini sahaja kita dapat tahu keikhlasan pemimpin pembagkang meraih sokongan pemandu teksi..dalam diam keluarga mereka sendiri support perkhidmatan teksi atas talian Grab Car...kami simpati dengan nasib pemandu teksi..diharapkan grabcar dan uber diharamkan...

Tiba-tiba keluar pula pemimpin yang mereka sanjung menggunakan perkhidmatan GrabCar dengan bangganya...kalau ditanya kami, ia sememangnya sudah dijangka..pembangkang akan ambil kesempatan untuk meraih populariti murahan...

Jika benar Kak wan mempertahankan pemandu teksi..kami sarankan kak wan perlu nasihatkan dulu anak sendiri sebelum memperjuangkan hak pemandu teksi...

Tuesday, September 27, 2016

Asal Usus Logo UMNO Yang Perlu Semua Tahu!!!

0 comments

Masih segar dalam ingatanku. Salah seorang pencipta logo UMNO pernah berpesan, beliau dalam nada sayu dan sebak memberitahu;

"Anak, ramai orang bertanya kenapa UMNO itu parti keramat. UMNO dilahirkan dengan penuh keberkatan. Ia tidak lahir dari sifat kebencian, kecewa dan marah terhadap penjajah. Ia lahir dari kesedaran dan hidayah dari Allah.

"Ingatlah, pemimpin itu datang dan pergi. Jadi janganlah mengagungkan pemimpin dan jauhilah sifat taksub kerana ia bisa membunuh wadah perjuangan. 

"Berpeganglah kepada ajaran Al-Quran dan As-Sunnah. Kerana di situ ada jaminan UMNO tidak akan tumbang hingga hari khiamat.

Orang yang dimaksudkan telah pun meninggal dunia. Semoga rohnya ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Al-Fatihah...

Sunday, September 25, 2016

Perkhidmatan Bas Percuma Go-KL Dapat Pengiktirafan TripAdvisor!!!Tahniah @SPADChannel!!!Terima Kasih @NajibRazak

0 comments


Bertemakan warna merah jambu, perkhidmatan bas yang dijenamakan Go-KL telah mendapat pengiktirafan daripada TripAdvisor..sesiapa yang pernah menggunakan perkhidmatan bas Go-KL pasti berpuas hati dengan mutu perkhidmatannya..

Dengan menjanjikan perkhidmatan berkualiti yang sememangnya percuma merupakan insiatif kerajaan yang mana dikendalikan oleh Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD)..

Perkhidmatan Go-KL memang tidak asing lagi bagi warga ibu kota..ia menjanjikan perkhidmatan mesra pengguna yang dianggap sebagai bas awam yang paling selesa di Malaysia..Go-KL CityBus ini beroperasi setiap hari bermula 6 pagi hingga 11 malam..

Ia menjadikan pilihan utama individu yang bekerja di Ibu Kota dan para pelancong yang ingin bersiar-siar di bandar metropolitan Kuala Lumpur...SPAD sentiasa mengemaskini info laluan agar ia kekal segar dijiwa pengguna..

Antara yang menarik ditawarkan Go-KL ialah mempunyai akses kemudahan Wifi percuma, ruang dalamannya yang selesa dan rendah memudahkan golongan warga emas ditambah pula ia memang mesra OKU...pengguna pasti akan berasa selamat kerana bas ini dilengkapi kamera litar tertutup CCTV..

Bas Go KL ini hanya akan berhenti di perhentian khas Go KL sahaja dan lokasi jangkauannya terarah kepada tempat tumpuan seperti Bukit Bintang, Muzium Negara, Menara KL dan Pasar Seni..risalah tentang info Go KL mudah diperolehi kerana diletakkan dihotel, muzium dan tempat tumpuan bagi memudahkan pengguna..

Tidak hairanlah perkhidmatan Go KL mendapat pengiktirafan TripAdvisor..pengiktirafan ini merupakan satu anugerah buat industri pengangkutan awam di negara kita..

Untuk makluman pembaca, TripAdvisor adalah sebuah laman web pelancongan Amerika yang mana mengandungi ulasan tentang kandungan yang berkaitan perjalanan..laman TripAdvisor ini juga mengandungi ulasan para pengguna terhadap mutu perkhidmatan melalui ruangan forum..

Pengiktirafan ini mampu meningkatkan lagi promosi pengiklanan perkhidmatan Go-KL..ini kerana laman ini mengandungi lebih 60 juta ahli dan lebih 170 juga ulasan berkaitan perkhidmatan pengangkutan aeam, hotel, restoran, yang mampu menarik perhatian pelancong seluruh dunia..

Ia merupakan pengiktirafan besar buat industri pengangkutan awam di negara kita..di bawah ini kami kongsikan screenshots markah dan ulasan pengalaman pengguna yang pernah menggunakan perkhidmatan Go-KL..ini hanya sebahagian.,banyak lagi jika anda mahu lihat sendiri..anda boleh lihatnya sendiri di SINI


Saturday, September 24, 2016

Juara Liga Super JDT - Tiada Cuti Di Johor Esok!!!

0 comments

SUSULAN TERSEBARNYA MSG WASAP MENGATAKAN KERAJAAN NEGERI JOHOR MEMBERI CUTI PERISTIWA BERIKUTAN KEJAYAAN TERIBLE JDT MENJUARAI LIGA SUPER..ITU SEMUA FITNAH ORANG MALAS NAK KERJA SAHAJA...BAWAH INI KAMI KONGSIKAN MAKLUMAT TERSEBUT YG DIPETIK DARIPADA BH

Kerajaan Johor menafikan mengeluarkan pengumuman berkaitan cuti peristiwa sempena kemenangan pasukan Johor Darul Ta'zim (JDT) dalam saingan Liga Super tahun ini. Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Ismail Karim, berkata pihaknya tidak mengeluarkan sebarang notis atau pengumuman berhubung cuti pada hari esok susulan kejayaan pasukan JDT. Katanya, beliau turut menafikan mesej yang menjadi viral dalam aplikasi WhatsApp yang mendakwa kerajaan negeri akan mengumumkan cuti esok. "Tiada sebarang pengumuman cuti esok. Itu semua (mesej viral dalam WhatsApp) adalah tidak benar," katanya ketika dihubungi BH, hari ini.

Dalam mesej aplikasi WhatsApp yang viral sehingga menimbulkan persoalan ramai pihak itu mendakwa kerajaan Johor akan mengisytiharkan cuti peristiwa esok pada majlis sambutan kemenangan pasukan JDT di Dataran Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB), malam ini.-BH

"Jangan Buat Spekulasi Kenaikan Harga PSC..Tunggu Kajian MAVCOM Selesai" - @LiowTiongLai

0 comments

Ura-ura akan berlaku kenaikan terhadap Kadar Cas Perkhidmatan Penumpang (PSC) mengundang pelbagai reaksi netizen. Biasalah bila ada kenaikan saja..pasti akan aa suara bakal membebankan penumpang untuk kedua-dua destinasi domestik dan antarabangsa. 

Berikutan hal ini, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata dalam satu kenyataan media "keputusan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) akan mengambil kita pandangan orang ramai, disamping penggiat dalam industri syarikat penerbangan, kerana keperluan pelancong kekal menjadi keutamaan"

Dalam pada itu, MAVCOM sebenarnya sedang meneliti semula kadar caj perkhidmatan penumpang (PSC) selaras dengan tanggungjawab mereka sebagai sebuah badan yang mengawal selia bebas untuk menyelia hal-hal ekonomi berkaitan industri penerbangan awam negara.

Liow berkata, "kerajaan menyedari mungkin akan berlaku kenaikan dalam kadar PSC dan menjelaskan semua ini bergantung kepada hasil kajian semula kadar cas perkhidmatan penumpang oleh MAVCOM".

Apa yang penting melalui kenyataan media oleh Menteri Pengangkutan, ia menjelaskan bahawa pernilaian kadar PSC ini bagi memastikan lapangan terbang Malaysia berdaya saing di rantau ini..sebenarnya kadar PSC di negara ini jika naik nanti nilainya masih rendah berbanding dengan negara lain..

Kajian ini dilakukan sepenuhnya oleh MAVCOM..ini bermakna, sebarang perubahan harga adalah atas keputusan MAVCOM dan kerajaan hanya menilai butirannya selepas ini...orang kita belum apa-apa dah buat spekulasi kenaikan harga ini..masalahnya mereka tidak mahu kaji dan menilai dengan kadar negara rantau ini..rakyat Malaysia seharusnya bersyukur kerana kadar PSC kita sekarang ini adalah yang terendah..tapi rakyat tidak nampak...

Usahlah membuat bermacam-maca spekulasi...

Friday, September 23, 2016

"Berita Baik!!!Pemandu Teksi Berpeluang Bebas Dari Cengkaman Sistem Pajak Syarikat Pengendali"-CEO @SPADChannel @AduanSPAD

0 comments
 

Seringkali kita mendengar rungutan pemandu-pemandu teksi yang mana mereka terpaksa diikat syarikat pengendali teksi untuk terus membayar sewa kenderaan biarpun mereka telah menyelesaikan bayaran kenderaan sewa beli mereka..

Rungutan pemandu teksi ini telah mendapat perhatian Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) dan pihak kerajaan.melalui Transformasi Pengangkutan yang telah dilaksanakan oleh kerajaan pimpinan YAB DS Najib Tun Abdul Razak banyak pendekatan telah dilaksanakan bagi menyelesaikan dan membela nasib pemain industri pengangkutan awam..

Melalui Program Transformasi Industri Teksi (TITP) beberapa langkah telah dirangka untuk membela pemandu teksi..menurut CEO SPAD, Mohd Azharuddin Mat Sah "Pemandu teksi yang tiada lagi terikat kepada syarikat teksi mereka bokeh datang untuk mendaftar dengan kami bagi proses memohon permit persendirian atau individu".

Kaedah ini akan memberi peluang kepada semua pemandu teksi yang sudah memiliki kenderaan selepas selesai perjanjian sewa beli..perkara ini telah menjadi rungutan pemandu teksi kerana menurut mereka ia perjanjian yang berat sebelah..ia merupakan kaedah yang terbaik untuk menyelesaikan masalah pemandu teksi..

Dalam pada itu, jika pemandu teksi memikih untuk menandatangani perjanjian sewa beli teksi Persona, mereka harus membayar antara RM 60 hinhha RM 80 nilai sewa sehari selama 5 tahun tanpa ada bebas sewa pun sehari dalam perjanjian itu.

"Jikalau membayar RM 60 sehari penyewa akan membayar RM 108,000 untuk Persona iaitu dua kali ganda dari harga kereta itu. Sistem yang selarang ini berlaku ialah pemandu teksi yang telah memiliki kereta itu tetapi mahu terus memandu teksi maka mereka masih perlu membayar RM 30 sehari atas alasan menggunakan lesen operasi syarikat. Ini bermakna jumlah ini boleh mencecah RM 900 sebulan" ujar Azharuddin

"Selain memberi permit persendirian atau individu, SPAD melalui kerajaan turut menganjurkan program 'seed money' sejumlah RM 5,000 untuk membantu pemandu teksi membeli kereta baru untuk dijadikan teksi tidak semestinya Proton..apapun kenderaan yang dipilih ia mesti mempunyai 3 bintang sejajar denhan peraturan New Car Assessment Program (NCAP)." kata Azharuddin lagi

Dengan kaedah baru ini diyakini dapat memberi kelegaan kepada kira-kira 63% pemandu teksi yang terikat dibawah sistem pajak.

Kerajaan telah melakukan macam-macam untuk membela pemain industri pengangkutan awam..kami agak kesal pemain industri teksi yang paling banyak menghentam kerajaan walhal mereka adalah golongan yang paling banyak mendapat perhatian SPAD dan kerajaan..

Thursday, September 22, 2016

Aik!!Shafie Nak Buat Parti Baru?Tak Cukup Bagus Ke Parti Mahathir???

0 comments

Datuk Seri Mohd Shafie Apdal tidak mengikut perjuangan Tun M, Muhyiddin dan Mukhriz apabila dikhabarkan mahu mendaftar parti baru..

Shafie Apdal dikesan menghantar borang pendaftaran parti baru di Pejabat Pendaftaran Pertubuhan (ROS) ..

Dia tiba bersama dengan beberapa orang penyokong untuk menyerahkan borang berkenaan..

Soalanya mengapa perlu Shafie daftar parti baru sedangkan sebelum ini dia benar-benar taksub berjuang untuk Tun..

Ketidaksefahaman Shafie terhadap parti baru ini sudah dijangka kerana sudah lama tidak kelihatan bersama Tun Muhyiddin dan Mukhriz...

Muhyiddin nak jadi ketua..Shafie nak jadi ketua..semua nak jadi ketua..tak heranlah mengapa mereka dibuang UMNO...

Tuesday, September 20, 2016

Kenyataan Media Berkenaan Anugerah yang Diterima Datin Sri Rosmah..

1 comments

AWARD TO DATIN SRI ROSMAH & PERMATA:

STATEMENT BY PRIME MINISTER’S PRESS SECRETARY

20 September 2016‎

1.      On 8 September 2016, Irina Bokova in her capacity as Director General of UNESCO sent letters to Prime Minister Dato’ Sri Najib Tun Razak, his wife Datin Sri Rosmah Mansor and Foreign Minister Dato’ Sri Anifah Aman. The letters stated that Datin Sri Rosmah was to be given a special tribute award at an event co-hosted by UNESCO on 22 September 2016.  This was in recognition of efforts undertaken by the Government of Malaysia to counter extremism through the educational system, and specifically the approach taken by PERMATA, founded in 2007 by Datin Seri Rosmah.

2.      On 18 September 2016, Malaysia’s Permanent Representative to the United Nations received an email from Professor Tudor Parfitt, Chairman of the Academic Advisory Board of the Organising Committee of the Tribute to Contributors to the Global Campaign against Violent Extremism. Professor Parfitt stated that the award would be deferred to 2017 because of what he called “interventions” from the Wall Street Journal and the New York Times regarding the funding of PERMATA.

3.      We can confirm that PERMATA is wholly funded by the Government of Malaysia under an allocation transparently included in our annual Government Budget and approved by Parliament. All expenditures are in accordance with Government financial procedures. This is not only a matter of public record, but could have been immediately explained had we or PERMATA been asked before the award deferment.

4.      Neither PERMATA, Datin Sri Rosmah or the Government of Malaysia ever applied for the award. The priority of PERMATA and Datin Sri Rosmah will always be the programmes that have had a positive impact on tens of thousands of young lives. To avoid any further distraction from this important work for the children of Malaysia, PERMATA and Datin Sri Rosmah have declined the proposed deferred award.

5.      We deplore attempts to politicise the work of an exemplary organisation whose only aim is to improve the lives of children. And we regret that those who chose to bestow the award have given in to the smears and insinuations of some who are only focussed on their campaign against Malaysia, the Government, and the Prime Minister. Those behind this politically-motivated campaign care nothing for the damage caused by these false allegations to PERMATA, its staff and all the young people they have helped and cared for.

6.      Neither PERMATA nor Datin Seri Rosmah will be distracted by people who cast false aspersions to undermine a noble cause. Their focus will remain on making real differences for children today, to help build a better tomorrow for Malaysia.


NOTES FOR EDITORS:

·         PERMATA works within the framework of the national education system to provide a head start in life through quality early childhood education and care. PERMATA comprises a series of holistic programmes that aim to unleash the potential of children to accelerate national growth and cultivate a leading generation Malaysia can be proud of. PERMATA programmes have contributed to the improvement in the lives of tens of thousands of children, and received acclaim for their innovative approach in Malaysia and abroad.

·         This acclaim includes Professor Parfitt and his colleagues, who recognised PERMATA’s success as “A model that could be used in other countries with diverse populations to address some of the underlying issues that allow violent extremists to recruit young people in such environments to their ranks”.

·         Many other bodies have recognised PERMATA. For example, the New York Academy of Sciences gave Datin Seri Rosmah and PERMATA their STEM Heroes Award at the United Nations in 2014; the 3G Children's Welfare Award was received at the Global Good Governance Awards in May 2016; and individuals have honoured PERMATA, such as first ladies from around the world who came to Malaysia for the inaugural PERMATA International Conference the same month.

· PERMATA programmes include:

#PERMATA Negara, which provides early childhood education and care to children from families in the rural and low income urban areas, covering 5421 centres nationwide.

#PERMATA Pintar and PERMATA Insan, which are programmes for the gifted and talented who require individualised pedagogical approaches that challenge them in STEM while grounding them in the humanities and multilingual competency. PERMATA has identified and nurtured gifted children as young as two years old.

#PERMATA Seni, which enhances the performance of children talented in the performing arts, especially music, choir and dance.

#PERMATA Kurnia, which provides early intervention for children with autism spectrum disorder, prepares them for mainstream school and an independent adulthood.  

#PERMATA Remaja, which engages youths at risk by reinforcing positive relationships and empowering them with vocational and entrepreneurship skills; to give a sense of achievement in economic independence and keep them away from negative influences.

#PERMATA Specialist Children’s Hospital is being constructed to provide state-of-the-art facilities and services for children and is expected to be operational in 2018.


‎‎DATUK SERI TENGKU SARIFFUDDIN

PRESS SECRETARY TO THE PRIME MINISTER

Sunday, September 18, 2016

Presiden MCA Gesa Jeff Ooi Mohon Maaf Kepada Keluarga TG Haron Din - @LiowTiongLai

0 comments

Tindakan Jeff Ooi menyindir pemergian Tuan Guru Haron Din terus dikecap banyak pihak..terkini Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai mendesak Jeff Ooi membuat permohonan maaf kepada keluarga Allahyarham atas tindakan tidak sensitif wakil rakyat DAP itu..

Ini berikutan tweet oleh Jeff Ooi tentang kematian "Adios Harun Din, Let there be peace"..kenyataan Jeff Ooi ini mendapat perhatian seluruh rakyat Malaysia yang sedang meratapi pemergian insan istimewa ini...

Liow menjelaskan "kita rasa kesal mengenai perkara ini kerana pihak mereka tidak sensitif kerana ini satu kehipangan tokoh negara. Walaupun kita berbeza pendapat dari segi politik, tetapi kita tidak perlulah menjadikan ia bahan untuk mempolitikkan lagi"

Ketika netizen berang dengan Jeff Ooi..dia selumber sahaja menafikan tweet itu bukan darinya..menurut Jeff Ooi tweet berkenaan telah diedit oleh BN untuk memburukkannya..siap boleh cabar kita lagi suruh cek tweet2 dia sebelum ini..bagi kami ini alasan mudah orang seperti Jeff Ooi untuk lari daripada kesalahan...nak cari sampai kesudah pun tiada sebab dia dah deleted...

Bagi kami eloklah Jeff Ooi minta maaf..semakin banyak dia membelit semakin banyak perkara akan terbongkar...Lim Guan Eng sendiri telah mengeluarkan kenyataan kesal atas tindakan Jeff Ooi...ini menunjukkan secara tak langsung Guan Eng mengesahkan tweet itu benar..

Dalam tweet berkenaan dia ada reply komen takkanlah itu bukan dia..mudah saja jadi pemimpin DAP..tak ada otak tak apa..yang penting popular biarpun dengan cara yang keji...

Berbalik kepada gesaan Liow Tiong Lai, beliau berkata pemergian TG Haron Din merupakan satu kerugian besar..

"Saya rasa pemahaman atau semangat perpaduan yang kental antara kita penting kerana kita perlu sensitif kepada pandangan atau budaya kaum masing-masing. Kita tahu bahawa budaya Islam, budaya Melayu, memang apabila mereka meninggal, mereka perlu dikebumi secepat mungkin, tidak seperti kaum Cina yang boleh ambil masa lama."

Liow menegaskan bahawa semua masyarakat perlu sensitif terhadap pandangan sesuatu kaum..

Nasihat kami, mengapa perlu menafikan dan lari kemudian menyalahkan BN yang sengaja mereka cerita..Guan Eng sudah mengakui kenyataan itu wujud masih lagi nak lari ka Jeff Ooi..

Salah ka mengaku Jeff Ooi yang kau tu dah tersalah kutuk..kemudian kau dah deleted...mengapa perlu tuduh BN pula..agaknya memang level pemimpin DAP...tak cerdih tak pa yang penting pandai pusing!

Saturday, September 17, 2016

MRT2 Lambang Kemegahan Pengangkutan Awam Bandar Di Malaysia..

0 comments

Upaca pecah tanah MRT Sungai Buloh - Serdang - Putrajaya SSP Line oleh YAB Perdana Menteri, Dato' Seri Najib semalam membuka lembaran baru terhadap perkhidmatan tren di negara kita..pelancaran MRT2 ini menunjukkan Malaysia telah berada dikelas yang tersendiri memacu pengangkutan awam bandar..

Dalam satu kenyataan media oleh YB Dato' Sri Liow Tiong Lai, beliau berkata "Projek MRT2 akan melenhkapkan projek kereta api Greater KL secara keseluruhannya dan mampu menampung permintaan pengguna lebih 500,000 orang setelah beroperasi kelak".


MRT2 akan meningkatkan akses pengguna sepanjang laluan Sungai Buloh, pusat bandar Kuala Lumpur dan Putrajaya yang melalui 37 stesen yang mana 11 daripadanya di bawah tanah.

"Rangkaian LRT2 ini akan menyambung antara persimpangan perkhidmatan kereta api lain seperti LRT, Monorail, KTM Komuter dan ERL. Menariknya di sini ialah, laluan sejauh 52.2KM ini akan menyambung dengan kereta api laju KL - Singapura kelak. Secara jelasnya, kemajuan rangkaian Grearee Kuala Lumpur ini menunjukkan betapa seriusnya kerajaan untuk membuktikan bahawa "Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan". Ia juga menjadi hasrat Kementerian Pengangkutan serta kerajaan Malaysia" jelas Liow lagi.

Kamajuan ini menunjukkan bahawa negara kita sedang memacu kemajuan pengangkutan awam di negara kita menjelang 2020. Kemajuan pengangkutan awam memberi kesenangan kepada rakyat untuk bergerak dan menjadikan ia landmark penting negara di mata dunia.

Kami mengucapkan tahniah kepada pihak kerajaan, MRT Corp, Kementerian Pengangkutan dan SPAD atas pelbagai usaha memajukan industri berkaitan pengangkutan awam dinegara kita.

Penghina Pemergian Tuan Guru Haron Din Harus Meminta Maaf...

0 comments

Alhamdulillah...jenazah Datuk Dr Haron Din telah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Five Pillars Farm Livermore, California Amerika Syarikat jam 8.57 pagi tadi waktu Malaysia..

Pengebumian ulama tersohor itu di sana adalah atas permintaan allahyarham sendiri dan mengikut islam ia disunatkan dikebumi ke kawasan kematian..

Namun yang menyedihkan kami ialah ramai pihak menganggap kematian Almarhum ini sebagai bahan jenaka dan hinaan kerana membuat rawatan di USA sedangkan baginda mempunya pusat rawatan Islam...

Kami sungguh hairan mengapa kerana perbedaan politik sanggup menghina kematian sebegini rupa..jikalau marah kerana PAS membuat keputusan tidak bersekongkol dengan DAP dan Pakatan janganlah sampai dihina sebegini rupa..

Almarhum yang kita kenali amat tegas mempertahankan kalimah ALLAH SWT dan perjuangan demi Islam...

Kami menyeru kepada penghina kematian Haron Din agar tampil memohon maaf aecara terbuka..penghinaan ini bukan sahaja melukakan hati ahli keluarga tetapi seluruh umat Islam di Malaysia...

Biarpun Almahum berbeza fahaman politik dengan kami yang menyokong penuh UMNO tetapi hal kematian ini tidak perlulah dijadikan bahan sandiwara..

DAP dan penghinaan kematian unat Islam bukan perkra baru..sebelum ini pemimpin DAP ada mengutuk kematian pejuang negara yang mempertahankan negara di Lahad Datu...

Kita perlu perangi DAP yang secara jelas anti kepada perjuangan Islam...lihatlah screen shoot di bawah ini..kami sedih melihat ulama dihina sebegini rupa...
Friday, September 16, 2016

Al-Fatihah..Perginya Insan Istimewa TG Harun Din...

0 comments

Pagi Jumaat yang penuh barokah menyaksikanTuan Guru Dr Haron Din (Al Mursyidul Am PAS) telah pergi meninggalkan kita buat selama-lamanya. Perginya seorang ulama' tegas dan cekal dalam mengharungi fitnah mehnah dalam perjuangan. Al-Marhum menyertai PAS sejak dari awal. Pernah berguru dengan pemimpin utama PAS pada masa itu AlMarhum Dr Zulkifli Muhammad sewaktu menuntut di Kolej Islam Klang. Antara kata-kata Tuan Guru yang masih segar dalam ingatan ini.

"Penyokong PAS sudah ditarbiah bahawa kita berjuang selama ini bukan untuk kemenangan peribadi, kita berjuang untuk kemenagan Islam, untuk mendaulatkan Islam sebagai Adden"

Ulama yang banyak menjadi bahan hinaan pihak tertentu ini tetap konsisten terhadap perjuangannya mendaulatkan Islam. Walaupun Tuan Guru belum pernah menang dalam dalam mana-mana Pilihanraya Umum, ternyata pada hari ini tuan Guru menikmati kemenangan sejati, InsyaAllah.

Tuan Guru, InsyaAllah kami akan meneruskan perjuanganmu tanpa jemu. Semoga rohmu ditempatkan bersama para Anbiya'.
Sekalung takziah buat keluarga Almarhum.


إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ...


أَللَّهُمَّ اغْفِرْلَهُ وَارْحَمْهُ وَعَافِهِ وَاعْفُ عَنْهُ وَأَكْرِمْ نُزُلَهُ وَوَسِعْ مَدْخَلَهُ وَاغْسِلْهُ بِالْمَاءِ وَالْثَلْجِ وَالْبَرَدِ، وَنَقِّهِ مِنَ الْخَطَايَا كَمَا نَقَّيْتُ الثَّوْبَ الأَبْيَضَ مِنَ الدَّنَسِ، وَأَبْدِلْهُ دَارًا خَيْرًا مِنْ دَارِهِ ، وَأَهْلاً خَيْرًا مِنْ أَهْلِهِ وَزَوْجًا خَيْرًا مِنْ زَوْجِهِ ، وَأَدْخِلْهُ الْجَنَّةَ ، وَأَعِذْهُ مِنْ عَذَابِ اْلقَبْرِ وَمِنْ عَذَابِ النّار


Akmal hj Kamarudin
Kg Rusila
14 Zulhijjah 1437
[10:45, 16/09/2016] ‪+60 19-479 2681‬: Salam Perjuangan buat semua.


Jam 10.10 pagi ini, berita kami terima bahawa Tuan Guru Dato' Dr Haron Din telah kembali ke rahmatillah di Hospital Stanford University US. Semoga Allah swt mencucuri rahmatNya dan mengampuni al Marhum Tuan Guru serta menggolongkan beliau dari kalangan hambaNya yang soleh. Aameen Ya Rabbal A'lamin


Maklumat lanjut akan menyusul kemudian dari pihak keluarga al Marhum Tuan Guru.


Nasrudin bin Hassan
Ketua Penerangan PAS Pusat

@SPADChannel Akan Melantik Juruaudit Bebas Bagi Mengatasi Masalah Gangguan Perkhidmatan LRT..

0 comments

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) dalam satu kenyataan medianya menegaskan akan melantik juruaudit teknikal bebas dalam keadaan segera bagi melaksanakan penilaian terhadap aspek kebolehpercayaan, ketersediaan, penyelenggaraan, keselamatan dan keupayaan operasi LRT Kelana Jaya...tempoh audit ini akan memakan masa selama tiga bulan..

SPAD telah memgarahkan PRASARANA untuk menghantar laporan siasatan kepada suruhanjaya pada 21 September 2016...

Dalam pada itu, Prasarana juga diarahkan untuk memberi lebih penekanan terhadap pengesanan masalah secara proaktif dan melakukan langkah pencegahan bagi memastikan bekalan elektrik sentiasa mencukupi bagi meyakinkan kebolehpercayaan pengguna terhadap perkhidmatan LRT...

LRT merupakan salah satu pengangkutan awam yang amat efektif dibandar besar bagi mengelakkan kesesakan lalu lintas dan menjimatkan masa pengguna...insiden LRT gangguan perkhidmatan LRT minggu lalu amat mendukacitakan kerana ia melibatkan status dan masa pengguna...

Jadi, SPAD telah mengarahkan Prasarana untuk menaiktaraf 15 pencawang kuasa sepanjang laluan Kelana Jaya yang mana akan memakan masa selama tiga hingga enam bulan daripada tarikh perlaksanaan..ia penting bagi meningkatkan kualiti perkhidmatan disamping kebolehpercayaan pengguna yang semakin mendapat permintaan yang banyak...

SPAD turut mengesa Prasarana mengemukakan pelan risiko bagi mamastikan tahap kesediaan operasi LRT untuk mengurus pelan risiko dan mengatasi permasalahan teknikal..melalui kaedah ini ia akan dapat mengesan masalah diperingkat awal dan langkah pencegahan dapat dilaksanakan...

Prasarana turut digesa untuk menambahbaik SOP pelan kecemasan yang melibatkan pemindahan penumpang..bagi menyelesaikan masalah ini dengan teliti SPAD telah mengarahkan operasi LRT Kelana Jaya dihentikan sepanjang landasan yang mengalami masalah..

Tindakan pantas SPAD dan Prasaranan amat diperlukan bagi menangani masalah ini..apa tidaknya, ia melibatkan pengguna dan kebolehpercayaan terhadap jaringan pengangkutan awam LRT...

Dipihak kami mengharapkan kejadian seumpama ini tidak berulang di masa akan datang...

Malaysia Tetap Laksanakan VEP Singapura - Malaysia..

0 comments

Malaysia tetap akan melaksanakan Sistem Bayaran Permit Kemasukan Kenderaan (VEP) ke atas kenderaan asing dari Singapura sedikit masa lagi. Ini berikutan sistem ini masih dalam tempoh percubaan. Pelaksanaan VEP ini akan dimuktamadkan selepas Malaysia yakin dengan segala sistem yang akan digunakan kelak.

Menurut Menteri Pengangkutan , Datuk Seri Liow Tiong Lai, "Proses percubaan VEP yang dijalankan sejak Julai lalu itu dijangka selesai hujung bulan ini. Pihak kementerian perlu memastikan proses percubaan sistem ini tersedia dan apabila kemajuannya memuaskan, maka pihak kementerian akan mengumumkan tarikh perlaksanaan sepenuhnya".

Sistem VEP ini mendapat reaksi kurang senang daripada pelbagai pihak yang mana pemandu bas membuat mogok di Tambak Johor sehingga menyebabkan kesesakan teruk..

Setakat ini VEP telah ditangguhkan sebanyak 4 kali. Biarpun ditangguh, kerajaan tidak pernah bercadang untuk membatalkan pelaksanaan VEP..Sistem VEP akan dilaksanakan di semua pintu masuk sempadan negara termasuklah Thailand, Kalimantan dan Brunei dan VEP Singapura - Malaysia akan dilaksanakan dahulu..

Untuk rekod VEP ini telah dicadangkan pada 2006 dan sepatutnya akan dilaksanakan secara rasmi pada 16 Julai lalu tetapi ditangguhkan...Setakat ini, kerajaan Singapura telah menguatkuasakan kenaikan bayaran VEP ke Malaysia daripada RM 51 (S$20) kepada RM 90 (S$35) sehari. Manakala permit kenderaan barangan (GVP) dinaikkan daripada RM 26 (S$10) kepada RM 103 (S$40).

Sebelum ini juga kerajaan negeri Johor turut menyuarakan hasrat untuk mengenakan bayaran RM 20 untuk caj kemasukan kenderaan Singapura ke Malaysia yang melalui Tambak dan Link Kedua...Tempoh percubaan VEP ini dijangka akan ditamatkan hujung bulan ini dan jika tempoh percubaan ini positif maka ianya akan dilaksanakan terus..

Hal VEP ini perlu ditangani dengan profesional sebelum ianya benar-benar beroperasi..tidaklah nanti kes pemandu bas mogok berulang lagi...keputusan perlu dibuat berhati-hati kerana ia melibatkan hubungan dua negara...

Thursday, September 15, 2016

Gendang #PRU14 Mula Dipalu! @WeeKaSiongMP Gesa Semua Komponen BN Perlu Bersatu..

0 comments

Kehangatan Pilihan Raya Umum Ke-14 semakin terasa..dijangkakan PM Najib akan membuat keputusan tahun depan untuk PRU14..Kita akan menempuh satu lagi peperangan meraih sokongan untuk mengekalkan keutuhan Barisan Nasional...

Kalau hendak diikutkan meritnya tempoh wajib bubar dewan rakyat ialah 2018..apapun boleh terjadi jika Najib merasakan tempoh tahun depan sesuai..bagi kami tidak kisahlah jika PRU hendak dilakuka tahun depan atau 2018..apa yang penting rakyat perlu berada dikedudukan terbaik dengan isu semasa perlu dijawab kerajaan dengan sebaiknya...

Rakyat perlu bersyukur hidup dibawah kepimpinan BN..semuanya ok..yang kurang kemampuan mendapat pelbagai bantuan seperti BR1M, golongan mahasiswa dengan BB1M...masyarakat pula mahu mendapatkan keperluan harian yang berpatutan di Kedai Rakyat KR1M...rumah mampu milik...

Kemajuan infrastruktur semakin baik di negara kita..penjawat awam pula merasa sedikit lega apabila Najib membuat keputusan yang kami sifatkan berani dengan memberi satu tambahan kenaikan gaji..setiap kali hendak raya kakitangan kerajaan dapat bantuan RM500...bila musim hendak naik sekolah..bantuan RM500 turut diberi..kerajaan turut memberi bantuan awal persekolahan berjumlah RM100 untuk membela keluarga yang pendapatan isi rumah mereka berjumlah RM3000 kebawah...

Tiada apa lagi yang hendak dirisaukan...cumanya mentaliti rakyat sahaja perlu berubah..masih ramai yang hendak bandingkan jumlah gaji RM3,000 dahulu dengan RM3,000 sekarang..dulu tiada Astro, tiada pelan internet, tiada dobi untuk basuh baju dan bermacam-macam lagi..bagi kami jika hendak menikmati pendapatan yang sama dan nilai seperti dahulu...anda perlu tukar gaya hidup seperti zaman sebelum ini...

Isu 1MDB..sudah banyak penjelasan diberi..tetapi minda rakyat yang membangkang tetap tidak mahu mendengar..mereka hanya mahu dengar 1MDB bersalah..Najib bersalah..itu sahaja..

Kekuatan Najib sebagai PM tidak boleh disangkal lagi..dulu dengan serangan ke arah Pak Lah..Tun M boleh berbangga kerana berjaya tumbangkan PM...tetapi tidak bagi Najib..Tun seakan hilang punca sehingga sanggup mencemar maruah berjumpa Anwar dan bersalaman dengan Kit Siang hang dahulu dibenci tun..

Semua ini adalah hasil usaha semua pihak..Menurut Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong rahsia kejayaan BN ialah kerjasama parti komponen memperjuangkan dasar BN..

Dalam satu kenyataan, Wee berkata:

"We (Basrisan Component Parties) have to stick together anda cooperate if we want to see victory.. we have to remember that we all need each other"

Inilah rahsia BN sejak merdeka..keutuhan, kebersamaan, kerjasama dan bersatu dalam perjuangan yang sama..memang benar, semua parti politik tidak boleh berdiri sendiri..lihat sahaja keputusan PRK Sg Besar dan Kuala Kangsar dimana melihatkan sokongan pembangkang Pakatan Harapan terumbang ambing setelah ketiadaan PAS..PRN Sarawak menunjukkan petanda besar bahawa DAP sekarang ini sedang mengalami zaman kemerosotan...

Benar apa yang dikatakan Dr Wee..kebersamaan kunci kejayaan BN pada PRU 14 nanti...isu pemecatan Muhyiddin, Mukhriz dan Syafie Apdal bukanlah satu isu yang perlu dibimbangkan..ini kerana kesetiaan parti perlu diletakkan kedudukan tertinggi mengalahkan matlamat perjuangan yang berteraskan matlamat peribadi dan hasad dengki...

Dalam BN biarpun 14 parti mempunyai ideologi masing-masing tetap dasar parti BN perlu diutamakan..sokongan masyarakat Cina terhadap MCA semakin bagus..tatkala DAP berada dalam butang panik dengan banyak isu moral dan skandal rasuah...

Sekarang bukan masa berbalah..bersatulah dan bekerjasama asas kesederhanaan yang perlu diperjuangkan setiap komponen BN untuk mengalahkan pakatan harapan...UMNO, MCA dan MIC perlu menjadi tunjang perjuangan rakyat..

Kerjasama ketiga-tiga kompenan BN ini amat dituntut bagi mencapai kemenangan besar PRU nanti..UMNO MCA MIC mempunyai sejarah yang panjang dalam pembentukan negara..kami yakin jika PRU 14 esok..BN sudah bersedia!!

Tuesday, September 13, 2016

VIRAL!!!Jalan Raya Berlubang Dikuarters Kerajaan Di Johor Dibiarkan Tanpa Sebarang Tindakan!!!

1 comments

Seorang pengamal media sosial meluahkan rasa kecewa melihat tindakan endah tidak endah pihak bertanggungjawab yang tidak membaiki jalan yang berlubang di kawasan perumahannya..

Dikhabarkan lokasi kejadian di sebuah kuarter kerajaan seperti alamat di bawah...

Kompleks Institut Pendidikan Sri Larkin,
Jalan tun abdul razak, susur 7
80350 johor bahru, johor

Siapa yang harus dipertanggungjawabkan dalam hal ini????pihak Majlis Bandaraya JB hanya pergi tengok lokasi berlubang dan tinggalkan begitu sahaja tanpa sebarang tindakan...

Takkan nak tunggu ada yang mati baru nak bertindak???

Muhyiddin Terus Merapu Memburukkan BN...Pemimpin MCA Gesa Abaikan Dakwaan Dan Terus Bekerja!!! @LiowTiongLai

0 comments

Bekas Timbalan Presiden UMNO terus membuat tuduhan yang bukan-bukan demi merai sokongan politik yang kami sifatkan suam-suam kuku..ternyata dengan apa yang telah dilakukan oleh Muhyiddin kami mengatakan Muhyiddin tidak kuat mana..auranya tidak sehebat Anwar Ibrahim ketika dipecat dahulu...

Apa tidaknya Anwar selepas dipecat dia mampu menggerakkan demonstrasi Reformasi besar-besaran seluruh negara..ketika itu suasana politik Malaysia amat genting sehinggakan Mahathir perlu menggunakan ISA untuk mengekang gerakan Reformasi Anwar...

Tapi suasana hangat ini tidak pulak terasa bila mana pemecatan Muhyiddin Yassin, Mukhriz..mereka berdua sepatutnya mampu menggerakkan sokongan lebih kuat berbanding Anwar tetapi sehingga ke hari ini tiada apa-apa gerakan yang kita lihat mampu menggugat keamanan negara..

Paling tidak pun mereka menubuhkan parti bersatu dengan tema logo bunga..sudah sinonim dengan karakter Muhyiddin sentimental berhati bunga...ini cerita realiti..ketika awal pemecatan Muhyiddin..kami kebetulan berada di Pagoh..rata-rata masyarakat Pagoh menjalankan kehidupan seharian seperti biasa seperti tidak mengendahkan pemecatan Muhyiddin..ini amat berbeza ketika Anwar Ibrahim dipecat..seluruh negara terutamanya Permatang Pauh gamat dengan sokong bertali arus..

Tang Muhyiddin masyarakat pengundi buat tak tahu saja...macam ini ada hati nak katakan BN bakal kehilangan kerusi sebanyak 45 kawasan untuk PRU Ke-14...ternyata dakwaan Muhyiddin ini hanya bersifat seperti "Anjing menyalak bukit, Bukit tak runtuh"..menyalaklah sekuat mana UMNO tidak akan runtuh...Anwar yang kita tengok hebat pun tidak mampu menghancurkan UMNO..malah Mahathir sendiri tidak mampu menggugat UMNO..sehingga dia sendiri mengaku kalah dan bertindak keluar parti..itu pun masih tidak mampu menumbangkan UMNO dan kerajaan...

Dakwaan nakal Muhyiddin ini telah menarik perhatian Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai yang berkata " kenyataan Muhyiddin baru-baru ini adalah bersifat andaian dan cubaan untuk menganggu tumpuan parti. BN tidak perlu memikirkan andaian itu, sebaliknya terus memperkukuhkan semangat dan kerjasama parti komponen".

DS Liow menjelaskan bahawa "kita tidak akan diselewengkan dengan andaian dan kata-kata hang mengurangkan keberkesanan dalam pentadbiran kita. Saya juga yakin komitmen kerajaan melalui transformasi yang dilakukan dalam menyediakan platform ekonomi yanh lebih baik selain memastikam pembangunan berterusan demi kehidupan rakyat yang selesa" 

Sikap pemimpin seperti inilah yang kita mahu..mempunyai suara agen penyatuan..tidak seperti Muhyiddin..kerana anti kepada Najib terus menyerang UMNO dan BN..bila sudah dipecat dia tubuh pula parti baru..tujuan bukan nak mengukuhkan parti barunya tetapi terus menerus menyerang UMNO dan BN...itulah bezanya minda parti keramat dan parti serahun jagung..

"UMNO memikirkan bagaimana nak memajukan rakyat tetapi parti lain terutamanya parti Bunga Raya Muhyiddin hanya memikirkan bagaimana nak hancurkan UMNO"..

Jika Muhyiddin kuat takkan Mahathir sanggup mencemar maruah bertemu Anwar...Cukup-cukuplah Muhyiddin....

Lelaki Maut Selepas Masuk Rumah Urut...Isk3!!

0 comments

Seorang lelaki dilaporkan meninggal dunia selepas mendapatkan perkhidmatan urut disebuah rumah urut...memag tragis beb...laporan yang kemi terima tidak pula dinyatakan agama apa lelaki berkenaan..anggaplah ia sebagai iktibar sebelum masuk rumah maksiat...

Seorang lelaki maut selepas mendapatkan perkhidmatan urutan dari wanita warganegara Thailand di salah sebuah rumah urut di daerah ini, malam semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 11.45 malam itu, lelaki berkenaan berusia 36 tahun dipercayai mahu pulang selepas sejam diurut di premis berkenaan.

Menurut Ketua Polis Daerah Tampin, Superintenden Hamazah Ab Razak, mangsa datang ke premis berkenaan untuk berurut pada 10.30 malam dan setelah selesai berurut pada jam 11.30 malam, mangsa ingin pulang.

“Mangsa bagaimanapun tiba-tiba rebah serta terduduk di lantai ruang hadapan kedai berkenaan.

“Susulan kejadian berkenaan, kakitangan Klinik Kesihatan Gemencheh telah ke lokasi kejadian dan mangsa disahkan telah meninggal dunia,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian.

Hamazah berkata, berdasarkan siasatan awal, tidak terdapat sebarang kecederaan pada badan mangsa.

Menurutnya, mayat mangsa di bawa ke Hospital Tampin bagi proses bedah siasat hari ini.

“Kes berkenaan diklasifikasikan sebagai mati mengejut," katanya lagi.

Monday, September 5, 2016

Akhirnya Tun M Mencari Anwar Di Mahkamah!!!Kemenangan Maruah Buat Anwar!!!

2 comments

Peristiwa 97 98 antara Anwar dan Mahathirnpernah mengemparkan negara..apabila Anwar dipecat kerana salahguna kuasa..ketika itu, Anwar dianggap tidak berguna sehingga tercetusnya gerakan reformasi..

Ramai pemimpin pro Anwar ketika itu turun ke jalanan untuk meluahkan rasa kesal dengan tindakan diktator memecatnya..Mahathir ketika itu menggunakan talian hayat ISA untuk menghukum siapa sahaja yang mengancam negara...

Kini detik itu cuba dicuci oleh Mahathir sendiri apabipa tampil menyokong Anwar di mahkamah..ia menunjukkan Anwar sudah menang moral dan maruah...orang yang dulu menghinanya sehingga terpaksa memecat kini datang mengadapnya di penjara..

Usia senja Mahathir memang sedih..dia terpaksa bersekongkol dengan musuh-musuhnya dahulu kerana mahu mengalahkan UMNO yang dulunya beri alasan mahu jatuhkan Najib sahaja...

Kini Allah SWT membayar cash!!!orang yang dihinanya ketika muda kini menjadi talian hayat Mahathir untuk mencapai matlamat mereka...ternyata dalam politik Mahathir sanggup lakukan apa sahaja asalkan hasrat diri tercapai..

Mahathir mudah lupa..
Dulu dia hina Anwar..

Mahathir mudah lupa...
Dulu dia hina Kit Siang..

Mahathir mudah lupa..
Dulu dia hina DAP...

Semasa sihat laung Melayu mudah lupa..
Sekarang diri sendiri yang lupa...

Jilat semula ludah2 sendiri..

Sungguh hina!


KTM Komuter Kini Di Taiping & Padang Rengas..Satu Lagi Usaha Meningkatkan Martabat Industri Pengangkutan Awam Darat...

0 comments

Penduduk Padang Rengas kini menikmati satu lagi kemudahan pengangkutan awam di tempat mereka apabila Ahli Parlimen Padang Rengas, DS Nazri Abdul Aziz telah merasmikan Perkhidmatan KTM Komuter kelmarin..

Komuter yang beroperasi secara rasmi pada 1 September lalu telah membuka lembaran baru dalam industri pelancongan tempatan..ini bermakna penduduk setempat akan menikmati perkhidmatan KTM Komuter dari Bukit Mertajam ke Padang Rengas dan Kuala Kangsar selepas ini..

Keputusan membuat laluan ini bukan dilakukan suka-suka..pihak KTM telah melihat potensi pembangunan pelancongan domestik di dua daerah ini Padang Rengas dan Kuala Kangsar dengan melihat Rancangan Tempatan Daerah Kuala Kangsar 2020 dengan berfokuskan bandar Bandar Kuala Kangsar Bandar Diraja yang disokong oleh Perancangan Pembangunan Ekonomi dan Sosial yang mampan serta permintaan daripada YB DS Nazri Aziz sendiri sebagai Menteri Pelancongan dan Kebudayaan dan Ahli Parlimen Padang Rengas..

Inilah yang perlu dilakukan untuk masyarakat tempatan yang memberi undi kepadanya..membawa kemudahan di kawasan sendiri..

Menurut Nazri "Sudah pasti dengan adanya perkhidmatan KTM Komuter di Padang Rengas, ia adalah satu rahmat dan kebaikan kepada semua penduduk di kawasan ini dan juga penduduk dari daerah berdekatan seperti Kuala Kangsar, dengan adanya perkhidmatan KTM Komuter di daerah ini ia akan merancakkan lagi pembangunan ekonomi dan aktiviti sosial".


Selepas ini, penduduk Padang Rengas sudah boleh pergi Padang Besar dengan menaikan KTM Komuter...bayaran hanya RM 17.20 berbaloi sangat jika nak dibandingkam dengan naik kenderaan sendiri...

Apa yang menariknya KTM Komuter amat sensitif dengan kadar tambang..50% diskaun akan diberikan kepada kanak-kanak berumur 4 tahun hingga 12 tahun, Warga Emas dan OKU..bagi kanak-kanak bawah 2 tahun tiada cas akan dikenakan..

Syabas kami ucapkan kepada KTM Komuter,  Menteri Pelancongan dan SPAD kerana inisiatif meningkatkan kualiti perkhidmatan pengangkutan awam di negara kita...berikut kami kongsikan jadual KTM Komuter untu maklumat pembaca..


Saturday, September 3, 2016

MyBas Ipoh Kini Beroperasi Sepenuhnya..Nantikan Kemunculan MyBas Di Johor Bahru & Kuala Terengganu Sedikit Masa Lagi!!!

0 comments

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) berjaya meningkatkan lagi satu tahap kemajuan dalam industri pengangkutan awam di negara kita apabila perkhidmatan MyBas di Ipoh telah beroperasi sepenuhnya bermula 1 September lalu. Perkhidmatan MyBas Ipoh ini telah dilancarkan pada Jun 2016 yang mana telah memperkenalkan 6 laluan baru, jumlah penumpang bagi MyBas yang sehingga Julai2016 telah mencapai seramai 47,147 orang..

Bayangkan dalam masa 2 bulan pelancaran MyBas di Ipoh, sejumlah hampir 50,000 orang telah menggunakan perkhidmatan ini..pada 1 September lalu, bermakna perkhidmatan MyBas Ipoh telah beroperasi sepenuhnya. MyBas Ipoh menawarkan pengguna satu sistem pengangkutan yang lebih bersepadu dan jaringan bas yang lebih menyeluruh merentasi 19 laluan yang meliputi 314 km...

Setakat ini jaringan MyBas telah meliputi tiga bandar raya iaitu Kangar, Seremban dan Ipoh...untuk tempoh masa akan datang MyBas akan meluaskan jaringan mereka di banda raya Johor Bahru dan Kuala Terengganu..


Peruntukan sebanyak RM 100 Juta akan dilaburkan sebaiknya bagi memenuhi permintaan masyarakat dalam bandar di lima buah bandar raya Kangar, Seremban, Ipoh, Johor Bahru dan Kuala Terengganu.. Harapan kerajaan adalah mahu memastikan dapat menaik taraf sistem pengangkutan awam darat bagi meningkatkan mobiliti dan akses rakyat di ibu negeri..

Kerajaan akan memastikan semua rakyat merasai kemajuan pengangkutan awam darat dari bandar hingga ke pekan-pekan kecil..disebabkan hal inilah, kerajaan melalui SPAD telah melancarkan program Trasformasi Perkhidmatan Bas Berhenti-henti (SBST) dengan menggunakan label bas MyBas...ia lebih nampak sistematik dengan rebranding cara ini..jika hendak dibandingkan dahulu, sekarang jauh lebih baik..

SPAD turut menetapkan KPI yang perlu dipatuhi oleh pemandu dan jaringan MyBas yang mana menumpukan tahap keselesaan, ketepatan waktu, kebolehpercayaan, spesifikasi kenderaan dan kepuasan pengguna..apa yang penting para pengendali tidak perlu lagi risau dengan laluan yang tidak menguntungkan kerana dana suntikan telah diberikan bagi memastikan laluan yang tidak menjamin keuntungan tetap mempunyai jaringan pengangkutan awam..

Apa sahaja yang dirasakan relevan untuk rakyat dalam industri pengangkutan awam akan tetap dilaksanakana oleh kerajaan melalui SPAD...kita seringkali memuji negara-negara luar kerana mempunyai perkhidmatan yang baik dan tersusun..sekarang ini tidak perlu risau kerana semuanya yang dilihat dinegara luar akan berada di negara kita...cuma kami mengharapkan masyarakat perlu ubah mentaliti untuk menerima perubahan yang akan dilaksanakan..berikut kami kongsikan kenyataan media daripada SPAD tentang operasi MyBas ini...
Friday, September 2, 2016

Letusan Digital Punca Banyak Bank Dunia Tutup...Tapi Pembangkang Kata Ia Salah Najib!!!

0 comments

Letusan Digital
BANK-BANK DARI SELURUH DUNIA SEDANG DITUTUP!

Di Malaysia, CIMB membuat keputusan untuk menutup 23 cawangannya di Malaysia.

Bank of America di Amerika pula telah menutup sehingga 23% dari keseluruhan 6,100 cawangannya di seluruh Amerika, sejak 2009 lagi, menjadikan bilangan cawangan mereka kini berjumlah hanya 4689 sahaja hari ini.

Di United Kingdom pula, 600 bank telah ditutup sejak setahun lalu sebenarnya.

Sebenarnya ini adalah kesan 'Letusan Digital'. Penutupan bank semata-mata tidak menggambarkan krisis ekonomi bagi sesebuah negara. Ia jauh sekali menyimpulkan bahawa sesebuah negara, Malaysia dalam kes ini hampir bangkrap dan mengalami kejatuhan ekonomi.

CIMB misalnya mencatatkan keuntungan saban tahun, petanda transaksi dan urusniaga perbankan rancak dan bisnes mereka bertambah baik.

Tetapi tidak dinafikan, dalam 'Letusan Digital' banyak kerjaya akan menjadi pupus dan jawatan tersebut tidak lagi diperlukan.

Urusan di kaunter bank, berdepan dengan Kerani Bank misalnya, sudah digantikan dengan perbankan internet. Duit tunai pula, digantikan dengan urusniaga menggunakan kad debit dan kredit.

Kurang pekerja, maka kos operasi cawangan fizikal meningkat, menjadikan mereka tidak lagi praktikal untuk wujud sebagai 'brick and mortar' seperti yang kita tahu.

Malah, 'Letusan Digital' bukan setakat memberi kesan kepada urusan dan kewujudan bank secara fizikal semata.

Uber dan Grabcar misalnya adalah 'Letusan Digital' yang mengesankan pemandu teksi, dan pendapatan mereka.

Begitu juga AirBnB, mengisi ruang kosong penyediaan perkhidmatan hospitaliti dan perhotelan. Syarikat hotel terbesar dunia ini tidak perlukan sebarang bangunan hotelpun untuk beroperasi. Trivago pula misalnya memudahkan pencarian hotel yang kita mahu dan mampu. Hotel dengan rating teruk dan harga tidak kompetitif, tidak akan bertahan lama.

Berapa ramai pula antara kita telah semakin bergantung kepada perniagaan melalui internet. Perniagaan tudung, sambal hitam, biskut dan kek raya, pakaian, mainan anak-anak, semua di internet sahaja. Ia serba sedikit mengambil peranan premis-premis perniagaan dan kedai-kedai. Surirumah kini lebih arif serba serbi tentang berniaga.

Khidmat mengambil gambar tak perlu lagi studio dan kedai gambar seperti dahulu. Tiada lagi keperluan untuk cucian gambar-gambar amatur. Tangkap dan cetak sendiri di rumah.

Penggunaan emel, socmed pula sedikit sebanyak mengambil alih tugas dan fungsi pejabat pos dan tenaga kerja berkaitannya. Tiada lagi Q panjang di Pejabat Pos, dan petugas kaunter pos pun lebih manis dan ayu senyumannya, kerana kurang tekanan kerja.

Bahkan, penerbitan akhbar pun, jika tidak mengikut arus 'Letusan Digital', banyak penerbitan pasti gulung tikar.

Hey, siapa tahu, jangankan pekerjaan di bank, pekerjaan kau dan aku pun mungkin boleh pupus kerana 'Letusan Digital', tau.

-KAM-

Reaksi Pn Hazwani Balu Kapten Hasman Dapat Perhatian @HishamuddinH2O

0 comments

Baru-baru ini, Balu Kapten Hasman, Pn Hazwani telah meluahkan perasaannya di facebook apabila mengakui kerajaan Malaysia tidak membela mereka sekeluarga setelah kematian arwah suami...

Kami amat bersimpati dengan nasib yang menimpa Pn Hazwani..cumanya kami tertanya-tanya..dari gaya tulisan Pn Hazwani, menampakkan beliau dan anak-anak hidup dalam keadaan serba kekurang seakan langsung tidak mendapat apa-apa pembelaan...

Pn Hazwani menceritakan jumlah pencen suami tidak cukup..tetapi dia tidak pula menceritakan yang dia telah menerima sebanyak RM RM274,542.49. Ini termasuklah pendahuluan gaji, insurans kelompok, ganjaran dan tunggakan pencen serta Faedah Ganti Cuti Rehat (FGCR)..


Takkan dalam masa kurang 5 bulan dari tarikh penerimaan duit sudah habis kot jumlah duit tu...apa yang dilakukan oleh kerajaan sama sahaja dengan mana-mana penjawat awam yang lain jikalau kematian ketika bertugas...

Bersyukurlah Pn Hazwani...Pn kena redha dan percaya kepada Qada' dan Qadar...Pn Hazwani seharunya bersyukur kerana menjadi rakyat Malaysia yang mana dipimpin oleh kerajaan yang prihatin.  

Terbaru Menteri Pertahanan akan memberi banuan kepada Pn Hazwani dan anak-anak bagi meringankan beban keluarga...

Di bawah ini kenyataan Menteri Pertahanan...

*KENYATAAN MENGENAI IMBUHAN & BAYARAN YANG DITERIMA BALU ALLAHYARHAM KAPTEN HASMAN*

Berhubung kenyataan Balu kepada Allahyarham Kapten Hasman, Pn. Hazwani yang mendakwa beliau tidak menerima imbuhan yang setimpal daripada pihak ATM, saya ingin memaklumkan bahawa *ATM telah menjelaskan bayaran dan imbuhan yang sepatutnya berdasarkan syarat perkhidmatan arwah suami beliau selama 8 tahun.*

Sejak awal tahun lalu, *jumlah yang telah diterima oleh Pn Hazwani ialah sebanyak RM274,542.49*. Ini termasuklah pendahuluan gaji, insurans kelompok, ganjaran dan tunggakan pencen serta Faedah Ganti Cuti Rehat (FGCR).*Selain itu, beliau turut menerima bayaran RM916.75 setiap bulan* (pencen terbitan bulanan).

Bagaimanapun, sekiranya imbuhan dan bayaran yang diterima masih belum mencukupi, saya sedia mendapatkan bantuan daripada pihak ketiga termasuk pihak industri pertahanan bagi membantu beliau dan anak-anak.

Sesungguhnya, isu kebajikan anggota sangat dekat di hati saya. Semoga segala masalah yang dihadapi dapat diselesaikan dengan baik.

*HISHAMMUDDIN HUSSEIN*
_Menteri Pertahanan Malaysia_ | _2 Sept 2016_

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA