networkedblogs

Bersahabat..

MALAYSIA AMAN TANPA DAP!!!

Wednesday, May 24, 2017

MCA Persoal Guan Eng Tidak Buka Tender Jualan Tanah Peel Avenue...


Lim Guan Eng dibidas teruk apabila tidak mengadakan sistem tender terbuka terhadap penjualan sebidang tanah kerajaan di sebuah hospital swasta di lebuh raya Peel Avenue..tindakan Guan Eng ini telah mandapat pertikaian ramai..antaranya daripada MCA, Dr Tan Chuang Hong yang mempersoalkan sikap tidak telus Guan Eng dalam penjualan tanah seluas 6.4 ekar..

Soalnya mengapa tiada tender terbuka jika ia benar-benar mendatangkan pulangan lumayan..Tanah tersebut dipajakan kepada Hospital Islan Pulau Pinang yang mana pemegang sahamnya ialah rakyat Singapura..

Guan Eng yang mencanangkan slogan Cekap, Akaunabiliti dan Ketelusan tetapi dalam soal ini banyak perkara menimbulkan pertikaian..Dr Tan mendakwa, perjanjian tersebut sebagai bermasalah kerana kawasan berhampiran Gurney Drive bernilai RM 1,500 setiap kaki persegi dan Pulau Tikus, RM 1,000 setiap kaki persegi..

Tetapi dalam soal tanah Plot Aveneu ini hargnya hanyalah RM 560 sekaki persegi..Ternyata ia dijual pada harga bawah harga pasaran menurut Dr Tan...

Di pihak Guan Eng pula, dia mempertahankan tindakannya tidak menggunakan tender terbuka bagi menjual tanah kerajaan di Peel Avenue..bila sudah gelabah ditambah satu lagi dakwaan menjual di bawah harga pasaran, Guan Eng menafikan dan menyalahkan kerjaan Pusat dan meminta orang ramai menyalahkan kerajaan pusat..

Dalam hal ini, Guan Eng menyalahkan kerajaan pusat kerana terpaksa menjual pada harga bawah pasaran..ok..kita buka balik kisah silamnya apabila dia dengan bangga ketika itu menjual tanah di Bayan Mutiara melebihi harga pasaran dan mengakui kebijaksanaannya mencuba.tetapi dalam kes ini bila kita pertikaikan harga dijual di bawah pasaran dia menempelak dan menyalahkan kerajaan Pusat pula..

Di mana kematangannya sebagai Ketua Menteri?Guan Eng perlu menjawab kritikan MCA, Dr Tan Chuang Hong yang mempersoalkan dia tidak membuat jualan tender terbuka dan harga jualan di bawah harga pasaran?Dr Tan juga mempersoalkan Guan Eng bagaimana dia tahu tanah tersebut tidak ada pembeli jika dibuat secara tender terbuka?

Apa yang hendak dibuktikan Guan Eng daripada jualan harga bawah pasaran?adakah ia hendak kita buka mata bahawa dia bukan sahaja mampu membeli rumah bawah harga pasaran tetapi juga menjual atau pajakan kurang di bawah harga pasaran??

No comments:

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA