networkedblogs

Bersahabat..

LAGU CERITA KEBENARAN SEMPENA HARI LAHIR PM, NAJIB RAZAK

Wednesday, March 22, 2017

Info Prihatin!!Warga Emas Hilang Dicari..SEBARKAN!!!

0 comments
Kami mendapat satu berita mengejutkan apabila seorang warga emas berusia lingkungan 70-an telah hilang sejak 2013 yang lalu..lama hilang..kejap muncul kemudian hilang semula...

Berikut kami kongsikan luahan hati rakyat prihatin yang merasa sedih kehilangan warga emas ini...

Wake up voters of Gelang Patah

During the 2013 elections our current representative promised us the the world and the sky if we marked the Rocket on our ballot papers.

Now, five years later, what has changed? 

-We have seen no improvements, we have not seen progress and we have not seen the promises.

-What we have seen is more of the same statements; all they do use use the same old material with new dates.

-YB Lim Kit Siang and his son keep harping on the government’s corruption but how does that affect us?

-Maybe this Rocket dynasty can start by fulfilling our basic needs before talking about a big picture that they do not understand.

-We want basic amenities and services to function as they should. We do not want YB Lim and his son to waste their time debating issues that are not relevant.

With all the above in mind we have not seen our Dear YB Lim for his absence.

We have not seen him since the last election and maybe he will grace us with his presence during the coming one to make us promises which he will not keep again.

-Cheated voters of Gelang Patah-


Kami menjangkakan warga emas ini akan dijumpai sedikit masa lagi dan kemudian akan hilang lagi jika dipilih...

KAHKAHKAH!!!

Inilah sikap berpura-pura pemimpin DAP..Datang hanya mahu undi..bila dah menang senyap dan terus hilang..bukan satu tempat sahaja tapi banyak kawasan yang dimenangi DAP pun mengalami masalah pemimpin hilang dan tidak membantu masyarakat setempat..

Jangan jadi bodo lagi untuk kali kedua..harap PRU 14 kita humban orang-orang macam ni!!!


MAHATHIR IBARAT KADUK NAIK JUNJUNG...

0 comments

Melalui buku DOCTOR IN THE HOUSE, Dr Mahathir menggunakan beberapa muka surat dalam pengenalan untuk menerangkan betapa bangganya beliau menjadi satu-satunya PERDANA MENTERI yang bukan dari keturunan BANGSAWAN ataupun ARISTOCRAT. Tetapi beliaulah antara tokoh yang paling kerap mencabar BANGSAWAN seolah-olah beliau juga berasal dari golongan itu. Itulah yang dimaksudkan dengan pepatah lama APABILA KADOK NAIK KE JUNJUNG. 

Beliau menganggap tiada siapa boleh menghalang dirinya untuk berkata apa saja hingga sanggup berbalah dengan Sultan Johor. Padahal kedudukan Sultan Johor bukan ditentukan oleh politik seperti kedudukan Perdana Menteri yang pernah beliau sandang sebelum ini. 

Mungkin beliau memperkecilkan kedudukan Sultan dan menganggap hanya Perdana Menteri yang bijak seperti beliau sahaja layak mengumpul kekayaan dari hasil negara. 

Beliau lupa kedudukan beliau sebagai Perdana Menteri sebelum ini adalah sekadar amanah yang wakilkan oleh Raja-Raja Melayu untuk mentadbir negara demi kesejahteraan rakyat. Beliau bukannya raja atau setaraf dengannya. 

Dengan kekayaan luar biasa yang ada pada diri beliau proksi2 koperat dan anak2 beliau sendiri yang merupakan BILLIONAIRE terkemuka sudah cukup memberi gambaran sebenar jenis PERDANA MENTERI apakah yang bernama DR MAHATHIR ini. -SUMBER

Monday, March 20, 2017

Rafizi Sungguh Bod*h!!Benda Baik Tak Puji...Benda Buruk Cepat Saja Keji Walaupun FITNAH!!!

0 comments

Inilah level Rafizi..tugasnya hanya menghasut untuk rakyat membenci BN..tetapi idea yang dikeluarkan bodoh tahap dewa seperti tak pernah sekolah...

Setiap kejayaan kerajaan dikatakan kejayaan negara dan Najib dilarang untuk claim mileage yang dia yang menyumbang kepada kemajuan negara..

Tetapi tang harga barang naik sisotong jadisn ni cepat pula salahkan Najib..bila benda baik xnak puji..benda buruk dikeji..

Perangai mu supo iblis rapizi oi!!!

Unified Examination Certificate (UEC) - Perkara Yang Perlu Anda Tahu...

0 comments

Pada 15 Mac lalu, Tan Sri Annuar Musa, YB Ketereh telah membawa usul Unified Examination Certificate (UEC) di parlimen untuk diiktiraf dinegara ini..apa yang mengejutkan ialah Tan Sri Anuar telah diserang dengan pelbagai tohmahan yang jelik..banyak NGO mahu jadi wira menyerangnya dengan melabel Tan Sri Anuar tiada hak bercakap soal UEC..kami sengaja tidak mahu menamakan NGO mana..bagi kami komen yang dilemparkan hanya bersifat emosi tanpa melihat kandungan yang ingin disampaikan..

Banyak fakta telah dikaburkan dengan serangan emosi yang terlalu ghairah..kami faham orang yang menyerang UEC ialah pihak yang anti dengan Dong Zong..ada yang mengatakan bahawa Tan Sri terlalu gopoh, UEC bukan halnya..mengapa tidak MCA yang bawa...ok..kami tidak mahu ulas hal ini..jika kami ulas pada entry ini, pembaca tidak akan tahu apa sebenarnya UEC...

UEC merupakan satu Sijil yang dikeluarkan oleh Sekolah Menengah Persendirian Cina (SMPC) di Malaysia..Mereka beranggap UEC setaraf dengan STPM..di negara kita terdapat 65 buah sekolah Menengah Persendirian Cina dan ini dibenarkan beroperasi mengikut Akta Pelajaran. Kementerian Pendidikan melarang SMPC menambah sekolah baru..semua penuntut lepasan UEC melanjutkan pelajaran ke Taiwan ketika ni..

Apa yang berlaku sekarang ini, pihak Kementerian Pelajaran dan Kementerian Pengajian Tinggi tidak mengiktiraf sijil UEC..Walau bagaimanapun IPTS diberi kebebasan sama ada mengiktiraf sijil UEC atau tidak..Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) memberi sedikit kelonggaran kepada pelajar lepasan UEC untuk masuk ke Institut Pendidikan Guru tetapi ianya bersyarat iaitu perlulah mendapat 3 Kredit SPM termasuk BM dan hanya berkelayakan menjadi Guru Mandarin..Dong Zong memang kita tahu akan memperjuangkan pendidikan bangsa Cina kerana mereka yang mengeluarkan sijil UEC...

Kita ambil perkara UEC ini secara terbuka...jika anda anti Tan Sri Anuar Musa..abaikan sekejap..jika anda benci Dong Zong tahan kebencian itu dulu untuk kita memahami apa objektif yang ingin diperjuangkan dalam UEC..bayangkan kita mahu menaikkan taraf pendidikan negara tetapi kita tidak mengiktiraf rakyat kita lepasan UEC..Taiwan pula yang menerima pelajar kita..apakah ini menunjukkan sistem pendidikan kita telah berkembang?jawapannya tidak...

Jika kita asyik melihat sentimen perkauman kita tidak akan memajukan diri dalam pendidikan..dalam usul tersebut, Tan Sri Anuar Musa ada menyatakan beliau telah bertemu dengan pemimpin Dong Zong dan mereka setuju untuk berunding..bagi kami jika UEC mahu diterima mereka perlulah mematuhi syarat subjek wajib lulus BM dan Sejarah sebagaimana pelajar SPM yang lain..

Kami bukan Pro Dong Zong tetapi demi pendidikan kami berlapang dada,..

Sunday, March 19, 2017

DAP Parti Tidak Demokrasi Hanya Tahu Main Politik...

0 comments

Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai menempelak DAP sebagai sebuah parti anak beranak yang mengamalkan pemerintahan diktator dan tidak demokrasi..kenyataan ini dibuat ekoran pengumuman seramai 182 orang ahli DAP beserta 3 ADUN dan seorang ahli parlimen DAP Melaka baru-baru ini..

Walaupun kenyataan balas Guan Eng semacam merelakan pemergian ahli mereka..nampak sahaja tenang tetapi DAP tidak mampu lagi menyembunyikan konflik dalaman parti mereka...

Ada peminpin dalaman DAP tidak senang dengan hubungan baik Tun bersama DAP tetapi kepimpinan DAP tidak langsung mendengar suara akar umbi..

Menurut Liow "Selain Kit Siang anak Guan Eng juga mengamalkan cara kepimpinan parti keluarga seperti Kit Siang dan Son" 

"Sudah hanpir 40 tahun kita lihat cara kepimpinan diktator ini diamalkan dalam DAP dimana Kit Siang masih berada di situ juga" ujar Liow..

Kami tahu ramai pengundi DAP mula gelisah dengan keadaan ini..apa boleh buat Demokrasi hanya pada Nama..kalau kita tengok parti lain contohnya UMNO, pemimpin saling datang dan pergi..Tun pula pergi meninggalkan UMNO mungkin tidak kembali...Inilah contoh Demokrasi yang telus..

DAP sebenarnya yang merosakkan ikatan Pakatan Rakyat sehingga menyebabkan PAS keluar daripada ikatan tersebut..serpihan PAS terpaksa membuat parti PAN untuk terus bersama DAP..UMNO pula terpaksa berpecah kepada Bunga kerana cenderung kepada kerjasama dengan DAP...

Kit Siang dari awal penubuhan 1960 hingga kini masih lagi berkuasa dalam parti..biarpun faktor usia tidak menggalakkan tetapi dia tidak peduli..bila menang sahaja bukan bakti yang dicurahkan kepada rakyat tetapi lebih kepada bermain politik...

Sebab itulah kita lihat rakyat Sarawak telah menolak DAP..kini di Melaka ahli dan pemimpin umum keluar parti...

Di Johor pula DAP tidak berani menyerang projek Forest City mereka bersikap selektif isu dan menyerahkan kepada Bunga untuk meraih politik murahan...isu yang tidak mendatangkan keuntungan dan menbuatkan rakyat marah mereka akan menyerahkan kepada parti lain..

Jarang kita lihat pemimpin DAP mempertahankan rakan seperjuangan mereka daripada parti lain dalam pakatan...kerjasama mereka hanya menguntungkan sebelah pihak sahaja...

Yang mereka tahu hanyalah daftar pengundi..daftar BR1M...baru-baru ini Kulai dilanda ribut..tetapi pemimpin DAP di situ senyap sahaja tunggu bantuan sampai barulah mereka bergerak kononnya buat kerja...semasa Hospital Sultanah Aminah JB terbakar benda yang sama juga terjadi..bila sudah reda barulah mereka main politik bodoh pertikaikan usaha kerajaan...

Pengundi DAP perlu buka fikiran anda seluasnya..janganlah korbankan masa depan negara kerana taksub kepada parti yang tidak menjanjikan apa-apa..mereka hanya tahu bermain politik tanpa menumpukan kepada kebajikan rakya akar umbi..


Siapa Ahmad Idham Di Mata MB SELANGOR?Mudahnya Dana Bantuan RM 100,000.00 Diberi!!!

0 comments

Sekarang ni barulah kami dapat jawapan mengapa pengarah filen Ahmad Idham begitu mudah mengutuk kerajaan Barisan Nasional..rupanya ada udang disebalik cha kue tiaw...

Kami memgikuti perkembangan Ahmad Idham di media sosial..ada sahaja yang tidak kena dengan kepimpinan Datuk Seri Najib Razak..sepatutnya ikon filem perlu menunjukkan tauladan yang baik..maklum sahajalah public figure...

Setelah tersebarnya interaksi perbualan MB Selangor dan Ahmad Idham di laman twitter barulah kami faham mengapa dia tidak sebulu dengan kepimpinan BN...

Rupanya MB Selangor telah meluluskan dana sejumlah RM 100,000.00 kepada Eden Firdaus Centre milik Ahmad Idham..ia sudah memadai buat Ahmad Idham untuk memuji kepimpinan pakatan..

Soalnya mengapa mudah sangat duit rakyat Selangor diluluskan...jika begitu kami sarankan rumah kebajikan sekitar Selangor bolehlah jumpa MB Selangor untuk bantuan kilat..kita tengok berapa pula junlah akan dapat...

Teguran kami buat Ahmad Idham..jangan kerana wang anda boleh dijual beli..adios...Macai Dedak DAP Kantoi Fitnah DS Rosmah..Mahathir Tak Berani Jawab Punyalah!!!

0 comments

Heboh dimedia sosial yang dimainkan media pro pakatoon rakyat mengatakan Datin Seri Rosmah lebih berkuasa daripada DS Najib kerana bersandarkan sekeping gambar ketika Datin merasmikan kapal peronda terbaru Angkatan Peronda Maritim (APMM)...

Apa yang kami ingin katakan ialah player media pakatoon ini telah membuat kesilapan besar apabila telah memfitnah Datin Seri dan Dato Seri ketika majlis perasmian berkenaan...lebih memalukab lagi player diagung-agungkan pakatoon nirojim telah melanggar hukum protokol bagi pelancaran kapal laut..


Sebelum kami menjelaskan lebih lanjut, lihat dulu gambar di bawah..Tun HASMAH pernah merasmikan sebuah kapal laut..ketika itu Mahathir juga di sisi hasmah..cuma angle kamera tidak menunjukkan Mahathir di belakang Rosmah...Di bawah ini kami kongsikan jawapan yang cuba disembunyikan...Mahathir sepatutnya menceritakan perkara ini supaya pencacai makan dedak tidaklah dilihat seperti buta ilmu...

Ini upacara pelancaran kapal baru APMM di Port Klang pada Rabu 15.3.2017. 

Dalam dunia perkapalan tidak kira mana2 negara upacara pelancaran sesebuah kapal baru atau gimik melepaskan kapal ke laut akan dilakukan oleh wanita. Itu dah kira wajib. Jika ada lelaki yg merasmikan itu dah dikira songsang. 

Dalam dunia perkapalan, kapal diistilahkan atau diibaratkan sebagai wanita. Sebab itu kapal dirujuk dgn panggilan SHE/HER/MOTHER VESSEL/SISTER VESSEL. 

Ramai rakan2 saya di Port Klang atau mana port lain,  yg menjadi ejen perkapalan menjalankan perkhidmatan yg dipanggil SHIP HUSBANDRY. Husband itu suami. Manakala ship itu WIFE.

Apabila kapal memasuki pelabuhan adalah menjadi tugas suami memenuhi apa saja keperluan yg diperlukan oleh sang isteri (kapal). Sebelum kapal alongside, ejen (suami) dah kena tercegak tunggu di wharf. Turun saja gangway , si suami (ejen) jadi org yg pertama naik jumpa isteri. Bertanya khabar dan keperluan. Perlu makanan, minuman, wang, kelengkapan itu ini dan sebagainya. Jika suami (ejen) gagal sediakan atau ada buat silap, maka sang isteri (kapal) boleh mengadu kepada pejabat kadi (ship owner). 

Cubaan anda utk fitnah gagal...sila cuba lagi di masa akan datang.

Friday, March 17, 2017

@WeeKaSiongMP Kutuk Pemandu Cuai Langgar Maut Di Penang..

1 comments

Datuk Seri Dr Ir. Wee Ka Siong membidas sikatp pemandu tidak bertanggungjawab yang memandu menentang arus sehingga mengakibatkan seorang maut dan ramai orang yang tercedera...

Mangsa pemandu berbangsa Melayu, Arwah Mohamad Fandi Rosli baru sahaja mendirikan rumah tangga dan isterinya sedang mengandung meninggal dunia akibat tindakan tidak bertanggungjawab seorang amoi..

Setakat ini, amoi tersebut dikatakan dalam pengaruh dadah..amoi tersebut turut merupakan seorang OKU..banyak reaksi pihak berang dengan sikap tidak perikemanusiaan amoi tersebut..

Memetik kenyataan Dr Wee diakbar The Star:

"Saya mengutuk pemandu yang tidak bertanggungjawab yang telah membawa maut di leburaya PLUS yang menyebabkan kematian dan berlanggar dengan beberapa kenderaan lain"

"Pihak berkuasa mesti mendakwa kes ini mengikut undang-undang  dan langkah pencegahan masa depan seperti ini"

"Wanita tersebut bukan sahaja memandu secara merbahaya tetapi menggunakan barang larangan dan kita tidak boleh bertolak ansur dalam kes ini" jelas Wee..

Kami faham amoi tersebut ialah seorang OKU tetapi itu bukan alasan untuknya memandu secara merbahaya...jangan kerana kes amoi memandu dalam keadaan mabuk habis rosak imej OKU...

Sebagaimana yang diminta DS Wee..kami yakin seluruh rakyat Malaysia menuntuk kes ini dikendalikan memgikut undang-undang sebenar tanpa ragu-ragu..

Kasihan jugalah dengan nasib bayi yang dikandung..bila lahir nanti bapa dah tiada kerana dilanggar amoi OKU yang mabuk...semoga kes ni diadili dengan adil!!!

Tun M Punca Penyokong DAP & PPBM Keluar Parti..

0 comments

Wabak Keluar Parti PPBM & DAP Berpunca Dari Mahathir

Amalan  politik songsang akhirnya memakan diri kepada sesiapa sahaja yang mengamalkannya.

Antara yang tergolong dalam “maksud” atau terma songsang adalah seperti yang diamalkan oleh  Mahathir sendiri.

Anak didik Mahathir juga telah songsang dua kali, dua kali juga kena masuk penjara.

Umpama gadis OKU yang membawa kereta melawan arus , begitulah politik Mahathir hari ini.

Apa tidaknya , berpuluh tahun mengajar setiap ahli parti UMNO supaya membenci DAP dan Anwar, kemudian berakhir dengan tuan punya badan yang mengajar kebencian itu pula yang menjilat semula apa yang diajarkan.

Itulah contoh politik soangsang.

Maka atas sebab itu jugalah apa yang dikatakan oleh  Mahathir hari ini, dianggap sampah sahaja kerana esok lusa atau mungkin lima tahun lagi dia akan kata yang sebaliknya pula.

Hanya orang yang tidak periksa otak sahaja akan mempercayai kata kata Mahathir. Malah ajakan Mahathir supaya membenci Najib pun ramai orang tidak akur kerana mereka lebih kenal Mahathir dari penyokong Mahathir sendiri.

Ada yang sudah buat teori jika esok lusa Mahathir U-Turn suka Najib  “kita semua habuk pun tidak dapat”.

Maka tidak salahlah orang tidak mahu dengar kata Mahathir lagi.

Bayangkan ketika  di London pada tahun lepas, di hadapan pelajar ketika di tanya siapa calon Perdana Menteri pembangkang oleh wartawan , Mahathir menjawab orangnya adalah “Muhyiddin”.

Tetapi beberapa hari kemudian di Kuala Lumpur, katanya belum ada nama calon lagi dan tumpuan adalah untuk tumbangkan Najib terlebih dulu.

Khabar terkini, ramai ahli parti PPBM sudah mula hendak keluar parti.

Malah sebelum habis panas pun sudah ada yang keluar dari parti PPBM tetapi tanpa membuat pengumuman.

Selain itu, yang tidak pernah masuk pun umum keluar iaitu Khairuddin Hassan dan yang baru masuk sudah keluar iaitu Ezam Mohd Nor merangkap Ezam Kotak.

Begitu parahnya parti milik Mahathir. Bahkan bukan sahaja kejadian keluar parti terjadi kepada parti PPBM, parti yang berkait "bau hanceng" Mahathir juga mengalami “virus” keluar parti iaitu DAP.

Antara sebab disebut ahli DAP adalah kerana rasa tertipu dengan kepimpinan DAP.

Di mana mereka dididik sekian lama bahawa Mahathir itu seorang yang diktator, amal kronisma dan perkauman, tetapi akibat amalan politik songsang Kit Siang menerima Mahathir dalam dakapannya, lalu menghilangkan kepercayaan "grass root" DAP.

Mahathirlah punca 182 orang ahli DAP dan 4 orang wakil rakyat DAP keluar parti di Melaka.

Kini , parti PPBM yang baru setahun jagung sudah bermasalah seolah olah parti itu sudah wujud lama.

Parti bunga parti baru , tetapi memiliki bagasi yang besar.

Kepimpinannya mahu kaut semua pemuda menyertainya. Caranya dengan memacing keahlian baru dengan mengumpan dinosour tua sebagai maskotnya.

Selain pemimpin zaman dinosour, PPBM juga memiliki masalah moral dan penyelewengan wang.

Muhyiddin akan hadapi isu nafsu di Mahkamah Syariah Johor, dan Mahathir bakal mengadap RCI isu seleweng wang BNM. Itulah bagasi parti PPBM.

Ada juga yang memasuki parti PPBM tanpa membatalkan nama mereka dari UMNO. Apakah niat mereka?

Adakah atas sebab tidak yakin dengan parti bunga dan jika apa apa terjadi boleh lompat semula ke dalam UMNO?

Di jangkakan akan ada lebih ramai ahli DAP akan keluar parti dan begitu juga dengan parti milik keluarga Mahathir.

Amat sah sekali mereka keluar kerana Mahathir, kerana tidak pandai menjaga ahli yang sedikit.

Mahathir sibuk pergi ke merata negara memburukkan Najib dan UMNO atas pentas, tetapi terlupa pentas yang dia pijak sedang roboh hendak membenamnya.

Pasti sekali, jika apa apa terjadi kepada PPBM, Mahathir akan kembali kepada pelan asalnya iaitu letak anaknya Mukhriz di tempat kawasan selamat yang dikuasai DAP.

Tetapi apa akan terjadi kepada ahli PPBM yang lain? Fikir sendirilah, UMNO yang dia tunggang sekian lama memperkayakan dia dan anak beranak serta kroni pun dia tidak ada kesetiaan.

Masakan parti hidup segan mati tak mahu ini dia hendak kisah sangat.

Ahli seluruh negeri Kedah pun hanya ada 6,700 orang ahli sahaja. Di Jerlun hanya ada 1,700 sahaja. Semalam keluar 500 orang di Baling, sudah 7% dari jumlah ahli di Kedah.

Wabak ini akan berterusan dan tidak boleh diubati. Ianya akan merebak dan terus merebak. Bunga akan layu tersadai di tepi roket sahaja selepas ini.

Tulisan :
Beruang Biru
BB332, Jumaat
17 Mac 2017

Thursday, March 16, 2017

#PRU14 - BARISAN NASIONAL MILIKI KELEBIHAN..BERSEDIAKAH PAKATAN UNTUK DI'KIAMATKAN'???

0 comments

MCA terus menyuarakan sokongan tidak berbelah bagi untuk bersama 13 komponen yang dalam Barisan Nasional..ini disuarakan sendiri oleh Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai sendiri dalam satu temubual bersama wartawan ketika sambutan ulang tahun ke-68 MCA...

MCA bukan sebuah parti baru, ia mempunyai pengalaman yang amat luas dalam menentukan kemerdekaan negada suatu masa dahulu...ditubuhkan pada 27 Feb 1949..kesetiaan MCA dan ahli kepada Barisab Nasional tidak perlu disangkal lagi...

Ketika PRU 13 memang terdapat pola perubahan yang amat besar kepada sokongan masyarakat Cina yang beralih kepada DAP..itu sejarah hitam..sejarah itu hanya seketika..DAP kini sedang mengalami krisis dalaman dan penolakan daripada masyarakat...

PRK Teluk Intan, PRN Sarawak telah memberi tamparan hebat buat DAP yang kini mula hilang sokongan..buktinya ketika PRN Sarawak ke11 DAP kehilangan 5 kerusi berbanding 12 kerusi yang dimiliki pada PRN sebelumnya...

Ini petanda malapetaka besar bakal berlaku dalam Kem pakatan pembangkang...mereka cuba menafikan angka dan cuba memulihkan semula angka dan semangat mereka untuk terus berjuang menjelang PRU 14 ini..

Punca kekalahan besar pembangkang PRN Sarawak yang hanya dapat dapat 10 daripada 82 kerusi dipertanding ialah tiada sikap persefahaman antara DAP dan PKR..mereka cuba mencerca dan bercakaran sesama sendiri sehingga ada beberapa kawasan mereka kehilangan duit deposit..

Malapetaka ini juga berlaku pada PRK Kuala Kangsar dan Sg Besar..kami menjangkakan percakaran ini akan berlanjutan sehingga PRU 14..sekarang memang nampak ok..tetapi bila pembahagian kerusi nanti semua tembelang yang cuba disembunyikan akan pecah...BN ketika PRK menang besar walaupun ketika negara kononnya digegarkan skandal 1MDB..pada kami itu hanya persepsi dan tidak tepat langsung dalam mengukur tahap kepercayaan parti...

Ketika PRK tersebut..perebut 3 penjuru tidak memberi sedikit pun kelebihan kepada pembangkang..mereka kalah besar..

Mereka tahu kelemahan mereka..tiada persefahaman...kami menjangkakan mereka akan 'kiamat' pada PRU 14 ini...

Kemasukan Tun M sebenarnya hanya penghibur sahaja..Tun akan gagal pada PRU 14 nanti biarpun mengakui kekuatan bunga raya semakin bertambah...

Kami ingin jelaskan parti keramat UMNO memang hebat kerana ramai penyokong setia....mereka mempunyai sokongan akar umbi yang sangat kuat...sama juga seperti PAS..biarpun ramai pemimpin dan penyokong telah keluar tetapi menyetai PAN, parti PAS tetap strong..di UMNO juga begitu..jika PAS jadi PAN..UMNO pula jadi bunga..

Mereka cuba jadi seperti BN tetapi gagal...DS Liow menegaskan yang MCA tidak akan berganjak dan akan mempertahankan apa yang harus mereka lakikan seperti tema baru MCA "Stronger Together"

Menurut Liow, MCA akan bersatu, Perpaduan adalah kekuatan kuasa politik..percayalah pakatan pembangkang akan menerima kiamat  dalam parti mereka kerana sikap tamak mereka sendiri yang sukar bersama dari segi prinsip..

Kerjasama DAP bersama TunM merupakan satu kesilapan besar kerana Tun yang kita kenal mahu orang ikutnya...dan hasilnya 4 Adun dan ahli parlimen Melaka bertindak keluar parti dengan disusuli 182 ahli..

Apapun kami ingin ucapkan syabas kepada MCA kerana konsisten dalam Barisan Nasional...buat pakatan pembangkang..bersedialah untuk dikiamatkan!

1Razak Mansion Bukti Satu Lagi Kejayaan Transformasi @NajibRazak..

0 comments

Siang tadi telah berlangsung majlis penyerahan kunci untuk pemilik rumah 1Razak Mansion..rumah ini amat istimewa kerana dibangunkan semula setelah YAB PM kita melihat keadaannya yang usang...berikut kami kongsikan kenyataan daripada YAB PM Najib Razak:

YAB PM NAJIB RAZAK:-

15 Mac 2017

Tajuk: 1Razak Mansion

Kurang hampir 50 tahun yang lalu, pada 26 April 1967, Allahyarham Ayahanda saya Tun Abdul Razak telah merasmikan kawasan yang dikenali sebagai Perumahan Awam Razak atau Razak Mansion ini.

Di sini, keluarga daripada pelbagai latar belakang tanpa mengira bangsa, agama mahupun budaya tinggal bersama dalam harmoni. Meskipun kawasan ini dahulunya terkenal sebagai kawasan hitam dan sering berlaku pertelingkahan akibat kegiatan mabuk dan sebagainya, semua itu berjaya diselesaikan hasil permuafakatan dan perbincangan.


Tetapi seiring dengan peredaran zaman, keadaan di Razak Mansion semakin hari menjadi semakin usang, ketinggalan dan kurang selesa jika dibandingkan dengan perubahan perumahan serta gaya hidup zaman moden.

Unit-unit di Razak Mansion dahulu juga berkeluasan antara 399 hingga 504 kaki persegi, dengan masing-masing mempunyai cuma satu dan dua bilik, kecil dan sempit untuk memberi keselesaan persekitaran hidup yang kondusif, terutamanya kepada keluraga yang membesar.

Oleh itu, pada tahun 2014 yang lalu, saya telah merasmikan pecah tanah pembangunan semula Perumahan Razak Mansion, dan saya gembira melihat hari ini ia telah siap, malah saya difahamkan 9 bulan lebih awal dari tarikh jangkaan asal.

Kini, unit-unit baharu Perumahan 1Razak Mansion berkeluasan 800 kaki persegi, dengan 3 bilik tidur dan 2 bilik air, selain dilengkapi pelbagai kemudahan seperti pejabat kecil, dewan orang ramai, tadika, pejabat persatuan penduduk, dan pondok polis.

Tambahan kepada itu, unit rumah baharu di 1Razak Mansion ini juga kini bernilai tidak kurang daripada RM350,000 masing-masing, berbanding dengan unit lama yang bernilai cuma antara RM 60,000 hingga RM80,000 sahaja.

Sukacita juga saya maklumkan, bahawa semua pemilik rumah di 1Razak Mansion akan menerima beberapa insentif istimewa seperti:

(i) Setiap unit Rumah 1Razak Mansion ini telah mempunyai hak milik strata di bawah nama tuan-tuan dan puan-puan sendiri. Semua unit baharu ini adalah dengan pajakan 99 tahun (leasehold) berbanding dengan unit lama dengan baki pajakan 40 tahun dan tidak mempunyai hakmilik strata;

(ii) 101 unit penyewa perumahan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah ditawarkan pada harga jualan RM42,000 seunit yang mana pada masa kini harga pasaran rumah tersebut adalah bernilai RM350,000 ke atas;

(iii) Kos pemindahan berjumlah RM3,000 dibiayai oleh Pemaju kepada 557 pemilik. Pemaju juga akan menanggung bayaran kos maintenance dan sinking fund bagi perumahan ini selama 2 tahun bermula daripada tahun 2017; dan

(iv) Mengikut perjanjian jual beli, kesemua penduduk diberi tempoh selama 1 bulan untuk berpindah ke unit rumah baharu. Namun demikian, saya telah mengarahkan Pemaju untuk melanjutkan tempoh masa pindahan kepada 2 bulan.    

Kepada semua pemilik rumah di 1Razak Mansion yang menerima kunci hari ini, seramai 658 penduduk di sini, saya ucapkan terima kasih kerana memberi kepercayaan penuh dan menyokong sebulat suara inisiatif Kerajaan dalam Cadangan Pembangunan Semula Perumahan Awam Razak Mansion ini.

Dan hari ini, kita dapat sama-sama melihat hasilnya. Perumahan baharu yang jauh lebih moden dan selesa selain menjadi aset yang amat bernilai kepada pemiliknya.

Inilah yang saya sering tekankan dalam segala insiatif yang diambil Kerajaan pimpinan Barisan Nasional, yakni kita perlu sentiasa memahami dan mendengar denyut nadi rakyat, dan salah satu yang menjadi impian utama rakyat adalah memiliki kediaman sendiri yang selesa.

Inisiatif-inisiatif perumahan yang Kerajaan telah laksanakan adalah bertunjangkan perkara tersebut, dan selain Projek Pembangunan Semula 1Razak Mansion ini, Kerajaan turut mengusahakan pelbagai projek perumahan lain seperti Perumahan Rumah Mampu Milik (RUMAWIP), PPA1M dan PR1MA.

Insya-Allah, dengan sokongan berterusan daripada rakyat, kita akan terus melaksanakan banyak lagi inisiatif seperti ini, agar nasib rakyat terus dibela, kesejahteraan rakyat terus ditingkatkan dan impian rakyat terus ditunaikan.

1) NajibRazak.com

https://www.najibrazak.com/bm/blog/1razak-mansion/

2) NR Facebook

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10154265521230952&id=157851205951

3) NR Twitter

https://twitter.com/NajibRazak/status/842014702582476800

Tuesday, March 14, 2017

DS @NajibRazak Letak Batu Gimik Salah Pun Jadi Masalah Besar Buat Macai Pakatoon!!!Janji Projek Siap!!!

0 comments

Almarhum tok guru nik aziz dan YDPA telah diberikan peluang meletakkan batu hanya cukup2 muat untuk seketul batu..kalau DS Najib diberi ruang yang sama sure xsilap...

Biar letak simbolik batu asas salah nanti ada orang betulkan..asalkan projek siap..

Berbanding bina batu asas tp akhirnya jadi projek terbengkalai..kamibtidak menyalahkan PAS kerana ketika itu PAS kerjasama dengan DAP dan PKR..

Sekarang PAS dah mesra dengan BN..insya'allah semua projek berjaya!!!sama2 kita doakan kita dapat kalahkan musuh Islam...

Monday, March 13, 2017

Pulau Pinang & Selangor Yang Perlu Kerajaan Baru..Bukan Johor!!!

0 comments

Satu kenyataan sumbang dari Malaysiakini yang mengatakan Johor memerlukan kerajaan baru hanya kerana seorang Exco Kerajaan negeri yang kini dalam siasatan SPRM..ini adalah satu tuduhan yang tidak patut seolah-olah kerajaan negeri pakatan pembangkang sesuci tanpa sebarang kesalahan...

Di Johor, siasatan masih lagi dijalankan..jadi kita tidak boleh menuduh Exco tersebut bersalah..bagi kami yang sepatutnya memerlukan kerajaan baru ialah Pulau Pinang dan Selangor..terlalu banyak skandal dan kelemahan dinegeri ini..kami faham tugas Malaysiakini hanya mahu memburukkan kerajaan BN..tetapi mereka buta seolah-olah kerajaan pembangkang sangat suci...

Tuduhan Malaysiakini ni telah disangkal oleh Ketua Pemuda UMNO Johor Bahru, Syaiful Rizal Abdul Ghani...ikuti story di bawah...

Ketua Pemuda UMNO Johor Baharu, Syaiful Rizal Abdul Ghani menolak pandangan sebuah artikel MalaysiKini bahawa Johor memerlukan  sebuah kerajaan baru. Malah beliau yakin bahawa kerajaan BN Johor sebenarnya sudah cukup bersedia untuk menerima mandat  baru daripada rakyat negeri berkenaan berasaskan kepada prestasi dan pencapaian yang ditunjukkan.

Tambah beliau lagi, tindakbalas Kerajaan BN Johor dalam kes penangkapan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap beberapa individu baru-baru ini adalah sangat profesional serta menunjukkan kesungguhan kerajaan BN Johor untuk membanteras jenayah rasuah dan salahguna kuasa.
                   
“Ini jauh berbeza dengan Lim Guan Eng yang tidak bersedia melepaskan jawatan setelah didakwa atas tuduhan rasuah di Pulau Pinang. Manakala di Selangor, Datuk Seri Azmin Ali dilihat gagal menjawap secara telus pelbagai skandal seperti SPLASH, Paya Indah Wetland, Pintu Gerbang Selangor dan lain-lain lagi. Pemimpin Pakatan seharusnya belajar dari tauladan baik yang ditunjukkan oleh Kerajaan BN Johor.”  
          
“Serangan bertali arus pihak pembangkang dalam isu hartanah di Johor ini merupakan satu cubaan untuk menutup kejayaan kerajaan BN Johor selama ini. Jangan pejam mata kepada hakikat bahawa keluasan rizab melayu bertambah hampir 2 kali ganda sejak YAB Dato' Khaled menjadi MB Johor. Begitu juga dengan inisiatif membina puluhan ribu Rumah Mampu Milik Johor untuk membantu bumiputera.” katanya.

Syaiful seterusnya mencadangkan agar kerajaan negeri melancarkan kajian Suara Hati Johor 2.0 sebagai persediaan kerajaan BN menerima mandat baru pada PRU14 dan meneruskan kesinambungan kepada pentadbiran yang cemerlang.   
                     
“Dapatan dari kajian Suara Hati Johor 2.0 boleh dijadikan asas kepada Manifesto kerajaan BN Johor yang benar-benar melambangkan "kerajaan dari rakyat untuk rakyat,” katanya.

 “Bangsa Johor adalah bangsa yang rasional. Mereka akan membuat pilihan berdasarkan prestasi dan tidak mudah tertipu dengan mainan persepsi.” 
                       
“Apabila YAB Dato' Khaled membentangkan "report card" pencapaian kerajaan BN Johor nanti, saya pasti rakyat negeri ini akan dapat melihat pencapaian-pencapaian  yang cemerlang dan membanggakan.” katanya.

Syabas, Liow Tiong Lai!!! Kini Kolumnis The Star..

0 comments

Kami ingin mengambil kesempatan ini untuk memgucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai yang kini menjadi seorang kolumnis di akhbar The Star..tulisan Liow dimasukkan dalam slot khas yang iaitu "Walking On The Edge"..

Keputusan Liow untuk menjadi penulis ini amat tepat memandangkan kebanyakan ruang kolumnis ini digunakan pemimpin pembangkang untuk menjana kempen memburukkan kerajaan...setidak-tidaknya dengan penglibatan Liow ini akan dapat mengimbangi penulisan daripada peminpin pakatan...

Rakyat akan dapat membaca sendiri tulisan dan pandangan Liow tentang sesuatu isu yang dimainkan..barulah rakyat dapat menilai tulisan tersebut yang tidak disunting oleh mana-mana wartawan..jadi setiap idea dan pandangan ditulis secara jelas dan terperinci tentang sesuatu isu...

Sebagai sebuah masyarakat yang matang, rakyat lebih cenderung kepada membaca idea penulis dari pelbagai genre dan olahan pelbagai segenap aspek oleh pemimpin tempatan..bukan kami ingin perkecilkan pemimpin DAP, realitinya hanlir separuh pemimpin DAP dipilih pada PRU 14 yang lalu bukan bersandarkan kepada kredibiliti dan keupayaan calon..tetapi hanya sekadar dasar rasis...

Pemimpin DAP sendiri bercakap bajasa Melayu pun failed..ada yang tak tahu menahu tentang isu tetapi mampu menang Pilihan Raya..ini adalah satu kesilapan rakyat sendiri apabila memilih peminpin yang tidak mampu..


Ada pemimpin yang sudah tua masih lagi diangkat walhal kerja dikawasan yang dimenanginya langsung tidak dibuat...bila ada masalah rakyat akan ke pusat khidmat BN dan MCA untuk mengadu masalah setempat..

Keputusan Liow yang menjadi kolumnis The Star amat tepat kerana rata-rata pembaca terdiri daripada masyarakat berbilang berbangsa...DS Liow bukan sahaja boleh menulis tentang isu semasa dan politik kaum Cina..beliau juga boleh menyampaikan dasar-dasar kerajaan lebih-lebih lagi berkaitan dengan kementerian Pangangkutan.  

Sekiranya anda berminat untuk berinteraksi bersama YB DS Liow Tiong Lai..anda boleh email terus ke alamat tionglai@mot.gov.my..

PM @NajibRazak Puji Tindakan @SPADChannel & KTMB Berjaya Selesai Aduan Pengguna!!! #DemiRakyat #Negaraku

0 comments

Awal bulan lalu YAB Perdana Menteri, DS Najib telah memuat naik satu status di media sosial berikutan terdapat banyak aduan yang melibatkan pengguna kerana tidak berpuas hati dengan servis perkhidmatan KTMB...

Dalam teguran berkenaan PM telah meminta Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) membantu KTMB bagi menyelesaikan masalah ini..boleh rujuk artikel kami yang lalu di SINI...

Tak sampai dua minggu kaedah penyelesaian telah dikenalpasti dan ia telah dimuatnaik dalam blog NajibRazak..

Dalam entry berkenaan Najib telah berkongsi 4 langkah yang dicadangkan SPAD bagi mengatasi masalah tersebut...

1) Meningkatkan kapasiti kemudahan  akses internet khas untuk e-tiket bagi mengurangkan 'downtime'. Ini akan membolehkan perkhidmatan e-tiket yang disediakan lebih cekap bagi kegunaan pelanhhan. Ini akan dilaksanakan sebelum 9 Mac 2017..

2) Menambahkan bilangan kakitangan khidmat pelanggan terlatih untuk meningkatkan mutu khidmay pelanggan KTMB. Ini akan dilaksanakan serta-merta..

3) Laman sesawang portal e-tiket akan direka semula menjadikan ia laman utama atau landng page, termasuk membangunkan semula portal e-tiket KTMB menjadi lebih mesra pengguna dan berorientasikan jualan..

4) Menambahbaik respon serta mekanisma pemulanhan bayaran bagi transaksi yang gagal kepada pengguna dengan kerjasama pihak bank, termasuk notifikasi kepada pelanggan melalui e-mel dan SMS..Usaha ini akan dilaksanakan sebelum 21 Mac 2017..

Kami mengucapkan syabas kepada SPAD dan KTMB kerana telah menggariskan langkah yang terbaik bagi menyelesaikan masalah mutu perhidmatan yang tidak memuaskan..dalam era Najib, transformasi pengangkutan awam darat amat berkembang pesat..

Anda sendiri boleh lihat sendiri bagaimana kemajuan pesat ini berlaku dalam era Najib...setiap pembangunan pasti ianya berorientasikan rakyat...jarang dan kami tidak nampak usaha YAB PM kita membina sesuatu pembangunan tetapi tidak dapat digunakan oleh rakyat...

Dengan BR1M, KR1M, UTC, Transformasi Pengangkutan Awam, Bantuan murid sekolah, Klinik 1 Malaysia, BB1M dan banyak lagi...

Tidak ada alasan mengapa PM Najib dilabelkan pemimpin Islam yang berjaya di dunia..biarpun banyak kutukan dan tuduhan palsu tetapi ia sedikit pun tidak menjejaskan usaha PM kita untuk terus memacu negara kita lebih maju...

Thursday, March 9, 2017

ECRL SATU LAGI PROJEK MEGA MENGUNTUNGKAN & MEMUDAHKAN URUSAN RAKYAT PANTAI TIMUR...

0 comments

Siang tadi telah berlangsungnya majlis pelancaran Pemeriksaan Awam (Public Display) untuk projek mega Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) yang dijangka akan siap pada tahun 2024..

Projek ini jika siap nanti akan memudahkan urusan dan merapatkan perhubungan antara negeri-negeri Pantai Timur dan Pantai Barat disamping dapat memendekkan masa perjalanan selama 4 jam...


Jangkaan projek ECRL ini ia akan bermula dari Wakaf Baru, Kelantan hinggalah ke ITT Gombak melalui empat negeri Kelantan, Terengganu, Pahang dan Selangor sepanjang perjalanan 600.3 km dan akan dipanjangkan hingga ke Pelabuhan Kelang untuk menjana rangkaian ekonomi untuk masyarakat Pantai Timur..


Tiada yang mustahil dalam dunia ini kecuali yang tua menjadi muda dan yang mati hidup semula..projek ini pastinya menjadi kelegaan buat rakyat Pantai Timur memandangkan mereka terpaksa meredah kesesakan yang amat teruk ketika musim perayaan...kami yakin dengan terbinanua ECRL ini pasti ia menjanjikan kemudahan dan menjadi tumpuan utama masyarakat Pantai Timur untuk balik berhari raya..

Selepas pelancaran tersebut maka bermulalah tempoh Pemeriksaan Awam (Public Display) selama 3 bulan. Pemeriksaan Awam ini dijalankan untuk mengukur tahap permintaan, pandangan dan ulasan daripada rakyat untuk menjadikan projek ini sebuah kemudahan yang memenuhi permintaan rakyat...

Selain itu, sesi pemeriksaan awam ini akan mempamerkan :
1) Cadangan laluan kereta api dari Wakaf Bharu ke Termibal Pengangkutan Bersepadu (ITT) Gombak yang mempunyai 23 sresen sepanjang 600.3km
2) Lokasi stesen pertukaran dengan landasan kereta api sedia ada di Semenanjung Malaysia
3) Lain-lain ciri projek ECRL.

Lokasi pemeriksaan ini akan diadakan di ibu pejabat SPAD dan 38 lokasi yang dikunjungi orang ramai termasuk pejabat-pejabat daerah di Kota Bharu, Tumpat, Bachok, Pasir Putih, Besut, Setiu, Kuala Terengganu, Hulu Terengganu, Marang, Kemaman, Dungun, Kuantan, Maran, Temerloh dan Bentong dari tarikh 8 Mac 2017 hingga 5 Jun 2017..

Ia bukan perkara yang mudah dalam memastikan kemudahan pengangkutan awam sampai ke setiap ceruk kawasan..kajian menyeluruh perlu dilakukan terlebih dahulu untuk mendapatkan respon, permintaan dan lokasi yang bersesuaian untuk membina kemudahan ECRL ini..

Dengan adanya Pemeriksaan Awam seperti ini, ia akan menjelaskan betapa pentingnya kemudajan berkenaan..itupun jika dilaksanakan nanti pasti kita akan berdepan dengan pelbagai isu bagi menghalang pembinaan ini..lihat sahaja macamana projek mega Forest City di Wilayah Pembangunan Iskandar Johor diputar belitkan pakatan pembangkang..dikatakan projek berkenaan menjual kedaulatan negara walhal itu rekayasa bagi menggagalkan projek berkenaan...

Orang awam yang ingin mendapatkan maklumat dan memberi maklum balas boleh menghubungi talian bebas tol 1800-222-524 atau melawat laman sesawang MRL (www.mrl.com.my) ataj menghantar emel kepada feedback@mrl.com.my..

Wednesday, March 8, 2017

BUKU ANWAR DIJUAL SEMURAH RM 5.00.. TAK LAKU...

0 comments

Sejak Tun M bekerjasana dalam Pakatan populariti Anwar Ibrahim makin merudum..masyarakat pembangkang lebih selesa dengan kerjasama Kit Siang dan Tun...

Ini jelas dapat dilihat betapa Anwar semakin dibiarkan kesunyian tatkala orang lebih sibuk dengan urusan Malaysia dan Borea Utara..

Salah satu bukti betapa pkpulariti Anwar merosot ialah buku ini..ia dijual serendah RM5..

BIASANYA BUKU DIJUAL MURAH MELAMPAU NI TANDA BUKU TU TAK LAKU..HAHA!

Tuesday, March 7, 2017

Menjawab Tuduhan Terhadap Isu Hartanah Negeri Johor!!Jangan Campur Urusan Negeri Johor!!Negeri Pembangkang Lebih Teruk!!!

0 comments

Baru - baru ini, DYMM Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar bertitah supaya orang luar jangan memecah-belahkan perpaduan Bangsa Johor dengan mencampuri urusan negeri ini sewaktu baginda berkenan merasmikan Galeri Darurat Bukit Kepong, Muar, Johor. 

Fitnah dan tuduhan - tuduhan berniat jahat yang cuba dimainkan oleh pelbagai pihak hanya bersandarkan kepentingan peribadi semata - mata yang akhirnya jika tidak dibendung akan membinasakan nilai bangsa yang sedang kita bina di Negeri Johor. Sejarah sudah membuktikannya, baru - baru ini 35 buah keluarga Flat 4 tingkat Kampung Kerinchi akhirnya kecewa apabila terlepas nikmat dan peluang seperti keluarga lain untuk memiliki Residensi Kerinchi akibat termakan fitnah dan hasutan daripada Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar. Semoga perkara ini menjadi ikitibar untuk kita semua. 

Saat ini masih berleluasa tuduhan dan mainan persepsi jahat yang sedang dimainkan oleh golongan ini dan sasaran mereka hanya tertumpu kepada kerajaan Negeri Johor. Hampir semua jentera pembangkang di seluruh negara dikerah untuk menyerang kredibiliti kepimpinan YAB Menteri Besar Johor, Dato’ Mohamed Khaled Nordin tentang isu rasuah yang melanda Negeri Johor baru - baru ini. Jika dilihat kepada kredibiliti dan kepimpinan MB Johor yang diyakini rakyat serta hubungan baik dengan pihak istana, pasti ramai yang bermerah mata menahan geram. 

Edry Faizal Yusof, seorang melayu DAP dan juga Ahli Majlis Perbandaran Selayang begitu kagum dengan kepimpinan YAB Menteri Besar Johor sehinggakan beliau sendiri ingin menonjol dengan mencari publisiti di Johor untuk menutup kekurangan dan ketirisan di Negeri Selangor. Bak kata Usman Awang, Sasterawan Negara, orang Johor ini menikam dengan pantun, menyanggah dengan senyum. Maka, setiap persoalan dan tuduhan berniat jahat itu perlu dijawab agar rakyat tidak keliru akibat campur tangan orang luar ini. 

Pertama, beliau menuduh seolah - olah Kerajaan Negeri Johor sahaja yang mengamalkan dasar pertukaran status pemilikan unit hartanah bumiputera kepada bukan bumiputera sedangkan perkara yang sama juga dilaksanakan di Selangor dan diuruskan oleh Lembaga Perumahan Dan Hartanah Selangor. Selain itu juga, YAB Menteri Besar juga sudah menekankan bahawa isu yang melanda ini sama sekali tidak melibatkan Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ) serta Rumah Kos Rendah. Sebaliknya, ianya hanya melibatkan rumah - rumah mewah yang tidak terjual yang akhirnya dijual kepada bukan bumiputera. 

Penukaran status pemilikan unit hartanah ini tentunya penting untuk mengurangkan lambakan kediaman mewah. Hal ini adalah disebabkan Kerajaan Negeri Johor perlu memastikan rumah harga pasaran rumah stabil dan tidak menjunam akibat lebihan penawaran. Lantaran itu, impak negatif kejatuhan harga pasaran rumah termasuk penjejasan keyakinan pengguna, penurunan perbelanjaan serta pertumbuhan ekonomi yang lebih rendah akan dielakkan. Tambahan pula, kerajaan negeri Johor perlu mengurangkan risiko fenomena 'Ghost Town', di mana projek perumahan kelihatan kosong tanpa penghuni kerana fenomena ini menjejaskan keyakinan pelabur dan juga keyakinan pembeli potensi hartanah terhadap perkembangan industri hartanah.

Ketelusan pentadbiran ini wajar mendapat pujian apabila RM600 juta berjaya dikutip melalui Tabung Perumahan Bumiputera yang mana hasil ini digunakan untuk membina lebih banyak Rumah Mampu Milik Johor dan Rumah Kos Rendah, dan banyak lagi inisiatif telah dilaksanakan di bawah tabung ini. Beliau juga menuduh RMMJ yang telah siap dibina hanya sekitar 11,600 unit. Hakikatnya, fakta sebenar ialah 12,108 unit telah disiapkan bermula dari tahun 2013 sehingga tahun 2016. Sebanyak 6,327 unit rumah lagi akan disiapkan pada tahun 2017, manakala 18, 456 unit disasarkan mampu dibina pada tahun 2018 dan 30,065 unit pada tahun 2019 dan 2020. Justeru, tidak hairanlah apabila Bekas Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamed teruja dengan pencapaian YAB Menteri Besar membina rumah mampu milik dan mengakui negeri Johor paling pesat membantu Bumiputera pada akaun Twitternya bertarikh 3 Oktober 2015. 

Tuduhan seterusnya bahawa pemaju-pemaju di Johor selama ini lebih berminat membina rumah-rumah mewah mampu tengok berbanding rumah mampu milik serta tuduhan bahawa Kerajaan negeri Johor pro-pemaju adalah tidak benar sama sekali. Sebagai contoh, Kerajaan negeri telah menyenarai hitam sebanyak 28 pemaju kerana gagal membina lebih 30,000 unit rumah kos rendah dalam tempoh ditetapkan pada tahun 2014. Hal ini membuktikan bahawa kerajaan negeri tidak teragak-agak mengambil tindakan tegas terhadap pemaju perumahan yang gagal membina unit rumah mampu milik walaupun telah mendapat kebenaran merancang. Dengan itu, Kerajaan negeri Johor telah mengambil langkah proaktif bagi menangani isu perumahan antaranya dengan memperkasa Dasar Perumahan Negeri (DPN) yang menetapkan kuota 40 peratus untuk pembangunan rumah mampu milik bagi perumahan baharu. Akibatnya, beberapa syarikat pemaju perumahan sudah bersetuju membina rumah mampu milik termasuk JCorp yang akan membina 3,600 unit rumah dan UEM Sunrise yang akan membina 10,000 unit di Nusajaya. 

Yang lebih menghairankan ialah tuduhan Edry Faizal bahawa penetapan harga siling untuk pemilikan warga asing ibarat sekadar acah-acah bahawa kononnya kerajaan negeri Johor memandang serius isu ini. Langkah bijak kerajaan negeri Johor untuk menetapkan harga siling sememangnya diperlukan supaya warga asing tidak mengambil kesempatan untuk membeli atau melabur dalam projek perumahan kos rendah dan kos sederhana. Dengan itu, kerajaan negeri Johor telah menetapkan bahawa warga asing hanya boleh memiliki 10 hingga 30% daripada hartanah di luar "zon antarabangsa" di Koridor Pembangunan Selat Johor untuk melindungi kepentingan rakyat Johor tempatan dalam perumahan dan hartanah. Secara khususnya, "zon antarabangsa" untuk pemilikan asing hartanah adalah tertakluk kepada pemilikan 50% dan harga minimum sebanyak RM 1 juta. Peruntukan zon antarabangsa penting untuk mengelakkan harga pasaran projek perumahan untuk pemilik tempatan dipengaruhi oleh spekulasi harga hartanah warga asing.

Beliau begitu mendabik dada, walaupun dengan kedangkalan ilmu dan fakta, mengumumkan bahawa rizab di Negeri Selangor meningkat dua kali ganda. Jika selangor berbangga dengan keluasan rizab mereka sekitar 170,533 hektar pada tahun 2014. Johor juga lebih menarik dan hebat. Jumlah tanah rizab melayu di Johor meningkat sebanyak 555,000 hektar sehingga Oktober tahun ini berbanding pada tahun 2012 iaitu 294,000 hektar dan ia sekaligus menjadikan Johor negeri paling tinggi memiliki tanah rizab Melayu iaitu mewakili 29 peratus keluasan negeri. Secara khususnya, tanah rizab melayu di Johor kini 18 kali lebih besar daripada yang diwartakan pada tahun 1957. 

Kepada kerajaan pimpinan Azmin Ali di Selangor khususnya, seeloknya mereka menumpukan perhatian kepada masalah dan ketirisan yang sedang melanda negeri Selangor. Azmin Ali seharusnya menyelesaikan perkara yang berlaku di Selangor, daripada masalah sosial sehingga kepada isu pecah amanah. Begitu juga dengan pelbagai skandal dan janji - janji manis dari Pakatan Rakyat, seharusnya diselesaikan sebelum mencampuri urusan ‘rumah tangga’ orang lain. Bak kata pepatah, hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong. Kepada rakyat Selangor, bangunlah dari lena dan khayalan yang dusta akibat ketidak telusan dan pentadbiran yang caca marba di Selangor. Bagaimana satu Pakatan Rakyat yang porak peranda kini sudah berubah kepada Pakatan Harapan. Makanya Harapan hanya tinggal Harapan.

Rakyat Selangor juga perlukan penjelasan daripada kerajaan negeri berapa sebenarnya Rumah Mampu Milik Selangor yang telah disiapkan oleh kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor pimpinan Azmin Ali. Hal, ini perlu dipersoalkan kerana mengikut data sedia ada hanya bekas Menteri Besar Selangor yang digulingkan sebelum ini iaitu Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim telah menyiapkan cuma sekitar 1,682 unit rumah sahaja. Jika jumlah ini masih tidak meningkat dan sekadar melontarkan janji-janji manis maka ia sesuatu yang amat merugikan rakyat Selangor. Selain itu penjelasan juga perlu diberikan dalam isu YAWAS, mesin judi dan skandal rumah “Disneyland” Adam Rosly serta banyak lagi ketirisan yang berlaku di Selangor.

Akhir kata kepada ahli majlis tersebut, ahli politik dan semua pemimpin yang tidak senang dengan apa yang Johor kecapi hari ini, Johor sememangnya sudah lama menjadikan intergriti sebagai indikator utama kepimpinan di Johor untuk berkhidmat kepada rakyat melalui kepimpinan yang telus dan jujur. Buktinya, pada 2016, kesemua PBT dan GLC di negeri Johor telah menandatangani ikrar intergriti korporat (CIP) bersama SPRM bagi membuktikan kerajaan pimpinan YAB Menteri Besar Johor begitu serius untuk berkhidmat kepada rakyat dengan sebaiknya. Kepada kerajaan negeri Selangor, fikir-fikirkan untuk bekerjasama bersama SPRM, dikhuatiri hampir lumpuh kerajaan Pakatan Rakyat di sana ‘dibersihkan’ oleh SPRM. 

Sekian, kepada Allah kami berserah.

Monday, March 6, 2017

Tayar Celup Palsu Membunuh..Kerajaan Ambil Tindakan Tegas!!

0 comments

Penggunaan tayar celup palsu memang antara punca kemalangan tertinggi di jalan raya terutamanya di Lebuh Raya..ia kes yang amat serius dan perlu ditangani dengan segera demi keselamatan pengguna jalan raya..

Pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) setakat ini telah merapas sebanyak 480 tayar celup komersial bernilai RM 247,500 dalam dua ops bersepadu khas tayar celup..

Ia menunjukkan keseriusan kerajaan untuk memerangi penggunaan tayar celup..tayar ni memang jauh lebih murah berbanding harga yang original...

Bercakap mengenai operasi tayar celup palsu, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata operasi dilakukan selepas mengambil kira kebanyakan kemalangan membabitkan kenderaan berat berlaku akibat kegagalan tayar berfungsi dengan baik dan pelanggaran serpihan tayar di lebuh raya...

Mengikut data daripada PLUS sebanyak 1,485 kes kemalangan terjadi tahun lalu disebabkan perlanggaran objek di mana 41.3% dari objek berkenaan adalah serpihan tayar..

Serbuan pertama (23 Februari 2017)
- Kawasan Perindustrian Bukit Beruntung (Selangor), sebanyak 265 tayar celup disita bersama 1,282 pelekat SIRIM palsu bernilai RM 140,000.

Serbuan Kedua (28 Februari 2017)
- Kawasan Perindustrian Senawang, Negeri Sembilan
-  Menyita 215 tayar celup dengan 92 pelekat SIRIM palsu bernilai RM 107,500
- Menahan sembilan pekerja warga asing dan diserahkan kepada imigresen..

Menurut Liow, tayar celup ori RM 1,150 maakala tayar celup palsu 50% lebih murah iaitu RM 400..

Operasi berkenaan telah mendapat kerjasama JPJ, PDRM,KPDNKK, KASTAM, Jabatan Imegresen dan SIRIM Berhad..

Kes ini perlu diatasi betul-betul..ia boleh mengancam keselamatan dan boleh meragut nyawa pengguna...pasti syarikat akan mencari tayar celup palsu kerana harganya lebih murah..nanti bila pakai tayar mahal depa bagi alasan pula kos mahal...lepas tu nak salahkan BN sebab tak bagi guna tayar celup palsu..

Sunday, March 5, 2017

Kisah Seram Din Pagoh Di Pengerang Bercakap Dengan Kerusi!!!

0 comments

Semalam diketahui satu cerita menyeramkan berlaku di Pengerang...tok nujum atau nama pena Din Pagoh telah bercakap sambil disaksikan ratusan kerusi..

Adalah dalam 30-40 orang yang mendengar..selebihnya beratus kerusi mengiakan apa yang dikatakan oleh Din Pagoh..

Kami tak percaya Din Pagoh bercakap dengan kerusi..tapi bila disaksikan sendiri..ya kami percaya ini satu lagi peristiwa mistik yang menyeramkan berlangsung di Pengerang..jom layan gambar di bawah!Saturday, March 4, 2017

Tun M Hanya Mensia-siakan Usia Tua Kritik Projek Pulau Buatan #FORESTCITY

3 comments

Hari ni kecoh gambar Tun Mahathir melawat pulau buatan Forest City..Tun sengaja mahu memberi persepsi buruk dengan bergambar menggunakan tangan yang diterbalikkan seolah-olah Malaysia menggadai tanah negara kita...

Kami ceritakan berdasarkan pengalaman kami yang telah menjejakkan kaki ke pulau buatan Forest City..kami serius teruja dengan pembangunan mega ini..

Sebagai rakyat Johor, kami beruntung kerana pulau buatan tersebut dialamatkan di negara kita atau lebih tepat lagi di selatan Johor..pembangunan ini sebenarnya menyakitkan mata Singapura..sebelum Singapura buat..kita telah mendahului mereka..ini merupakan satu lagi tekanan ekonomi buat negara seberang itu...

Untuk makluman semua, Forest City akan membina 4 pulau buatan..sekarang ini hanya satu sahaja sudah bermula...

LAWATAN BIADAP TUN M KE PULAU BUATAN FOREST CITY...


Tun bergambar di salah satu papan iklan HAK MILIK KEKAL..ya itu betul..tetapi Tun takkan berani bergambar dengan iklan satu lagi yang tertulis MALAYSIA SECOND HOME..Sebab apa begini jadinya..tujuan Tun hanya mahu memberi gambaran buruk tentang projek mega ini...

Matlamat Tun hanya mahu kacau pelabur dan pembeli supaya pasaran di Forest City terganggu..pelaburan ini bukan kecil tetapi melibatkan jumlah billion ringgit...

Tun dahulu pun mahu buat jambatan bengkok..dengan alasan mahu kawal ekonomi supaya kita berjaya menandingi Singapura..janganlah Tun nafikan..

MALAYSIA SECOND HOME

Gambaran Pulau Buatan Forest City
Sudah kami jelaskan ia merupakan sebuah Pulau Buatan..harga lot rumah di sini bermila RM700K keatas dan ianya lebih murah berbanding di Singapura..

Pastinya rakyat Singapura dan luar negara akan menetap di negara kita..sebab itulah dinamakan projek ini sebagai MALAYSIA MY SECOND HOME..bila tanah itu sudah milik negara kita..bermakna..tukaran wang asing akan kita dapat..malah setiap rumah itu akan dikenakan cukai yang mana akan memberi keuntungan kepada negara kita juga...

KEMUDAHAN YANG DIJANJIKAN UNTUK PENDUDUK FOREST CITY

Gambaran lebih dekat pulau buatan 

Penduduk di PULAU BUATAN ini akan selesa berada di pulau ini..ini kerana tak sampai 1 Jam mereka boleh ke dua lapangan terbang iaitu Airport Senai dan Airport Changi..

Perancangan masa depan Forest City mungkin akan membina satu lagi stesen HSR di Forest City bagi memudahkan rangkaian penduduk ke Kuala Lumpur...

TANAH MALAYSIA TERGADAI??

Klausa mana yang dikatakan tanah kita tergadai?sedangkan ia adalah sebuah Pulau Buatan yang dibina daripada persisiran pantai..

Kawasan ini berhampiran dengan Singapura..yang paling pentingnya masyatakat Luar tidak boleh mengundi dan mereka pun tak akan jadi warganegara kita kerana Tun M dan Pakatan Pembangkang mengatakan Malaysia negara tak maju..haha!

KERAJAAN NEGERI JOHOR BIJAK!

Sebenarnya persepsi buruk terhadap Forest City tidak merugikan merugikan kerajaan negeri Johor dan negara kerana para pembeli dan pelabur lebih mengetahui prospek hartanah di sini..kita lihat di Johor Bahru sekarang sudah maju..kerajaan Johor mengutamakan RMMJ bagi memastikan rakyat Johor mudah memiliki rumah..

Kerajaan Johor juga memberi subsidi supaya harga rumah mampu milik Johor lebih rendah daripada negeri lain..tukaran lot bumi kepada international juga merupakan pendapatan negeri yang akan digunakan untuk membina lebih banyak RMMJ..Friday, March 3, 2017

KTMB Akur Teguran @NajibRazak..Bertemu @SPADCHANNEL Cari Penyelesaian Pantas!!!

0 comments

Susulan teguran YAB PM Najib Razak terhadap mutu perkhidmatan Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) yang teruk..pihak KTMB telah mengadakan pertemuan dengan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) untuk mencari solusi bagi masalah yang dibangkitkan oleh Perdana Menteri...

Terdahulu DS Najib telah memuat naik satu status di laman facebooknya yang mana menerima banyak aduan dari pengguna yang tidak puas hati dengan mutu perkhidmatan KTMB..

Aduan tersebut ekoran masalah mengenai ETS dan sistem pembelian tiket online (dalam talian) yang sering kali bermasalah, tidak mesra pengguna dan kadang tidak boleh diakses..

Jarang kita lihat PM menyuarakan kritikan di Facebook..semua ini terpaksa dilakukan agar pihak KTMB tidak sambil lewa dalam menawarkan perkhidmatannya..ujar Najib "ini bukan perkara sukar untuk diatasi, tidak patut berlaku di zaman teknologi hari ini..masalah ini juga disahkan sendiri oleh Pengerusi SPAD, Tan Sri Syed Hamid dalam laman sosialnya di bawah..


Dari sumber maklumat kami, pihak SPAD kerap bertemu dengan pengurusan KTMB dan mengadu masalah berkenaan ETS dan masalah perkhidmatan online..tetapi masalah masih berlaku..mungkin dengan teguran daripada PM ini dapat menyelesaikan masalah yang berlaku..

Kami memahami KTMB tiada CEO dan hanya bergantung kepada Pengerusi Dr Nawawi sebagai chairman KTM..Ahli lembaga pengarah perlu lebih proaktif dalan menyelesaikan isu ini..

Terkini, KTMB dan SPAD telah mengadakan pertemuan bagi menyelesaikan masalah berkenaan..


Menurut Pengerusi KTMB, Datuk Nawawi Ahmad terdapat tiga masalah yang berlaku dalam perkhidmatan KTMB iaitu :

1) Transaksi tidak berjaya tetapi dikenakan cas.
2) Pemulangan wang yang lambat bagi transaksi yang tidak berjaya.
3) Kesukaran mengakses sistem tiket dalam talian KTMB yang tidak mesra pengguna. 

Perdana Menteri telah meminta SPAD membantu KTMB menangani masalah berkenaan dan melaporkan kepadanya secepat mungkin..KTMB diletakkan direct dibawah MOT..ini memberi signal bahawa ura-ura SPAD diletakkan bawah MOT adalah mustahil..isu ini pun PM mahu SPAD membantu KTMB kerana ia melibatkan pengguna dan pengangkutan awam..

Menurut Nawawi, KTMB telah menubuhkan unit khas bagi membincangkan pelan tindakan jangka panjang dan pendek untuk memastikan masalah sistem tiket atas talian diselesaikan segera dan dipantau setiap masa..

Sistem tiket Online ini meningkat sebanyak 90% berbanding tahun 2015..tak heranlah PM mengamuk kerana isu ini amat serius dan ia memberi gambaran buruk buat pengangkutan awam di negara kita..

Kami mengharapkan dengan bantuan SPAD, pengurusan dan kualiti perkhimatan KTMB dapat ditingkatkan dan diharapkan isu ini tidak berulang..

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA