networkedblogs

Bersahabat..

MALAYSIA AMAN TANPA DAP!!!

Saturday, January 13, 2018

Syarikat Fesyen VOIR Bina Terowong Bawah Laut? Lawak Apa Pula Kerajaan DAP Buat Kat Penang???


Kerajaan negeri Pulau Pinang perlu menjawab isu skandal terowong dasar laut yang kini menjadi masalah besar kepimpinan DAP yang mana gagal mentadbir negeri dan terpalit skandal rasuah..

Terbaru satu maklumat berkenaan pemegang saham satu jenama fesyen terkenal VOIR dikatakan menjadi penyumbang saham sebanyak 13.21% dalam menjalankan projek mega terowong dasar laut..apa kredibiliti dan keupayaan syarikat fesyen untuk menjadi pemegang saham setelah banyak pemegang saham mengilangkan diri..

Pada 2013 jumlah pegangan sebanyak 4.529 Billion tetapi itu jauh merosot kepada hanya 70.5 juta pada Jan 2018 dalam konsortium Special Vehicle Company (SPV)..

Ia menimbulkan persoalan mengapa jumlah berkenaan jauh merosot dan mengapa syarikat yang tiada kena mengena dengan projek infrastrutktur melibatkan diri dalam projek ini..

Guan Eng perlu menjawab kemana menghilangnya shareholder dalam projek ini???


Persoalan ketiga ialah mengapa kos kajian kebolehlaksanaan bagi projek terowong mega jauh lebih murah daripada kos kajian jalan berkembar dari Tg Bungah ke Teluk Bahang..

Apakah kajian atas jalan raya lebih rumit berbanding bawah tanah?pelik bukan..


Perkara ini juga turut menarik perhatian Timbalan Presiden MCA, DS IR DR WEE KA SIONG..rujuk bawah untuk kenyataan penuh Dr Wee :
Press Statement by Datuk Seri Ir Dr Wee Ka Siong, MCA Deputy President cum Minister in the Prime Minister’s Department Malaysia 
13 January 2018 
Why is a fashion company building the Penang Tunnel? 
In early 2013, amidst allegations that the Special Purpose Vehicle company awarded the mega RM6.3 billion Penang Tunnel was heavily under-capitalized and lacked experience, the DAP Penang State Government issued a statement to reassure the public that two giant and experienced China construction companies will be shareholders of the SPV and is backed by RM4.6 billion in paid-up capital. 
But today, our checks show that the two China construction companies are nowhere to be seen as shareholders of the SPV. 
In their place is a small local fashion company called by VOIR Holdings while 39% of the shares of the SPV are held under nominees. 
Did the DAP Penang Government lie to the public and did a "bait and switch"? 
Does this very material change in ownership and experience means that the project award made under the Request for Proposal exercise (not open tender) is now null and void? 
The DAP Penang Government must answer as the Penang people have a right to know why their mega-billions undersea tunnel will now be built with the participation of a small local fashion company instead of two experienced and well-funded construction companies as originally promised.


1 comment:

Anonymous said...

Kalau lah Guan Eng dar awal tak buat projek ni rasanya suakr juga BN nak cari masalah si Guan Eng tu tp tak tahulah kenapa dia boleh terpikirkan projek yang bukanlah suatu keperluan terdesak tersebut. Sekarang tanggunglah akibatnya...Jambatan dah ada dua jd apa motif lagi nak buat tunnel tu..Banglo tak settle lg skrg sambung pl dengan projek khayalan ni..mesti tengah menyesal skrg tu..

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA