networkedblogs

Bersahabat..

MALAYSIA AMAN TANPA DAP!!!

Saturday, March 24, 2018

DS @NajibRazak Bawa Perubahan Besar Dalam Industri Pengangkutan Awam Darat @SPADChannel..#JanjiDitepati #Negaraku

DS Najib banyak membawa perubahan besar dalam industri pengangkutan awam darat. Antara langkah awal transformasi pengangkutan awam darat negara ialah DS Najib menubuhkan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) bagi merealisasikan hasrat mentransformasi pengangkutan awam negara..

Di negara maju..jaringan pengangkutan dan kualiti perkhidmatan amat dititik beratkan..jadi Malaysia sedang memacu langkah menuju ke arah fasa perubahan besar-besaran industri  pengangkutan awam..


Projek sambungan LRT 1 dan LRT 2 telah menelan belanja sebanyak RM 7.8 billion..LRT 1 laluan Ampang menghubungkan Sri Petaling sejauh 46.4KM..

LRT 2 laluan Kelana Jaya menghubungkan Subang Jaya memakan sejauh 45.1 KM..kedua-dua jajaran ini memberi manfaat sebanyak 400,000 orang setiap hari.


HSR..boleh dikatakan inilah projek mega ultimet pengangkutan awam yang mana menghubungkan 2 negara KL-SINGAPURA dalam masa hanya 90 minit..kereta api laju seperti ini memudahkan urusan rakyat dua negara ini bagi menjalankan urusan mereka..apa yang penting sepanjang jajaran ini pastinya aman membawa limpahan ekonomi di kawasan setempat dengan kemajuan yang disajikan..

HSR dijangka akan beroperasi pada pengujung 2026 dan ia bakal menjadi mercu tanda baru hubungan dua negara ini..


MRT 1 dan 2 telah beroperasi 2016 untuk MRT 1 dan 2017 untuk MRT 2..MRT ini akan menghubungkan Sungai Buloh-Kajang mampu memberi manfaat kepada 1,200,000 dimana 400,000 orang anggaran penumpang sehari..

Projek seperti ini juga memberi manfaat kepada negara dan rakyat..


Terminal Bersepadu amat penting bagi kemudahan rakyat..terminal ini merupakan pusat sehenti dimana rangkaiannya meluas dengan jaringan kepada semua pengangkutan awam darat..semua kemudahan boleh didapati di sini..

Kemudahan ini memberi manfaat kepada 365,000 orang sehari..


Dalam menambah baik perkhidmatan teksi, kerajaan telah merancang pelan Program Transformasi Industri Teksi..sebanyak 11 langkah telah difikirkan (boleh rujuk grafik) bagi membela pemandu teksi supaya mereka tidak rasa dianaktirikan oleh perkhidmatan e hailing..

Tuduhan bahawa kerajaan menganaktirikan pemandu teksi tidak benar..jika diteliti TITP ini pasti anda akan rasakan betapa prihatinnya kerajaan membela nasib pemandu teksi. 


Selain itu, kerajaan juga telah menaik tarafkan landasan berkembar elektrik (EDT)..setakat 2015 sebanyak 761km landasan telah dibina..pembangunan ini juga dinikmati oleh rakyat Sabah dimana jajaran sejauh 21.3km menghubungkan Halogilat - Tenom sedang dinaik taraf..

Apa yang kerajaan lakukan ini adalah untuk rakyat..setiap pembangunan dibina pastinya dapat dinikmati rakyat..berbeza dengan Tun M..dia bina KLCC hanya untuk golongan berada sahaja..rakyat hanya mampu selfie..jika hendak berbelanja di situ memang tidak mampu kerana semua kedai berjenama antarabangsa..

Benar apa yang diaspirasikan PM Najib..Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan..

No comments:

ARTIKEL TERDAHULU

NOTIS & PENAFIAN

Sebarang maklumat yang hendak dikongsikan boleh email terus kepada aku di harapanesok@gmail.com.

Artikel yang dipaparkan di blog ini adalah luahan hati aku selaku rakyat Malaysia yang bebas bersuara yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

Korang diingatkan supaya tidak membaca artikel di blog ini jika tidak mahu rasa sakit hati, makan hati dan kecelaruan emosi. Jika berlaku perkara yang tidak diingini adalah di bawah tanggungjawab korang.

Aku bukan ustaz kaunseling 3 pagi untuk memulihkan perasaan korang.

LIGA SUPER

LIGA PERDANA